HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Aki teheti, nagy ívben kerülje az ideiglenes „bulinegyedet” - „a 7 lett az új 8”

2023.05.26. 14:46 Bulibáró

A romkocsmáknak „köszönhetően” romokban heverő közbiztonság miatt is kell az egységes, max. 24 órai záróra. Addig is, aki teheti, nagy ívben kerülje az ideiglenesen még létező „bulinegyedet”.

 

(Különösen,de nem kizárólag a nagy befogadóképességű szórakozóhelyeket, és környéküket kerülje, aki tudja - Akácfa utca 49-51., Dob utca 19., Kazinczy utca 14. és 21., Klauzál utca 10. és 19-21. -.)

kiemelten a több száz kereskedelmi és vendéglátó egység, illetve a nyári időszakban szórakozási célzattal a Belső-Erzsébetvárosba tömegesen érkező turisták jelenlétehatározták meg 2022. évben a VII. kerületben elkövetett bűncselekmények volumenét. ...

A regisztrált bűncselekmények területi megoszlása egyértelműen a VII. kerület Belső-Erzsébetvárosnak nevezett körzetének fertőzöttségét jelzi.

a Rendőrkapitányság vonatkozásában a BRFK Tevékenység-irányítási Központba 12.419 bejelentés érkezett

(Forrás: a Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi Rendőrkapitányság, a 2022. évi tevékenységéről, a közbiztonság helyzetéről, közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azokkal kapcsolatos feladatokról szóló 2022. évi beszámolója)

testi_sertes_kozbiztonsag_buli_2.jpg

 

2022_sulyos_testi_sertes.jpg2022_sulyos_testi_sertes_per_km.jpgBudapesten összesen 800 súlyos testi sértés bűncselekmény volt 2022-ben.

Ezeknek a tizedét (10.875%-át), a főváros területének mindössze 0.4%(!)-át jelentő Erzsébetvárosban követték el, javarészt - ahogy a BRFK beszámolóiból is kiderül - az éjszakai szórakozóhelyekkel összefüggésben.
(A VII. kerületnél több, mint háromszor nagyobb Józsefvárosban 63 súlyos testi sértést követtek el, ami még így is 27.6%-kal kevesebb, mint Erzsébetvárosban...)

 

2022_drogterjesztes.jpg2022_drogterjesztes_per_km2.jpgBudapesten a regisztrált bűncselekmények tekintetében 206 esetben fordult elő kábítószer-terjesztés, ennek egytizedét (10.68%-át) a főváros területének mindössze 0.4%(!)-át jelentő Erzsébetvárosban követték el, javarészt - ahogy a BRFK beszámolóiból is kiderül - az éjszakai szórakozóhelyekkel összefüggésben.

Azt a tényt már 2019-ben is lehetett tudni a Belügyminisztérium államtitkárától is, hogy van összefüggés a kábítószer terjesztés, és a belvárosi, nagy befogadóképességű szórakozóhelyek között:

drogterjesztes_tomegszorakozohely_belvaros_2019.jpg

 

2022_garazdasag_per_km2.jpg

 Budapesten a regisztrált bűncselekmények tekintetében 2624 garázdaság volt, ennek - erős túlzással, de - egytizedét (8.46%-át) a főváros területének mindössze 0.4%(!)-át jelentő Erzsébetvárosban követték el, javarészt - ahogy a BRFK beszámolóiból is kiderül - az éjszakai szórakozóhelyekkel összefüggésben.

 

2022_rongalas_per_km2.jpg

 Budapesten a regisztrált bűncselekmények tekintetében 1993 rongálás volt 2022-ben, ennek a huszadát (5.52%-át) a főváros területének mindössze 0.4%(!)-át jelentő Erzsébetvárosban követték el, javarészt - ahogy a BRFK beszámolóiból is kiderül - az éjszakai szórakozóhelyekkel összefüggésben.

 

2022_emberoles_per_km2.jpg

Ebből a bűncselekményből (is) egyetlenegy nagyon sok, 2022-ben sajnos összesen mégis 45 ilyen eset volt a fővárosban. 

 

kozbiztonsag_np_erosodik_1.jpg

 

 Belegondolni is rossz, milyen, amikor gyengül a lakók biztonságérzete.

Legalább a számokat nem vonja kétségbe a pártlap, viszont aki csak a címet, fényképeket látja, és nem olvassa el a cikket, egy pillanatra el is hiheti, minden a legnagyobb rendben, pedig:

Az Önkormányzat lassan képtelen ellátni a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló tv. alapján Kötelező feladat- és hatáskörét a közbiztonság biztosítása kapcsán, önmagában ezért (is) korlátozni kellene a nyitvatartást,

 

mivel a rendőrségi túlszolgálatra költött évi 30-35 millió sem használ semmit, és ez a kritika nyilvánvalóan nem a BRFK-nak szól ilyen nagy számú kocsma, és bulizó mellett.

A jelenleg hatályos, a kerület kb. kétharmadán kötelező 24 órai zárást, ám Belső-Erzsébetvárosban az akár 0-24-es nyitvatartást továbbra is biztosító, az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 25/2020. (VI.25.) önkormányzati rendelet (Kritériumrendelet) általános indoklásából idézve:

„...az a cél, hogy Erzsébetvárosban rendezett legyen az éjszakai élet, ezáltal javuljon az itt élők biztonságérzete, életminősége”

Kb. 3 év után kijelenthető, hogy „kevésbé sikerült” elérni a kitűzött célokat a Kritériumrendelettel, ugyanannyi kocsma van nyitva éjszaka nagyságrendileg, mint 2019-ben, tízezrek járnak a Zsidónegyedbe „szórakozni” (tisztelet az idézőjel nélküli jogkövető kivételnek) , a kiemelt bűncselekmények kivételével kb. büntetlenül elkövethetnek (majdnem) mindent, a rendkívül puha, és kiskapuktól hemzsegő kritériumrendszert a balhés üzletek kijátsszák, az alapjogi visszásság gyanúját a korábbi szabályozáshoz (9/2013. (II.22.) ö.r.) hasonlóan erősen felvető Kritériumrendelet alapján a 24 és 6 óra közötti nyitvatartást érdemben korlátozni kb. lehetetlen, a mélynyomók továbbra is hajnalig dübörögnek, egyre inkább a piroslámpás irányba mozdul a kerület, szaporodnak az éjszakai bárok, az elődjüknél is nívótlanabb tömegitatók (pl. Stifler Ház), igénytelen kocsmák, drasztikusan romlik a közbiztonság, már az idelátogatók sem feltétlenül vannak biztonságban.

Ha nem változtat a képviselő-testület, javulás nem, legfeljebb további romlás várható a közbiztonság, zaj, köztisztaság vonatkozásában is, a kocsmák miatt elértéktelenedett - az Eladási árak tekintetében tényszerűen kevesebbet érő, Mintha nem lenne 0-24-es nyitvatartás, és emberi lakhatásra alkalmas lenne Belső-Erzsébetváros - ingatlanok miatt, illetve az önkormányzati bérlők kapcsán is egyre növekszik a feszültség a még megmaradt lakosságban, tehát egyre veszélyesebb játékot játszik a törvénysértést törvénysértésre halmozó összefogás-párti képviselő-testületi többség.

 

1 komment

Címkék: turizmus rendőrség romkocsma közbiztonság záróra 7ker csendrendelet 5ker 6ker Főváros Erzsébetváros BRFK VII. kerület Terézváros Belváros bulinegyed Záróra

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr4718133040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2023.05.27. 12:07:58

Miért kellene a BRFK-t felmenteni?
Az adatokat ők is látják, elég egyértelmű, hogy ahol több a probléma oda több ember kell!

Mi az akadálya, hogy a készenléti rendőrségből akár hetente kiküldjenek 100 embert egy éjszakai átfésülésre?

Hadházy & tsaik nem éjjel szoktak randalírozni, odaérnek még arra is nyugodtan. :)
süti beállítások módosítása