HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Mit lehet venni 6,2 milliárd forintból?

2021.03.07. 14:09 Garai Dóra

A múlt héten megkezdődött Czeglédy Csaba pere a Kecskeméti Törvényszéken. Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják. Hosszú út vezetett idáig, elfogult bíróságok, DK-s mentőmellényként jött mentelmi jog, betegségek miatt elhalasztott tárgyalások.

Hogy mennyi az annyi?



Jelen pillanatban a vád szerint 6,215 milliárd forint eltüntetéséről beszélünk. Sok ember elképzelni sem tudja, mennyi pénz ez. Ezért segítek kicsit kontextusba helyezni. 

Viszonyítsuk először helyi számokhoz, adjunk neki kézzelfogható dimenziót:

Erzsébetváros önkormányzatának költségvetése 28 milliárd Forint. Az államtól elcsalt 6,2 milliárd egy kisebb kerület (esetünkben a VII.) költségvetési főösszegének durván a negyede. 
De menjünk messzebb... Egy átlagos 2-3 ezer fős Duna-menti kistelepülés költségvetési főösszege megközelítőleg 1 milliárd Forint. Az eltűnt 6,2 milliárd Forintból 6 évig lehetne működtetni például Kismarost.

És hogy mit lehet még tenni 6,2 milliárddal? Lássuk csak... 

 

  • Kijönne belőle legalább kb. 3 db 50 lakásos társasház felépítése Budapesten.  (124 db 50 milliós lakás)

  • Vagy 15 db ilyen budaörsi luxusvilla:

    budaors-luxusvilla.jpg
  • Vagy 20 db ilyen luxuslakás:

    adyliget.jpg
  • A világot körbeutazni egy teljes éven át tartó utazással számolva körülbelül 10 millió forint. Ezt 6,2 milliárdból 600-szor lehet megtenni, vagy más oldalról közelítve 600 ember tudna ennyi pénzből egy éven át utazgatni a Föld körül.

  • De lehetne venni a világ legdrágább autójából, a Valkyrie-ből 6 darabot:

    098_am_valkyrie.jpg
  • Vagy ebből a gyönyörű AMG Mercedesből 60 darabot:

    dscn9720.jpg
    A luxus yacht rajongóktól itt kérek elnézést, meguntam a jármű hasonlatokat, szóval a vízi járművek most kimaradnak.

De talán mégiscsak az a legkézzelfoghatóbb, ha  elnavigálunk a luxuscikkek talajáról, és a hétköznapi emberek szemszögéből nézzük a számokat:

  • 2020-ban a legtöbbet eladott autó Magyarországon a Suzuki Vitara volt, amihez újonnan 6 millió forintért lehet hozzájutni. 6,2 milliárdból 1033 db. Suzuki Vitarát lehetne venni. 

    A leggyakoribb autó az utakon még mindig egy régebbi opel astra modell. Ehhez átlagosan 2-3 millióért lehet hozzájutni használtan. Ebből közel 2500 darabot lehetne vásárolni.

  • Magyarország eddigi legmagasabb lottó 5-ös főnyereménye durván 6,5 milliárd forint volt, 2020-ban. "Csupán" 300 millióval (egy luxusingatlannyival) több, mint az elcsalt 6,2 milliárd.

  • Egy átlagos ember 2019-es adatok alapján egy évben egy millió forintot költ fenntartásra, élelemre, lakhatásra. A 6,2 milliárd forint egy ember 6200 évnyi fogyasztása.

  • A teljes Blaha Lujza teret majd' 3-szor fel lehetne újítani ebből a pépnzből, a jelenlegi fővárosi előirányzott terv alapján.

 

Hát így. És még mielőtt:

Félreértés ne essék, nem akarok demagóg lenni, és nem azt mondom, hogy ebből a pénzből ilyesmiket kellett volna venni, vagy bárkinek is ilyesmi jutott volna. Arról beszélek, hogy ez a pénz az álllam pénze, KÖZPÉNZ, ami közvetetten a miénk, adófizető becsületes állampolgároké. Ebből és az ilyenekből áll össze a nyugdíj, a társadalombiztosítás, az államháztartást illető pénzek képezik a központi költségvetés tételeit. A példákat pedig azért hoztam, mert sok ember (beleértve magamat is) elképzelni sem tudja, mennyi pénzről beszélünk, és az összegeket tárgyiasítva, kézzelfogható javakra váltva jobban képbe lehet kerülni.

Nyilván lehet mondani, hogy ha nem Czeglédy lopja el, akkor ellopja a kormány, helikopterezésre, Fidesz first ladykre, birtokokra, meg egyebekre. Sajnos ez így van. Csakhogy a lopásra nem az a megfelelő válasz, hogy azt mondjuk, hogy "de a másik is lop". Mindenkit következetesen számon kell kérni, ha KÖZPÉNZZEL él vissza.

Én pedig azért foglalkozom épp ezzel a lopási üggyel, mert a kerületemhez is köthető. Mert Erzsébetváros polgármestere egy év alatt már több mint 100 milliót fizetett ki annak az ügyvédi irodának a kerületi közpénzből, ami Czeglédy tulajdona, és a felesége viszi. Mert elítéltük, hogy a Fidesz a kerületben egy év alatt 72 milliót fizetett ki különböző ügyvédi irodáknak, és nem lehet szó nélkül hagyni, hogy egy ellenzéki kerületvezetés ugyanezt teszi, csak még több pénzzel, és ráadásul egy olyan ügyvédi irodával szerződve, aminek a tulajdonosa épp bűnszervezetben elkövetett csalás vádjával néz szembe, és még az ügyvédi kamara is felfüggesztette a tagságát. De az ellenzéki koalíció egyetlen frakciója sem határolódik el. Csak a lapítás megy. És ez elkeserítő.

Bizonyára van, volt, és lesz mit feltárni az előző vezetés tevékenységéből. De erre lehetett volna találni ezer meg egy olyan kiemelkedő szakmaiságú ügyvédi irodát, aminek nincs köze a DK-hoz, nincs köze költségvetési csaláshoz.

Persze azt tudni kell, hogy ezek a pénzek nem mind Czeglédyhez kerültek. A vádhatóság szerint a politikus ezen ügy következményeképp "mindössze" 387 millió forinttal gazdagodott. A statisztikai hivatal legutóbb közzétett adataival számolva egy átlagember Magyarországon 190 év alatt keresne meg ennyi pénzt...

És akkor ejtsünk egy szót a jövőről

Tudom, hogy egy ilyen per hosszú-hosszú évekig elhúzódhat. De tegyük fel, hogy egy-két év alatt rendeződik. Abban az esetben, ha a vádak megállnak, és Czeglédyt letöltendő börtönbüntetésre ítélik, gyakorol majd vajon a jelenlegi kerületvezetés önvizsgálatot, vagy elismeri a hibát, hogy talán nem egy bűnöző ügyvédi irodájára kellett volna bízni Erzsébetvárost? Hallhatunk majd nyilvános bocsánatkérést? Felbontja vajon a polgármester ezeket a szerződéseket, amelyek az 5 éves ciklusra előrevetítve 110 millió forinttal többe fognak kerülni, mint az előző fideszes vezetés szerződései? Valahogy nehezen tudom elképzelni.

Érdeklődéssel figyelem tehát Czeglédy Csaba perét. Tanulságos lehet.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr7016452966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagykerek 2021.03.08. 20:57:06

Az Erzsébetváros c. lap kb. 2 havonta jut el hozzám. A közbeeső példányok nem. A tavalyi 12 számnak kb. a fele. Idén a helyzet változatlan, januári nem volt, februári van.
Vajon mit csinálnak az eltűnt példányokkal? És egyáltalán, hogy megy a terjesztés? Mert tapasztalataim szerint igen rosszul. Ez is pénzkidobás, nem?

Hogy miért mondom ezt?
Mert a mostani szám 7. oldalán van egy cikk: Ingatlanmámor. Feltűnő, hogy az adatsorok csak a 2010-2020 közötti időszakra vonatkoznak, holott feltehetően megvannak ezek az adatok a korábbi időszakra is.
Mi lenne ha kikérnétek és publikálnátok? Még akkor is ha páran nem örülnének neki.

Ami Czeglédyt illeti, részemről semmi meglepetés nincs. Csak pofátlanabbul csinálják mint ahogy gondoltam.
süti beállítások módosítása