HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Mi újság Niedermüllerék 10 milliós közpénz-osztásával kapcsolatban JELEN-leg?

2022.09.03. 06:16 Novak Gergely

jelen_10_075_919_ft.jpg728_2021_xi_17_jelen_szavazas_nev_szerint.jpg

JELEN pillanatban elmondható, hogy egy, a közelmúltban elektronikus úton küldött közérdekű adatigénylésemre kapott jegyzői válaszból azért kiderült jónéhány, elsősorban a VII. kerület lakói számára kiemelten fontos közérdekű adat.

Nyomtatásra fordították az erzsébetvárosi lakók pénzét,

10.075.919.- Ft-ot, ebből:

165 484 db lap

(Vajon ténylegesen mennyit adhattak el, mi lett az el nem adott példányok sorsa?)

9493,3 kg nettó súly (tömeg), azaz

9,4933 tonna újság.

A tévedés jogát fenntartva, de azzal nem visszaélve, ha nem számoltam el a számlákon (1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 ) szereplő tételeket.

Tehát a XIII. kerületbe bejegyzett Jelen Mindenütt Alapítványnak, azaz lényegében a Lakner Zoltán politológushoz is köthető Liberty Press Kft-nek nyújtott, vagy ott landolt önkormányzati támogatás a 728/2021. (XI. 17.) sz. Kt. határozatban foglaltak szerint valószínűsíthetően nem azért nem húzta ki az országgyűlési képviselők választási kampányának legvégéig is, mert nem ez lehetett az egyik cél, hogy politikai propaganda is menjen a Jelenben - pedig kb. Bármi egyébre lehetett volna költeni ezt a pénzt, pl. fűtéstámogatás, társasház-korszerűsítés akár, ahogy Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros Egyesület önkormányzati képviselője is említette a 2021. novemberi testületi ülésen -, hanem azért sem tarthatott volna ki, mert túl hamar felélték Niedermüllerék „ajándékát”, 2021. decembertől 2022. februárig, 2 hónap alatt. 

A Jelen Mindenütt Alapítvány támogatásáról szóló Kt. határozatot tehát 2021. XI. 17-én fogadta el a testület, ami azért is igen érdekes, mert az Alapítvány létesítő okirata 2021. VII. 30-ai, a jogerőre emelkedés pedig 2021. XI. 17., éppen a szavazás napja, miközben az Alapítvány kuratóriumának elnöke, 2021. X. 29-én, több mint két héttel a jogerőre emelkedés előtt  fordult egyedi támogatási kérelemmel a polgármesterhez.

np_tamogatas_1.jpg

 

A cél szerinti leírása a Jelen Mindenütt Alapítványnak egész konkrétan a „...független magyar sajtó, sokszínűségének megőrzése és támogatása – ezen belül kiemelten a Jelen című hetilap anyagi és szakmai támogatása – a független magyar sajtótermékek létrehozatalában közreműködő személyek támogatása nem várt, rendkívüli helyzetek esetén

A Jelen című hetilap anyagi támogatása kissé leegyszerűsítve tehát végeredményben körülbelül a kiadó Liberty Press Kft-nek nyújtott anyagi támogatást jelentette. A pénzügyi beszámolókat nézve, a tavaly előtti év tekintetében, melyet a megszavazó képviselők nagyon jól ismerhettek, hiszen 2021. novemberében már bőven nyilvánosak voltak, megállapítható, hogy

2020-ban 30.292 milliós veszteséggel zárt a Jelen Magazint kiadó Liberty Press Kft., a nettó árbevétel ugyan 80.817 millió Ft volt, de 58.65 millió anyagjellegű, és 82.172 millió személyi jellegű ráfordítással. Tehát csak az alkalmazottak bére is önmagában 1.355 millió Ft-tal több volt, mint amennyi bevétele származott a kft-nek. Az anyagjellegű kiadások, és a személyi juttatások 2020-ban 60.005 millió forinttal haladták meg a vállalkozás éves nettó árbevételét.

Nem tudom, hogy a fenti, nem éppen bizalomgerjesztő pénzügyi mutatók mellett hogyan jutottak arra a következtetésre azok a képviselők - ideértve a polgármestert is -, akik megszavazták az előterjesztést, hogy ezen az önkormányzati támogatáson múlna a jövője a Jelen magazinnak, így gyakorlatilag a Liberty Press Kft-nek is, és ezzel menekülne meg a sajtószabadság, ami megér 10 millió Ft-ot az erzsébetvárosi lakók zsebéből (nyilván, nehogy már véletlenül az alapilletményük rovására/a magánvagyonukból, önkéntes alapon történjen)?

Az is különös, hogy a 2021. évre vonatkozó alapítványi beszámoló szerint 0 Ft „központi költségvetési szervtől, helyi önkormányzattól kapotttámogatásban részesült az Alapítvány, pontosabban a beszámoló alapján a kizárólag cégektől és magánszemélyektől kapott 25.5 millió Ft-ból így is sikerült 26.2 millió forinttal támogatni az Alapítványnak a Jelen Magazin működését.

Mindenesetre a Liberty Press 2021-ben is folytatta a mélyrepülést, a nettó árbevétele a 2020. évhez viszonyítva ugyan 12.555 millió Ft-tal emelkedett (93.372 millióra), ám az adózott eredménye mínusz 79.757 millió Ft, ami mintegy két és félszeres veszteség az előző évhez képest, az anyagjellegű ráfordítás 99.775 millió Ft, a személyi jellegű ráfordítás 113.294 millió Ft (igaz, az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma a 2020-as 18 főről 23-ra emelkedett). A saját tőke is jelentős mértékben csökkent, mínusz 23.606 millió Ft-ról mínusz 103.363 millióra. Az anyagjellegű ráfordítások, és a személyi juttatások összesen itt már 119.697 millió forinttal haladták meg a vállalkozás teljes éves nettó árbevételét. Szintén 2022. nyarától elérhető adatok, de nagyjából hasonlóra lehetett számítani, ezért valóban megérte a VII. kerületi önkormányzatnak elégetni ennyi közpénzt...

(A támogatási időszakban, 2022. januárban - legalábbis online felületen elérhetően - egyébként csupán egyetlenegy, meglehetősen elfogult cikk jelent meg, amely Erzsébetvárossal foglalkozik, és amelyben már az elején tényszerűen elhangzik egy nagyon súlyos rágalom is az Élhető Erzsébetvárosról, hiába arra az időszakra vonatkozik, amikor még nem volt Egyesület, ez cseppet sem nem enyhítő körülmény, ám ezzel az írással most nem kívánok mélyrehatóbban foglalkozni, mert szétfeszítené e bejegyzés kereteit, ha minden pontatlanságra, csúsztatásra egyenként reagálnék, azért erre az egy valótlanságra mindenképp egy gyors cáfolat, hogy 2018-ban az Élhető Erzsébetvárosért mozgalom(sic!) „íratta ki” a helyi népszavazást: a szikár Tény ezzel szemben az, hogy a 2018-as helyi népszavazás elrendeléséről a képviselő-testület feladat- és hatáskörében a 463/2017. (XII.12.) sz. Kt. határozat elfogadásával 16 önkormányzati képviselő döntött, gyakorlatilag 42.2 millió Ft-tal megrövidítve a költségvetést, nagykoalícióban, 1 tartózkodás volt csak, Moldován László. Ennyit a (tényektől) független sajtóról.)

 

Mégis, amit én személy szerint rendkívül aljas húzásnak tartok ebben a történetben a polgármester, és egyes önkormányzati képviselőtársai részéről, hogyha két képviselő betegség miatt, önhibáján kívül nincs távol*, akkor vélhetően „patthelyzet” alakult volna ki, azaz nem tudták volna elfogadni a 728/2021. (XI. 17.) sz. Kt. határozatot, mivel még az ellenzék egy részének is túlzás volt:

*A polgármester nyilvánosan kívánt - nyilván a testület és az Önkormányzat nevében, többes szám első személyben - az ülés elején mielőbbi és teljeskörű gyógyulást nekik, tehát aligha mondhatják a (köz)pénzszórást megszavazó képviselők, hogy nem tudták, két képviselőtársuk betegség miatt nem tud részt venni a testületi ülésen, jelenlétük pedig a szavazás eredményét is befolyásolhatta volna.

Nem biztos, hogy szerencsés, sőt kifejezetten káros, ha gyakorlatilag antidemokratikus módon Egyes összefogás-pártiak, és a „függetlenek” várospolitika folytatása helyett pártpolitizálva, a „független”, „kritikai hangvételű” sajtó támogatása címszóval, egy, a DK-val talán a legkevésbé „ellenséges” noname sajtótermékbe ölik a kerületiek pénzét... Félreértés ne legyen, nyilván pontosan ugyanennyire gusztustalan lett volna az is, ha ezt egy kormánypárti, vagy Bármilyen színezetű önkormányzati vezetés tette volna meg egy baráti lappal,

ez csak egy újabb példa a sokezerből, hogy miért életveszélyes, de minimum hazardírozás helyben beágyazott civilek, (valódi) függetlenek helyett pártpolitikusokra szavazni az önkormányzati választásokon, akiknek az országos politikai érdekei megint felülírták a helyi lakosok érdekeit

(tisztelet a kivételnek)...

 

És még mindig maradt néhány dolog, ami a fentieken túlmenően is meglehetősen aggályos lehet a közpénz(f)osztás tekintetében:

Az előterjesztés szövege szerint, ami alapján elfogadták a Jelen Mindenütt Alapítvány támogatásáról szóló képviselő-testületi határozatot, a költségvetés 10 milliós megrövidítése a 15/2020. (IV. 17.) önkormányzati rend. (Civil Listázó ör.) szerinti alapítványi támogatás, ilyen esetben csak a képviselő-testület dönthet, ez eddig rendben (lenne), csakhogy:

A Civil Listázó ör.-ben foglaltak alapján az a civil szervezet, alapítvány, egyesület kaphat támogatást pályázati úton az önkormányzattól, amely

  • erzsébetvárosi székhelyű, vagy

  • nem erzsébetvárosi székhelyű, de tevékenységét a kerületben fejti ki, ÉS

  • a nyilvántartásba vételi eljárást eredményesen lefolytatta.

  • Alapítvány támogatása esetén a Művelődési, Kulturális és Szociális Bizottság (MKSZB), mint döntéshozó tesz javaslatot a testületnek a támogatás összegére vonatkozóan.

Tehát:

A Jelen Mindenütt Alapítvány XIII. kerületi székhelyű, úgyhogy az erzsébetvárosi székhely kiesett. A tevékenységét legjobb tudomásom szerint nem Erzsébetvárosban fejti ki, az MKSZB elé semmilyen előterjesztés nem került, és, ahogy már említettem, az Alapítvány kuratóriumának elnöke fordult Niedermüller Péterhez egyedi támogatási kérelemmel, tehát itt pályázatról szó nem volt.

És végül, mindez kb. majdnem mindegy is, mert

Azaz a fentiek alapján nem zárható ki, hogy az Alapítvány támogatásáról szóló Kt. határozat önmagában jogszabálysértő Lehet, amely képviselő-testület általi elfogadását követően az önkormányzat képviseletében a kerület első embere aláírta a támogatási szerződést (1. , 2. , 3. , 4. , 5. , 6. , 7.). továbbá

a 2012 évi C. tv. szerinti hűtlen kezelés is megvalósulhat, de itt is kellően óvatosan fogalmaznék (egyelőre még...)

 


 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr9417922767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2022.09.05. 23:09:26

Ez nem a hűtlen kezelés esete?

Fel kell jelenteni a jegyzőt, mivel az ő ellenjegyzése nélkül nem is lehetett napirendre venni.
Neki viszont munkaköri kötelessége az ellenőrzés: megfelel-e a feltételeknek.
süti beállítások módosítása