HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Klauzál Gasztropiac: Szini és Nádas fenyegetőzik, zsarolja az önkormányzatot?

2021.09.10. 00:09 Novak Gergely

bulicsarnok_img01_640.jpg 

HALADÉKTALANUL MEGKEZDIK A TERÜLETHASZNÁLATOT, így talán HETEKEN, HÓNAPOKON BELÜL tarthatnak akár zenés, táncos, repoharasrendezvényeket”, Instant-Fogas alapozóbulikat több ezer embernek minimum a Csarnok alsó szintjén...?

Ha „rövid időn belül nem kerül megnyugtató módon lezárásra” a „bizonytalan helyzet”...

 

Emellett „nagyságrendileg 200 millió forintos eddig okozott kárról” beszélnek egy ügyvédi levélben (amely oldalanként itt olvasható: 1., 2., 3., 4.), és további esetleges károk önkormányzattal szembeni érvényesítésével fenyegetőznek, zsarolnak:

A Szini Béla és Nádas Patrik érdekeltségébe tartozó PONTOONKA Group Kft. és Andrássy 52 Bar Kft. képviseletében eljáró ügyvédi iroda azért kereste meg írásban Niedermüller Péter polgármestert 2021. augusztus 12-én, mert Rókay Attila, a Piacüzemeltetési Kft. ügyvezetője nem írta alá július 31-ei határidővel a háromoldalú megállapodás-tervezetet, amelyhez a képviselő-testület 6 tagja (Devosa, Kispál, Molnár, Nagy, Niedermüller, Szücs) a 652/2021. (VII.02.) sz. Kt. határozat „igen”-szavazattal való támogatásával hozzájárult, és ami többek között arról is szól, hogy a Csarnok felső szintjén -  közbeszerzési eljárás mellőzésével - a „beruházó-bérlők” „értéknövelő” gépészeti beruházásokat végezhessenek, amit aztán jórészt a bérleti díjból valószínűleg „lelaknának”, így 23 órai „konyhazárással”, de éjfélig nyitva tartó „színvonalas éttermek” működhetnek (az alsó szint pedig maradna rendezvényhelyszínnek, 18.00-tól 24.00-ig, 600 m²-en).

A 2021. júl. 2-ai testületi ülésről, Gasztropiacról is beszél Garai Dóra önkormányzati képviselő ebben a videóban:

 

Az önkormányzati meghátrálás, kivárás, időhúzás oka - az esetleges büntetőjogi következmények mellett - valószínűleg helyi lakók, illetve az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselője, Garai Dóra által kifejtett úgymond lakossági, civil „nyomásgyakorlás”, tiltakozás lehetett, sok lakó hangot adott annak, hogy nem kér a „Gastro Piacból”, ami két éve húzódik, még az előző ciklusban indult, és most egyébként mindenfajta lakossági egyeztetés, és konzultáció nélkül, zárt ajtók mögött a bérlő-beruházó üzletemberekkel tárgyalva, egy testületi ülésre az utolsó pillanatban behozva egy az önkormányzat számára még a korábbiaknál is előnytelenebb módosításokkal „játszaná át” a Csarnokot a jelenlegi vezetés, és nyitná meg az utat az Instant-Fogasban, illetve több más kerületi, botrányosan környezetszennyező vendéglátóhelyet üzemeltető cégekben is üzleti érdekeltséggel rendelkező vállalkozóknak.

Garai Dóra - még a törvényben meghatározott határidőn belül - javaslatot adott át a polgármesteri vétó lehetőségéről a 2021. júl. 2-ai testületi ülésről távol maradó Ujvári-Kövér Mónika alpolgármesternek, az Egyesület által készített, a két alpolgármester asszonynak szánt nyílt levelet számos lakó aláírta. A polgármestert is megkereste az Egyesület (1., 2.), de hiába. (Fontos megemlíteni azt is, hogy az ÉEE már egy éve közzétette a honlapján a szerződéseket, valamint a Vásárcsarnok jövőjéről, a tervezett Gasztro Piacról is készült részletes tájékoztató videó 2020. októberben.)

Azonban, függetlenül attól, hogy nem írták alá a megállapodás-tervezetet, a Vásárcsarnok alsó szintjén az alapozóbulikat(?), zenés „rendezvényeket”, vélhetően gépészeti beruházás nélkül is meg lehet valósítani, illetve tartani, ezért is fenyegetőznek ennyire ügyvéden keresztül Szini Béláék és Nádas Patrikék, és fennáll a veszélye, hogy a rendezvényekkel nagy valószínűséggel nem várnának 2022. márciusig (a Gasztropiac „eredeti ütemterv és koncepció” szerinti befejezésééig), akár aláírja Rókay Attila, akár nem.

A polgármester ismét megszegte a korábbi ígéretét, augusztusban, a Vásárcsarnok kapcsán nem tartottak újabb lakossági fórumot, az önkormányzat hallgat, mint a sír, a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság (PKB), valószínűleg - legalábbis részben - a Sziniék és Nádasék fenyegetőzései miatt csendben összehívott 2021. 08. 23-ai ülésének jegyzőkönyve egyelőre elérhetetlen holnapon, a 08. 30-ainál ugyancsak nem érhető el.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az aug. 23-ai PKB-ülés 4. napirendi pontjához tartozó előterjesztés szerint részlegesen próbáltak engedni Sziniék és Nádasék zsarolásának, a bérletidíj-mentesség helyett bérletidíj-halasztást biztosítottak volna nekik az aláírásig, de „legkésőbb október 31-ig”. Időközben kiderült, hogy végül nem ment át a PKB-n, augusztus 30-án sem, a 105/2021. (VIII.30.) sz. PKB határozat nem kapott többséget.


Az önkormányzat szorult helyzetben volt, ha aláírják, esetlegesen megvalósulhat a 2012. évi C. tv. (Btk.) szerinti hűtlen kezelés vagy hanyag kezelés 6 képviselő esetében legalább.

*A jogi háttérről, szerződésekről bővebben Garai Dóra, és dr. Sima Ákos helyi lakos is beszélt a 2021. júliusi, K11-ben tartott lakossági fórumon, cáfolva a polgármester állításait:



Ezért végül UTÓLAG, a döntést követően a Közbeszerzési Hatósághoz fordultak - hiába jelezte Garai Dóra már a testületi döntés (szavazás) előtt, az előterjesztés szövege így valótlanul állítja, hogy csak a döntést követően merültek fel „közbeszerzéssel kapcsolatos aggályok”.

Mivel a Hatóság szerint a szerződés egyes elemei építési koncessziónak minősülnek, ezért nagy valószínűséggel a 2021. szept. 15-én tartandó képviselő-testületi ülésen hatályon kívül helyezik a 652/2021. (VII.02.) sz. Kt. határozatot, így a gépészeti beruházásokat nem tudják megvalósítani a befektetők. (Legalábbis egy ideig)...  Ettől még könnyen lehet, hogy érvényt próbálnak szerezni Sziniék és Nádasék az általuk jogosnak vélt, százmilliós nagyságrendű kárigénynek, és mindezt úgy, hogy ezzel párhuzamosan legalább a rendezvényeket, bulikat nagy valószínűséggel elkezdenék az alsó szinten, beengedve a sokszáz (sokezer?) fős embertömeget, amennyiben pedig ügyelnek arra, hogy a bérletidíjakat, használati díjakat fizetik, és látványosan nem sértik meg a szerződésekben foglaltakat, akkor rendkívüli felmondásra sem lesz lehetőség, hiszen az alá nem írt megállapodás-tervezettől, illetve esetlegesen hatályon kívül is helyezett kt. határozattól függetlenül van érvényes bérleti-/használatbavételi szerződésük:

Niedermüller Péter polgármester esetében egyébként esetlegesen az is felvethet (jogi) kérdést, hogy miért nem élt korábban a rendkívüli felmondás lehetőségével, amikor többmilliós tartozásuk volt, és mégis engedményeket biztosított a Szini-Nádas érdekeltségébe tartozó vállalkozásoknak a veszélyhelyzet alatt 2021-ben is.
 

Valahol az is szórakoztató, hogy miközben majdnem teljesen élhetetlenné válhat az ott élők többségének a Klauzál tér és környéke is, a megmentő szerepében tetszelegnek ezek a vállalkozások - diszkréten hallgatva arról, hogy a Piac részben azért sem rentábilis, és azért nincs „vásárlóerő”, mert elüldözték a lakosság jelentős részét, amelyben a közvetlen, vagy közvetett működésével talán „jelentéktelennek nem mondható részt” vállalhatott pl. akár a híres/hírhedt - Nádas Patriktól nem teljesen függetleníthető - Instant-Fogas komplexum is (illetve korábban a Fogasház)...

Az Akácfa u. 49-51. sz. alatti ingatlanban található vendéglátóhelyek 24 óra utáni működése a Csarnoktól néhány méterre önmagában nem teszi túl hitelessé a „gasztropiac” koncepciót, hiába van ott a Mazel Tov is a szomszédban...:

 

Folytatása következik...


Novák Gergely

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr8716682776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása