HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Ellenvetések egy témára

2019.01.14. 15:14 Garai Dóra

Sokszor felmerül a kérdés, miért van az, hogy Budapest minden kerületében létezik olyan rendelet, mely a szórakozóhelyek nyitvatartását szabályozza, kivéve egyetlen kerületet: Erzsébetvárost?

Az erzsébetvárosiak elszánt küzdelmet vívnak a "buliturizmus" és az "overtourism" jelenségei ellen, tudván, hogy a kerület állagát, kulturális értékeit a szabadjára engedett éjszakai élet évről-évre pusztítja.

Aki nem tapasztalta még a hetedik kerületi állapotokat, el sem tudja képzelni, milyen attrocitások érik a helyieket nap mint nap. A küzdelem során kialakult egy nézőpont, miszerint amíg a helyzetet nem lehet valami módon rendezni, igenis szabályozni kéne a szórakozóhelyek négyzetméterre eső számát és nyitvatartásukat.

Erre a nézőpontra számtalan ellenvetés érkezett, mind a vállalkozói oldalról, mind a laikus más kerületekben élők oldaláról, a médiáról nem is beszélve. Sajnos hiába mondom el egyszer, kétszer, ezerszer, valahogy mégis mindig ugyanazok az érvelések jönnek szembe velem.

Ezeket a főbb ellenvetéseket igyekszem most bemutatni és megcáfolni, pontokba szedve:

 

  1. Ellenvetés: A záróra nem old meg semmit, mert az emberek kimennek az utcára.

    Válasz: Az emberek ugyanúgy az utcán lesznek ha hétkor zár a hely, és ugyanannyi idő alatt oszlanak el, csak nem mindegy, hogy ez mikor történik, normális időben vagy hajnalban. Ha nincs mit csinálni, nincs hova menni folytatni az ivást, akkor mindenki haza fog menni.

  2. Ellenvetés: A megoldás az ablakok szigetelése és a légkondi beszerelése.

    Válasz:
    A zaj a tökéletesen szigetelt ablakokon is bejön, vagy ha kocsma van a házban, akkor belülről rázza a házat. A légkondi sokak számára egészségtelen, beépítése drága, illetve havi rendszerességgel megdobja az áramszámlát is.

  3. Ellenvetés: A helyek csődbe mennek éjféli zárással, az emberek akkor indulnak el bulizni. Ezrek veszítik el a munkájukat.

    Válasz: Nem is olyan régen még el tudtak indulni az emberek bulizni korábban. Az, hogy ma ilyen későn indulnak el, többek között a belvárosban elérhető 0-24-es bulilehetőségnek is köszönhető. A tyúkot meg a tojást ne cserélgessük folyamatosan. Valószínűleg nagyon kevesen veszítenék el a munkájukat, de ha meg is történne, a komoly munkaerőhiánnyal küszködő piac pár perc alatt ajánlatokkal halmozná el őket.

  4. Ellenvetés: A világörökségi területre (és annak védőzónájára) nincs rendeletalkotási lehetősége az önkormányzatnak

    Válasz: Nem igaz. Erre a területre alapból van szabályozás, mely korlátozza a 24 és 6 óra közötti nyitva tartás lehetőségeit, pont a terület védelme miatt. Semmi jogi akadálya annak, hogy a kerület vezetése egységes csendrendeletet vezessen be.

  5. Ellenvetés: A kerület egyetlen bevételi forrása a kocsmák tevékenysége.

    Válasz: A vendéglátóhelyektől a kerület nem kap szinte semmi pénzt. Az önkormányzat saját bevallása szerint a kassza a bulinegyedhez köthető problémák miatt lényegében teljesen üres.

  6. Ellenvetés: A bulinegyed létrejötte miatt biztonságosabbá vált a környék.

    Válasz: Budapest más kerületei is biztonságosabbá váltak, mint tegyük azt a 90-es években voltak, ez nem a bulinegyed érdeme. A bulinegyed viszont teljesen új, a kerületben korábban nem jellemző, vagy teljesen ismeretlen bűnözési formákat hozott.

  7. Ellenvetés: Az ingatlanok értéke az egekbe szökött

    Válasz: Az ingatlanok többsége (főleg a nagyobb alapterületűek) nagyon nehezen eladhatóak jelenleg, a befektetők kivárnak, a lakosság menekül, hatalmas a kínálat, szinte mindig csak ár alatt lehet eladni bármit is. A felvetés egyébként is csak akkor érdekes, ha valaki eladni szeretne. Aki itt lakni, élni akar, annak az ingatlan értéke nem releváns.

  8. Ellenvetés: Aki bármilyen zárórát szeretne, az nem hajlandó kompromisszumokra.

    Válasz: Az, hogy a lakosság megtűri házaikban és mellett a kocsmákat, egy kompromisszum eredménye. Munkanapokon az emberek többsége nem éjfél után szeretne aludni menni

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr7914561944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása