HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Mocskos utca, 1.6 millió Ft közpénz Szimpla (hostel)háznak?

2023.03.24. 23:12 Bulibáró

tiszta_udvar_rendes_haz_2023_kazinczy_utca_12_ujvari_kover_monika.jpg

A VII. kerületi Önkormányzat közösségi oldala szerint a 11.350.000,-Ft díjazási keret mellett meghirdetett Tiszta utca, rendes ház” pályázat egyik nyertese az a Szimplával szomszédos Kazinczy u. 12. sz. alatt található ingatlan lett, amely gyakorlatilag jórészt hostelként funkcionál. Ha 7 pályázó volt, és egyenlő arányban részesültek a támogatásból, akkor ez a Kazinczy utca 12. vonatkozásában 1 millió 621 ezer 428.57 Ft közpénzt jelent. Pedig lehet, nulla forint is sok lenne nekik. Miért?

Nos, a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló kormányrendelet szerinti közhiteles nyilvántartás alapján, az egyébként törvénysértően működő, a kereskedelmi hatóság által többször szankcionált, belvárosi környezetbe nem való, prostitúciót, drogkereskedelmet, elviselhetetlen zajt, és mocskot generáló 560 férőhelyes Szimpla Kert” romkocsmát üzemeltető, 2021-ben 810 millió forintos nettó árbevétel mellett 238 millió Ft-os nyereséget realizáló SzimplaCity Kft-nek 3 egyéb szálláshelyre is van üzemeltetési engedélye a Kazinczy utca 12-ben, ahogy az ikonikus tömegszórakozóhely két társtulajdonosának, Zsendovits Ábelnek, és Kiss Attilának is van egy-egy magánszálláshelye.

kazinczy_u_12_airbnb_239_2009_x_20_korm_rend.jpg

szemetkezeles_a_kazinczyban_forras_facebook_klauzalia_akos_sima_2022_06_04.jpg

 „Erzsébetvárosban nemcsak elismerjük, hanem díjazzuk is azon lakóközösségek teljesítményét, amelyek a kötelező feladataik elvégzésén felül is folyamatosan gondoskodnak a környezetük tisztaságáról.”

Kis túlzással tehát az Önkormányzat ezzel az újabb másfél milliós* közpénz-égetéssel gyakorlatilag a szimplásokat „támogatja”, miközben az érkező, távozó, őrjöngő, szemetelő vendégkörük mocskát továbbra is közpénzből takarítják, több, de inkább lényegesen kevesebb sikerrel.

A „társasházban” található egyébként az „Éjszakai Nagykövetség” (a Zsendovits Ábel féle Éjszakai Városért Egyesület székhelye) is.

kazinczy_u_12_be_nice.jpg

Német G. Dániel önjelölt éjszakai polgármester, egyesületi szóvivő, miután a Night Mayor projekt egyelőre úgy néz ki, elbukott a fővárosban, olykor az erdélyi Temesváron haknizik, és nem zavarja, hogy Budapest éjszakai polgármestereként aposztrofálják, noha ilyen tisztség egyébként nem is létezik a Fővárosi Önkormányzatban.

nemet_g_daniel_night_mayor_2021.jpg

Azért van egy diszkrét bája annak is, hogy a 2019-ben a választókerülete lakóinak gyakorlatilag egységes éjféli zárórát ígérő, 2019-től a nyitvatartás korlátozását, a 0-24-es nyitvatartás „érvénytelenítését” azonban egyetlen alkalommal sem támogató, a az éjféli zárórát ellenző Ujvári-Kövér Mónika képviselő asszony, a megszüntetett Belső-Erzsébetvárosi Munkacsoport egykori vezetője azon ingatlan előtt mosolyog, amely vonatkozásában az „éjszakai nagykövet” azzal vádolta a képviselő asszonyt, és dr. Oláh Lajost, Terézváros és Erzsébetváros országgyűlési képviselőjét, hogy zsarolják a vállalkozókat. (Hónapok óta nem tudni, tettek-e már jogi lépéseket, amennyiben alaptalanok a vádak.)

ujvari_kover_olah_molnar_bence_szimpla_1.jpg

(Ujvári-Kövér Mónika, dr. Oláh Lajos, és Molnár Bence, a Szimpla kommunikációs vezetője, - a Linkedin szerint - most is a romkocsma „projektkoordinátora”, illetve jelenleg még a Főpolgármesteri Hivatal Társadalmi Együttműködési Osztály munkatársa egy közös sajtótájékoztatón 2020-ban.)

Csak így tovább a felelős közpénz-felhasználás útján.

 

*Frissítve (2023. 03. 27.): Az 1. sz. választókerület önkormányzati képviselője szerint bruttó 729 ezer Ft-ban részesültek, ha ez így van, az sem változtat a lényegen, hogy lehet, 0 Ft-is bőven több, mint elég egy ilyen „háznak”. (Tényleg örömteli, hogy az elmúlt hónapokban kiemelten foglalkoztak a társasház előtti útszakasz takarításával”, ez az elmúlt években is jogszabályi kötelezettségük volt, és az elvárható minimum egy - hivatalosan... - 43 ágyas hostel, vagyis „társasház” esetében.)

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: romkocsma 7ker Erzsébetváros Bulinegyed

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr8918079868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása