HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

A Kritériumrendelet 3 éve - jöhet az egyéges 24 órai zárás

2023.06.27. 18:04 Novak Gergely

bulirombolas_24_es_6_ora.jpg


 Jövő héten, az az önkormányzati képviselő, aki nem szavazza meg a kötelező egységes 24 és 6 óra közötti zárvatartást - hiányzik, módosítóval trollkodja szét, bármi, ami nem IGEN-szavazat - az lakosságellenes, és azonnal lemondhat.

FRISSÍTVE: nem szavazták meg, azóta sincs záróra (2024. januárban sem), és nem is mondtak le a törvénysértést elkövető, a lakosság helyett a szórakozóhelyek üzleti érdekeit képviselők: 

A polgármester is, bármilyen újabb törvénysértésre is készül, amit nem ajánlok (pl. ha esetlegesen nem hívná össze legkésőbb július 6-áig a rendkívüli képviselő-testületi ülést, ami jogszabályi kötelezettsége, és semmilyen korlátozási tilalom nincs, meg lehet szavazni bátran.)

Miért?

Pl. mert az utólagos szankcionálás semmit sem ér nagy számú kocsma esetében, igaza volt az AJBH-nak, JNO-nak, a Kúria Önkormányzati Tanácsának stb.

Csak a rendészetre bőven több, mint 1000 bejelentés 3 év alatt, 3 visszavont engedély, ebből egy jogerős (talán 2), és 198 kocsma vígan működik papíron 24 óra után, 96 konkrét kocsmára 445 panasz csak a jegyzőhöz és az ERI-re úgy, hogy egyes diszkók (pl. Madam) nem is szerepelnek ebben.

2022-ben a rendőrségre, a BRFK Tevékenység Irányító Központjába a VII. kerülettel kapcsolatban 12419(!) bejelentés érkezett.

brfk_jarasi_forum_2022_forras_facebook.jpg

Itt ugyan egyelőre nincsenek konkrét statisztikák, hogy milyen napszakban, és milyen vélelmezett jogsértések miatt, de azzal kiegészítve, ami szintén BRFK VII. kerületi R. kapitányság beszámolójában van,

nem nehéz kikövetkeztetni tehát, hogy ezen rendőrségi bejelentések jelentős része a belső-erzsébetvárosi éjszakai szórakozóhelyekkel, illetve a működésükkel közvetett összefüggésben egyes szálláshelyeken őrjöngő részeg külföldiekkel áll összefüggésben,

ha csak a 10%-a érintené a „bulinegyedet”, már az is tolerálhatatlanul nagy szám:

 

kiemelten a több száz kereskedelmi és vendéglátó egység, illetve a nyári időszakban szórakozási célzattal a Belső-Erzsébetvárosba tömegesen érkező turisták jelenlétehatározták meg 2022. évben a VII. kerületben elkövetett bűncselekmények volumenét. ...

A regisztrált bűncselekmények területi megoszlása egyértelműen a VII. kerület Belső-Erzsébetvárosnak nevezett körzetének fertőzöttségét jelzi.”

 

Pedig lehetett tudni előre, hogy ez lesz.
2 random példa, amely a jelenleg hatályos, az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 25/2020. (VI.25.) önkormányzati rendeletre is igaz, ami biztosítja a Zsidónegyedben a 0-24-es nyitvatartást:

„Az a szabályozási megoldás pedig, amely szerint a kerületnek épp azon részében nincs korlátozva az éjszakai nyitva tartás, amelyben szinte egymást érik a vendéglátó üzletek, felveti az alapjogi visszásság gyanúját.”

(AJB-4206-3/2017.)
 
Illetve:

„alapjoggal kapcsolatos visszásságot jelent az olyan szabályozás, hatósági gyakorlat, amely lehetőséget biztosít ... a folyamatos zavarásra, az éjszakai, hétvégi pihenés megakadályozására.ˮ

(JNO-525-1/2011.)
Csak, hogy mennyire nem jó az utólagos szabályozás, és halasztó hatályú, korlátozó határozatok, a kereskedelmi hatóság 24 és 6 óra közötti engedély 3 napos szüneteltetésére vonatkozó határozatát 5(!) hónapig húzta egy Kazinczy utcai romkocsma, mire végrehajthatóvá vált.
(Ezt a szórakozóhely is közkinccsé tette a közösségi oldalán.)
Csöndesen teszem hozzá azt is, hogy tömegesen játsszák ki a 25/2020. (VI.25.) önkormányzati rendelet szerinti zsilipes be- és kiléptetőrendszert, valamint a digitális forgalomszámlálót, 20 hely pedig a Lex West Balkánt (ezzel a vendégeket is veszélyeztethetik), legalább 62 olyan hely van, ahol az üzemeltető által önbevallás alapján megadott befogadóképesség vélelmezhetően a külön jogszabályban foglaltak kijátszására irányulhat. (Oldalanként: 1. , 2. ) Hiába jeleztem ezt az egykori munkacsoport tagjaként másfél éve legalább, rendszerszinten csinálják, és ahol papíron minden rendben van, ott is van zajpanasz az üzletekre, tényszerűen az sem igaz, hogy a zeneszolgáltatással nincs probléma, csúcslimiter ellenére is rengeteg a panasz a hangos zenére, vagy a mélynyomó dübörgésére, ezt a statisztika csak azt mutatja, hogy elemi szinten ignorhatják egyesek a lakókörnyezet érdekeit, vagy akár a vendégek biztonságát, függetlenül attól, hogy egyébként maga a szabályozás mennyire (nem) elégséges.
 

A 3 kocsmánál, ahol visszavonták az engedélyt, ÉVEKIG SZENVEDTEK A LAKÓK,

a Kisüzemnél is több, mint két év volt a Kritériumrendelet hatályba lépését követően.

Ha valódi éjféli záróra van, nincs „halasztó hatályˮ, fellebbezés, „azonnali jogvédelemˮ, a kedves vendég elhagyja az üzletet, udvariasan megkérik a hatóságok (rendészet, adott esetben a rendőrség), és ez addig megy, amíg el nem szoknak innen az igénytelen turisták, és visszanyeri a belső kerületész is a lakóövezet-jellegét.


 

A még így sem teljeskörűen tájékoztató táblázathoz (a valóság, még az ERI-re érkezett bejelentések tekintetében is siralmasabb) nagy segítséget nyújtott László Éva VII. kerületi lakos közérdekű adatigénylése, akinek ezúton is köszönöm.
 
3ev_kriteriumrendelet_full_2.jpg
Ha valakinek nem jelenítené meg egyben a STATISZTIKÁKAT, akkor itt van oldalanként is
1., 2., 3.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr1318154742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása