HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

MI LESZ VELED KLAUZÁL CSARNOK?

2022.09.05. 20:55 Garai Dóra

Akik évtizedek óta Erzsébetvárosban élnek, emlékeznek még arra, milyen élénk piacélet folyt a Klauzál csarnokban és az előtte levő téren.
Ez sajnos már a múlté, pedig 2015-ben az önkormányzat pénzt nem sajnálva, 2 milliárdért fel is újítatta a védett műemlék épületet. Az óriási csarnokot menten ki is nézte magának egy üzleti kör, mely rendezvény helyszínként, a bulinegyed legnagyobb szórakozóhelyeként látott fantáziát a csarnokban. A fideszes kerületvezetés jóváhagyásával ki is béreltek a 23 bolthelyiségből 14-et. Ezeket az emeleti boltokat azonban zárva tartották, így a piac egyre inkább elnéptelenedett, ráadásul a cégek a bérleti díjakat sem fizették. Eközben a jelenlegi
ellenzéki önkormányzat a tér felújításával és a „gasztromarket” látványterveivel próbálta lenyomni a lakosság torkán a tervezett funkcióváltást. A bomba 2020-ban robbant, mikor az Élhető Erzsébetváros Egyesület önkormányzati képviselője megelégelve a színes látványtervekkel való hitegetéseket, egy tényfeltáró anyagot készített a csarnok jelenlegi helyzetéről, bérlőiről, és a nyilvánosság elé tárta az érvényben lévő, az önkormányzat számára rendkívül előnytelen szerződéseket. Mint kiderült, az inflációt nem követő alacsony bérleti díjakat alkalmaztak, és a szerződéseket is csak rendkívüli esetben lehetett felbontani.

Az is kiderült, hogy a maradék üzlethelyiségek bérlőit ez az üzleti kör folyamatos nyomás alatt tartja.
Ez az üzleti kör pedig nem is akárkikből áll, Szini Béla és Nádas Patrik az éjszakai élet és a szórakozóhely lobbi ismert arcai, érdekeltségi körükbe tartoznak a jellemzően nagy befogadóképességgel, nagy zajjal és szeméttel járó tömegdiszkók és party-hostelek, többek között az Akácfa utcában lévő Fogas-instant is.

A cégek azzal a szándékkal kaparinthatták meg a csarnok üzlethelyiségeit, hogy a szemben lévő reggel 7:00 ig nyitva tartó Fogas-Instant szórakozóhely tovább terjesztéseként óriási bulicsarnokká alakítsák. Ennek érdekében még rendezvénytartási szerződést is kötöttek az akkori önkormányzattal a bérleti szerződésekhez hasonló, a kerület számára hátrányos feltételekkel, melyet a jelenlegi vezetés meghosszabbítani készült további 15 évvel.

A bulicsarnok koncepció a sokkal szebben hangzó Klauzál „gasztromarket” néven került bemutatásra az önkormányzat részére, melyet a kerületvezetés láthatólag örömmel fogadott. Nem úgy a lakosság, akiket felháborított a szeretett piacuk eltűnése és a környék színvonalának további rombolása, hiszen a sokat látott belső kerületiek számára világos volt, milyen típusú működést takar majd az exkluzívan hangzó, de a valóságban 1500 négyzet méternyi bulicsarnokot jelentő „gasztromarket” elnevezés. A hatalmas lakossági ellenállást látva az önkormányzat megtorpant a tárgyalásokkal, mire Nádasék azzal zsarolták
az önkormányzatot, hogy zárva tartották az összes bérelt üzlethelyiségüket, tovább amortizálva ezzel a piac amúgy is súlyos helyzetét, majd azzal érveltek, hogy az elnéptelenedett csarnokot más módon nem lehet életre kelteni, és amíg nem kapják meg amit akarnak nem is fogják kinyitni az üzlethelyiségeket. Sajnos a rossz szerződéseknek köszönhetően ezt meg is tehették, hiszen még csak az sem volt kikötve, hogy a bérelt üzlethelyiségeket ténylegesen üzemeltetni is kell. A kerület vezetése 2021 nyarán engedett a nyomásnak, és további 15 évre meghosszabbította volna a szerződést és lehetővé tette volna a bulicsarnok megvalósítását.
Az Élhető Erzsébetváros Egyesület a lakosság bevonásával tiltakozott az üzleti kör tervei és zsarolása ellen. Emellett pedig többször is jelezték, hogy Sziniék folyamatos tartozásban vannak a bérleti díjjal, és elmaradásukat már régóta nem rendezik, így a szerződések felbonthatók, a nem fizetés ugyanis rendkívüli körülménynek számít.

Hála az elszánt lakosságnak és a civil képviseletnek, a közbeszerzési hatóság valóban problémásnak ítélte meg a polgármester által megkötni kívánt szerződéseket, és ekkorra már a kerületi Momentum frakció sem támogatta Sziniék terveit. Ennek hatására végre megindulhatott a bérleti szerződések felmondása is.

Színiék válaszul perrel fenyegették meg az önkormányzatot, mely per jelenleg is zajlik, és ha végre valahára befejeződik, talán újra elkezdhetünk gondolkozni a csarnok jövőjéről, a piacunkról.

 

ÍGY TŰNT EL A GARAY PIAC

Húsz éve zárták be Csikágó, a VII. kerület külső felének közismert piacát, a hatalmas kapuépítménnyel épített impozáns, de állapotát tekintve lerobbant Garay téri piacot. Felújítása helyett az önkormányzat 2003-ban az épület lebontása mellett döntött. A piac helyére a magánbefektető a felszín alatt négy, fölötte pedig kettő, valamint a sarkokon további négy szintes Garay Plazát építtette fel. A kereskedőket ideiglenesen átköltöztették pár utcával arrébb, de a sok évnyi elhúzódó kivitelezést és csúszó átadást a kereskedők többsége nem tudta kivárni, elköltöztek, ezzel együtt tovább álltak a vásárlóik is. A piacot a -1. emeletre száműzték, a többi szinten szolgáltatók, vendéglátók, lakások, mélygarázs kaptak helyet. A Garay tér ezzel a komplexummal lényegében véve megszűnt, a térre emelt épület ráadásul a környező házak fölé magasodik. Az épület piaci jellege is a múlté, a csarnok alagsorába száműzött termelői pultok és üzlethelyiségek üresek, kihasználatlanok, összességében szomorú látvány mi lett a régen pezsgő életű piaccsarnokból.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr9317924785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása