HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Újabb hostel(ek) "és/vagy" romkocsmák, avagy a Kis Diófa utca is elesett?

2023.12.09. 07:00 Novak Gergely

mumus_1_1.jpg

A 2023. december 6-ai, valószínű jogellenesen tartott képviselő-testületi ülés kapcsán* nem életszerű, hogy "számítástechnikai üzemzavar" miatt nem rakták ki a napirendek anyagait időben és nem az lehetett az ok, hogy

Alantas módon, a lakókkal való egyeztetés nélkül 1603.4 MILLIÓ FORINTÉRT játszanának át ugyanannak a milliárdos befektetői körnek több ingatlant: 959.5 MILLIÓ FT-ért a KIS DIÓFA UTCA 14-16-ot (régi Mumus romkocsma), 643.9 MILLIÓ FT-ért a KIS DIÓFA UTCA 5-öt.

 

 Ezt a hunwaldi léptékű ingatlanámokfutást - amely egyébként Külső-Erzsébetvárost is érinti, pl. a Verseny utcai ingatlanokat is újrapályáztatnák - HA sikerül megvalósítani N. Péteréknek, abból tudnak (f)osztogatni rendesen, amúgy a "beépítési kötelezettség" vonatkozásában a vállalt nyilatkozatnál már gyanús a "diákszálló" - ugye a Wichmann kocsmánál Részben az Élhető Erzsébetváros Egyesületnek Is köszönhetően meg nem valósult beruházás kapcsán - végül megmenekült (egy időre mindenképpen) az épület -, ahol lehetett látni a látványterveken, hogy hostel lenne, hivatalosan, legalábbis egyes önkormányzati előterjesztések, "veszélyhelyzeti" testületi anyagok alapján, amelyek a parkolóhely-megváltást érintették, mégis "diákszálló" lett volna (gy.k. a hostel hivatalosan közösségi szálláshely), de ez sem jelent sokat itt a Kis Diófa utca esetében önmagában még:

A beépítési kötelezettség vonatkozásában elméletben 5 évük van a befektetőnek, miután megszerezték az ingatlanok tulajdonjogát, és utána is, ha nem csinálnának semmit, hanem romkocsma lenne (a Mumusnál lehet ennek veszélye, a 14-16., részleges beépítés plusz marad a romkocsma), a késedelmi (kb. 73 millió Ft / év) és a meghiúsulási (287.85 millió Ft) kötbér is nevetséges összegű ahhoz képest, hogy egy 848 m2-es, majdnem Szimpla kaliberű itatóból a lakosság kárára kiszedett pénzből ezt simán lehetne vállalni, egyébként pedig az Akácfa utca 49-51-re is volt konkrét elképzelés, beépítési koncepció, és mindenki látja, mi van ott, az Instant-Fogasnál illetve a környékén most is...

Ha mégis a "diákszálló" "és/vagy" partyhostel és/vagy "apartmanház" valósulna meg, az megint a hányóturizmust szolgálná, ami a romkocsmákkal és a 0-24-es nyitvatartással együtt maradni fog (sőt a körúton túlra is átterjedhet), ha pártpolitikusok (ideértve a belső-erzsébetvárosi ingatlanelherdálások kapcsán kevésbé "ugató" "viccpártot" is), vagy "színes", szerintem álcivilek, szerintem a romkocsmalobbi trójai falovai lesznek a testületben, és egyébként is túl nagy a beépítettség, szerintem újabb városkép-idegen épületek lennének, rosszabb lenne a levegőminőség is, szétbarmolnák teljesen a Kis Diófa utcát is, ahová maximum közpark lehetne elfogadható.
(Bár a Kis Diófa u. 5. alatti telken a "költséghatékony" "takarítással" összefüggésben főleg szemetet tárolt, és gyakorlatilag patkányt is tenyésztett az Önkormányzat, lehet ezt majd úgy énekli meg a kerületi pártpropaganda, hogy Erzsébetváros rágcsálómentesítése miatt fontos ott a teljes beépítés, egy akár 6 szintes, 24 méter magas "lakóépület".)
* u.i. Természetesen nem marad annyiban, megtettem a szükséges lépést, amelyet további lépések követhetnek, ha kell, egyelőre én még nem élném bele magam teljesen a helyükben, és az EVIN helyében sem kapkodnék, de ez még nem nyilvános...
2023_dec_6_jogserto_ules_lehet_igy_jogserto_hatarozat_lehet_kis_diofa_5_14_16.jpg
Aki igennel szavazott 2023. dec. 6-án, az volt a kerületi lakók ellen, és az ingatlanvagyon kiárusítása mellett. Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros Egyesület képviselője sajnos betegség miatt távol maradt az ülésről, de nyilvánvalóan nem szavazta volna meg.
2023_mumus_eladas_az_igen_a_lakossagellenes.jpg
Több képviselő-testületi határozat volt korábban, mindenki, aki IGEN-nel szavazott, a kerületi ingatlanvagyon elherdálása kapcsán, amelynek további káros következményei lehetnek a lakosság, az épített környezet, a kerület levegőminősége, a zöldfelületek aránya vonatkozásában, az egyértelműen nem az itt lakók és Erzsébetváros érdekét szolgálja.
mumus_20230912_202405-2.jpg
mumus_kis_diofa_14_16_biggeorge_nagygyorgy_2.jpgmumus_kis_diofa_14_16_biggeorge_nagygyorgy.jpgdienes_nem_mumus_kis_diofa_5_biggeorge_nagygyorgy_2.jpgdienes_nem_mumus_kis_diofa_5_biggeorge_nagygyorgy_1.jpg
zold_forradalom_osszefogas_7_pont_2019.jpg
bardi_mumus_242126358_948676989194566_2111611350186635716_n.jpg
A "hatástanulmány" is kétséges, de kétségtelenül nem egyeztettek a lakókkal, pedig ha nem hagyják cserben a lakókat Bárdi Zsuzsáék, akkor nem lenne miről beszélni, hiszen 2021-ben még: https://hetedhetker.blog.hu/.../beszamolo_a_2021_09_15-ei...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr9518277037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása