HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Akár 72.33%-os kedvezmény a kocsmák teraszainak

2021.02.20. 19:58 Novak Gergely

_terasz_belso_erzsebetvaros_2020.jpg

Az önkormányzat pénzéből.

 

A közterületek használatáról és rendjéről szóló 6/2017. (II. 17.) önkormányzati rendelet februári módosítása után

Belső-Erzsébetvárosban a vendéglátó-teraszok közterület-használati díja 72.33%-kal csökken 2021. év végéig.


Ez akár tízmilliós nagyságrendű bevételkiesést jelenthet havonta a kerületnek.

Ha kevesebb üzlet nyit ki, mint tavaly, óvatos becslés alapján is havi több millió Ft veszteség éri az önkormányzatot, így a kerület lakosságát.

Erzsébetváros polgármestere erről a veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény általi felhatalmazásával egyedül döntött.

 

Mit jelent ez számszerűen? 

Azt, hogy:

a februári rendeletmódosításnak köszönhetően akár havi 11 millió 640 ezer Ft-tal kevesebb bevételhez juthat az önkormányzat, közvetetten a kerületi lakók.


Csak az egykori „bulinegyed” vonatkozásában, a többi kerületrészt most nem is számolva....

 

A példa kedvéért tegyük fel, hogy összesen 1463 m² alapterületű vendéglátó-terasz/előkert van Belső-Erzsébetvárosban (2020-as adat).

  • A közterületek használatáról és rendjéről szóló 6/2017. (II.17.) önkormányzati rend. (Közter. ör.) 1. melléklete alapján a közterület-használati díj 11 000 Ft / hó / m², tehát 16 093 000 Ft havonta.

 

  • Azaz mégsem, mert a jelenleg hatályos Közter. ör. 15/A. §-ában foglaltak alapján, az 1. melléklettől eltérően csupán 100 Ft-ot kell fizetni naponta négyzetméterenként (havi 3043.75 Ft / m²), ez ~4 563 005 Ft egy hónapban 1463 négyzetméternyi terasz után.

 

Havi 11 529 995 Ft-tal (napi ~378 809 Ft-tal) kevesebb közterület használati díj a Nagykörúton belüli, önkormányzat tulajdonában álló közterületen elhelyezett vendéglátó-teraszok után, nagyon leegyszerűsítve.

72.33%-os csökkenés, tehát a korábbi díjak alig több, mint egynegyedét kell, hogy befizessék az érintett Belső-erzsébetvárosi vállalkozások az önkormányzatnak.

Világosan látható tehát, hogyha kevesebb terasszal kell is számolni idén, egészen bizonyos, hogy többmilliós veszteség éri az önkormányzatot - azaz a lakókat - havonta.

(Csöndesen jegyzem meg, hogy az Erzsébet körút - Király utca - Lövölde tér - Városligeti fasor - Dózsa György út - Verseny utca - Thököly út - Baross tér - Rákóczi út által határolt területen a Közter. ör. 1. melléklete szerint 7300 Ft négyzetméterenként havonta a vendéglátó-terasz közterület-használati díja (ami alaphelyzetben 33.6%-kal kevesebb, mint a Zsidónegyedben), de a Közter. ör. új, 15/A §-a értelmében az egykori „bulinegyeden” kívüli, Nagykörúton túli területen „csak” 41.695%-os engedményhez jutnak a terasszal rendelkező vendéglátóhelyek, azáltal, hogy egységes lett a díjszabás a teljes kerületben a teraszokra.

Ebből következően a Belső-erzsébetvárosi vendéglátóipari vállalkozások megint versenyelőnyhöz jutnak a kerület más részében működő vállalkozásokhoz képest...)


Mi lenne a megoldás?

 

Véleményem szerint itt legfeljebb Állami támogatás jöhetne szóba, kizárólag a tisztességes, jogkövető, a lakókörnyezettel harmóniában működő vállalkozásokat segítve, melyeknek valóban a léte függhet ettől.


Elfogadhatatlan, hogy pl. korábban stag partys brit vandálokat is kiszolgáló, és/vagy a lakók jogos érdekeit figyelmen kívül hagyó itatóhelyek akár csak a teraszaik vonatkozásában egyetlen Ft kedvezményhez is jussanak a lakosság kárára...


(Már önmagában az is abszurd, hogyan kaphattak ilyenek közterület-használati engedélyt teraszra/kitelepülésre az elmúlt évek során. Akinek inge, csak az vegye magára...)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr1316433832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Démonmac1 2021.03.05. 11:06:16

Ezek a helyek nyitva vannak?
Mert ha zárva van, akkor hogyan termeli ki a bérleti díjat?
süti beállítások módosítása