HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Felvetések és válaszok az SzFE kapcsán

2021.02.14. 19:59 Garai Dóra

A mai napon kaptunk egy megkeresést az SZFE ügy kapcsán a legnépszerűbb közösségi oldalon, melyet teljes egészében itt lehet elolvasni.

 

Az idézett részek a levélből lettek kiemelve, alattuk a válasz olvasható.

“Tudom a képviselőtestület összetétele, erősen lejt a polgármester felé, sőt több döntést, egyedül ő hozott meg, a járványra való hivatkozással, de a képviselő testületben, van olyan, aki politikai párttól független.” 

Bár sokszor nekem estek már amiatt, amit most leírok, mégsem félek újra és újra kimondani:
A testületben az Élhető Erzsébetvároson kivül maximum a nevében van független képviselő. Sajnálom, és nyilván lesz, aki ettől hajat tépve szidalmazni kezd, de meg kell nézni, ki hogyan szavaz. Meg kell nézni, hogy ha van egy problémás előterjesztés, akkor a “független” szemrebbenés nélkül megszavazza, vagy, ha biztos benne, hogy úgyis mindenképp átmegy, akkor esetleg egy udvarias tartózkodásra tellik. SOHA nem szavaznak a koalíció ellen, aminek állítólag nem a részei. Hogy ennek magyarázatai-e a jól fizető tanácsnoki kinevezések, egyéb alkuk, mindenki döntse el maga. Hozzáteszem, mindkét független bőven ült már annyit a testületben, hogy megérdemeljenek egy nyomorult tanácsnoki kinevezést, szó se róla. Sajnálatos, hogy a nagy összefogásos koalíció okán most annyi lett az éhes száj, hogy emiatt a két függetlennek muszáj volt opportunista módon viselkedni. Ez az ő döntésük, és bár megértem, morálisan mindenképp helytelennek tartom.

Mondják sokan, "de hát ilyen a politika"… Hát igen. Ilyen… Na ezért ilyen a politikai közélet, mert nem az ügyekről szól, hanem az egymás arcába könyöklő pártokról és a periféria helyezkedéséről. Amíg ez a fajta viselkedés egy testületben társadalmilag elfogadott (azaz megszavazunk ilyen politikusokat) addig igen, ilyen lesz a politika. Mert a politikát azok a politikusok csinálják, akik számára ez elfogadható, és bent vannak a testületben. Bizony, a politikát sajnos nem a nép csinálja, maximum csak fut utána.

“Viszont ilyen volumenű döntésekben, mint most a SZFE-sek bérlete, nem kapunk tájékoztatást. Most is csak utólag, más médiákból tudtuk meg.”

És ezzel nem vagy egyedül, tudtommal a testületet sem tájékoztatta senki, legalábbis, engem bizonyosan nem, bár már megszoktam, hogy a DK-Momentum-Mszp tengely sportot űz belőle, hogy a lehető legkevesebb dologról értesüljek. És akkor mielőtt fellobban a “bezzegvattamányozás”: nem, akkor sem lett volna jobb, ugyanebben a helyzetben lennék akkor is, de ezzel nem relativizálható az átláthatatlan “neszóljbele az ügyeinkbe ( =a kerületi döntések)” viselkedés. Ha az egyik oldal lop, NEM ÉRDEKEL, hogy a másik oldal többet lopott VOLNA. Mert az egyik épp megtörténik, a másik meg nem, és fikció alapján senki nem felelősségre vonható, csak a kész tények alapján.
Egy szó, mint száz, kerületi képviselőként ugyanakkor értesülök ezekről, amikor más is: a médiából. És ez siralmas.

“Tehát a 2/2021. (I.11.) számú határozat alapján!!! Akkor csak volt egy képviselő testületi ülés, ahol ezt megszavazták! Akkor nem tűnt fel semmi a kedves képviselőknek? Nem tűnt fel akkor, hogy ez az épület, nem egy lerobbant önkormányzati cselédlakás? Ez egy k@rva nagy ház!”

Nem volt testületi ülés ezügyben, ez a megfogalmazás, hogy "xy kt ülés határozata alapján” csupán protokoll a határozatok tekintetében, vészhelyzeti felhatalmazással a polgármester egyedül dönt, és a határozatok ezzel a fejléccel lesznek iktatva.

Az egy dolog, hogy nincsenek testületi ülések, csak megbeszélések,de még a megbeszélésen sem esett erről egy árva kukk sem. A pályázat kiírása, lebonyolítása roppant sebtiben, fű alatt történt. Persze nem tartom kizártnak, hogy az alpolgármesterekkel sikerült erről tárgyalni, zárt ajtók mögött. Ja, a jegyzőnek még tudnia kellett róla. És persze az elbírálás sem volt nyílt.

“Nem tudom a protokollt, de sejtem, hogy képviselő ülés előtt, az érintettek kapnak egy meghívót, és abban benne vannak a napirendi pontok. Nem kellene ezeket előzetesen végig olvasni, elemezni? Az hogy Garay Dóra nem vette észre, csak egy dolog. De ott volt a volt polgármester, és társai is, akinek tudni kellett volna, hogy ez miről szól! “

Nem szerepelt a napirendi pontok között, és más módon sem kaptunk erről értesítést. (Legalábbis a magam nevében bizton mondhatom.) Így aligha volt esélyem nem észrevenni, hiszen nem is szerepelt sehol.

"Megtörtént a képviselőtestületi ülés, de még utólag sem tűnt fel senkinek. Ez szép.

Az ajánlatokról Budapest Főváros VII. ker. Erzsébetvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: „Elbíráló”) dönt.

Nem Niedermüller Péter személyesen, nem a jegyző, hanem a képviselő testület!

Tehát a pályázatokat, szintén az a képviselőtestület bírálta el, akik áldásukat adták a kiírásra!”

Nem ez az első eset, hogy nem a testület dönt arról, amiről neki kéne, a rendészeti igazgató kinevezésénél már egyszer belefutottam egy ugyanilyen szabálytalanságba, de persze el lett sikálva. Ja nem, rendőrségi nyomozás van miatta, csak ezzel a polgi holdudvara nem dicsekszik.

Persze a vészhelyzeti felhatalmazás elvonja a jogkört a testület tagjaitól, és azt ilyenkor egyszemélyben a polgármester gyakorolja, ami jogilag ugyanaz, mintha a testület szavazással hozott volna ilyen döntést.

“De még akkor sem tette fel a kezét senki, hogy "Álljunk már meg egy bulinegyedes szóra! Szőr van a palacsintában!"

Tehát mint fentebb látható, sem a tervet/szándékot illetően, sem a pályázati kiírást illetően, sem az elbírálást illetően semmilyen napirendi pont és informális tájékoztatás nem volt.

“További érdekesség, hogy a jelenlegi képviselő testületben ott ülnek azok a demenciában szenvedő képviselők, akik az előző kabinetben is ott voltak! “

Ez bizony így van, és most megy is a vakarózás, pedig a következő szavazások elég együntetűen sikerültek:

  1.  214/2017.06.16. testületi határozat, 14 igen, 1 nem, 1 tartózkodás

  2. 175/2019.03.11. pénzügyi bizottsági határozat, 5 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

  3. 281/2019. 04.08. pkb határozat, 7 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

  4. 723/2019. 08.26. pkb határozat, 5 igen, 0 nem, 0 tartózkodás

  5. Grátisz pedig egy közbeszerzési eljárás

“Az persze a döglött kutyát nem érdekli, hogy a Zeneiskolának szánt épületet, a mi adóforintjainkból újították fel.” 

Ezért is érthetetlen, miért a zeneiskolának kell új helyet keresni, és a speciális igényeket sok-sok adóforintból újra megteremteni egy másik épületben, hiszen akkor az dupla pénzkidobás lenne. Az már mellékes, hogy az önkormányzati bérbeadás gyakorlata az, hogy a bérlő újit fel. És igen, az épületet nem a zenesuli újította fel, de ha már így esett, attól még nem kell dafke kitolni velük, mert hiszen a mi, VII. kerületi gyerekeink járnának oda!!!

“Az átadást követő média információhalmazban, egyszer csak megjelent az Élhető Erzsébetváros részéről is egy állásfoglalás, Garay Dóra, és Novák Gergely részéről. Az a Novák, aki számtalanszor posztolt már, szinte minden részletre kiterjedő dokumentációval alátámasztott posztokat, most a duó mégis elég visszafogottan nyilatkozik az ügyről. Szinte egyetlen konkrétumot nem írtak le.”

Sajnos nem tudtunk azonnal blogot írni róla, mert meg kellett szerezni a hiányzó és fellelhető dokumentumokat, vagy úgy egyáltalán bármit, ami alapján meg lehet tudni, mi történt. A blogban amúgy a lehető legtöbb dokumentum idézve, vagy scannelve szerepel, kettőt leszámítva, amit akkor még nem sikerült megszerezni. De ahhoz, hogy ne történjen meg az, hogy az elfogult szekértábor hívők reklamálnak, hogy miért bántom bizonyítékok nélkül a drága jó összefogást, ahhoz alaposnak kellett lenni. Ahhoz pedig kellett két nap. Annyi anyagot szedtünk össze az ügyről, amennyit csak lehetett, ami akkorára kerekedett, hogy egymásnak és az érdeklődőknek csak 3 mappányi tömörített formátumban tudtuk küldözgetni.

Számunkra egyértelmű volt, hogy a polgármester csúnyán hibázott, de ezt kulturáltan kell megfogalmazni, mert még egy általad “langyosnak” mondott beszámolót is az ellenzéki média támadásnak vesz, és nem hajlandók közölni, vagy elfogulatlanul írni róla. Lásd Népszava például, ahol a pályázat elcsalásának tényét sikerült úgy leírni, hogy  “talán egy pályázati célirányt is kissé rugalmasan kezelhettek”.  Többízben futottunk bele abba,  hogy az általános benyomás a polgármesterről az, hogy idézem: "csak béna, nem ért hozzá, de nem rosszindulatú". Nos, a mi tapasztalatunk inkább az, hogy nagyon is tudja mit csinál, egész egyszerűen rémisztően dörzsölt. (Máshogy aligha hiszem, hogy a DK második embere lehetett volna évekig...)
Lehet, hogy tényleg hibáztak a kabinetnél, és nem vették észre, hogy itt nem 100%-ban kizsírozott az út a Damjanich 4.-hez. De senki ne gondolja azt, hogy ha a zeneiskola szál nem jött volna a képbe, és az épületet senkinek nem ígérték volna oda, akkor a pályáztatás mikéntje nem pontosan ugyanilyen módon történt volna meg...

A blogot követően, amint újabb dokumentumok kerültek elő, kommentben folyamatosan töltöttük fel azokat a releváns posztok alá.

Emellett az sem könnyítette a munkánkat, hogy nem töltöttek fel számos dokumentumot a kerületi honlapra, több esetében pedig a "karbantartás miatt nem elérhető"-hibaüzenetet dobta ki az oldal (később ezek elérhetővé váltak, de volt, ami a blogbejegyzés idején még nem.) 

A magát "átláthatónak, szolgáltatónak" mondó önkormányzat az állítólagos honlapot ért "támadás" után MINDEN EGYES PKB HATÁROZATOT, JEGYZŐKÖNYVET LEGYALULT A HONLAPRÓL.
Közérdekű adatigénylésben korábban a 2015-2019-es időszakra vonatkozóan Novák Gergő kérte a jegyző asszonytól, -aki a jogszabályoknak megfelelően becsülettel intézkedett,- hogy "újrafeltöltsék" a honlapra az ERRE AZ IDŐSZAKRA VONATKOZÓ határozatokat.
A testületi ülések is csak 2015-ig visszamenőleg vannak jelenleg fenn, ebből vélelmezem, hogy azok sem voltak elérhetőek, és ha nincs az az adatigénylés, az előző ciklusokra vonatkozóan túl sok adat nem lenne, tehát, számos információ "nem derült volna ki", és a "kerülettől független média" sem "tudta volna meg", csak egy adatigénylés benyújtása után.

Szerintem bőven adatgazdag leírást tettünk nyilvánossá, konkrétumok tekintetében is, a média részben azokból az információkból táplálkozott, ami az állítólag semmi konkrétumot nem tartalmazó blogbejegyzésben szerepelt, még a bescannelt dokumentumok fotói is, ami aztán úgy lett megjelölve később, hogy “forrás: mandiner”, de ezeken már nem akadunk fenn...

Persze emiatt egyből jött egy-két rosszindulatú megjegyzés, hogy a jobboldali újságnak mi nyilatkoztunk, meg a Fidesznek mi adtunk információt, de aki józan ésszel átgondolja, hogy a kerületi Fideszes képviselők alsó hangon 10 éve vannak jelen a kerületben, mi meg épp csak egy éve, az beláthatja, hogy baromi nehezen hihető feltételezés, hogy mi többet tudnánk náluk a kerület régi ügyeiről, és nekünk kéne őket segíteni infóval.

 Az egyesület foglalkozott egyedül ezzel az üggyel pártatlanul, aminek nincs még "vége" ennyivel.
A pártokra jellemző az, hogy közéleti-, vagy általában a kerületet bármilyen módon érintő bármilyen súlyú ügyben kiadnak egy "nyilatkozatot", vagy "petíció" címén adathalászatot folytatnak, aztán a továbbiakban nem érdekli őket az ügy. Az ÉEE nem ilyen, írásainkat a teljes tagság jóváhagyásával közöljük, pontosan azért, mert köztünk a politikai paletta minden árnyalata megtalálható, és ha minden irányultságú tagunk jóváhagyja az írást, az remek korrektúrája szokott lenni a politikai nyilatkozatoknak.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr3216427492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagykerek 2021.02.15. 20:45:27

Én szeretem a DOKUMENTÁLTAN és TELJESKÖRŰEN leírt eseteket, függetlenül attól, hogy egyébként mi a véleményem.

Kalapot emelek tehát a Damjanich u. 4. esetének bemutatása előtt is.

Ami a "függetleneket" illeti: Molnár István - 5. körzet - kampányában szerepelt, hogy az ellenzéki koalíció támogatja, tehát ennyire független. Egyébként meg ő volt a 7. ker. szadesz elnöke, amíg volt ilyen párt. Szóval meg lehet próbálni elhelyezni őt a politikai palettán, talán sikerülni fog.

Ami a nem létező képviselőtestületi üléseken történő hozzászólások számonkérését illeti: bizony vannak roppant tájékozatlan emberek igen erőteljes kiállásokkal, meg provokátorok és hazudozók is (önkéntes/fizetett troll). Ezt meg kell emésztenetek, ilyen a világunk.

Folytassátok! Én ezt remélem a továbbiakban is.
süti beállítások módosítása