HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Terasszizmus

2021.04.30. 22:00 Novak Gergely

garaidora.jpg

Az Élhető Erzsébetváros Egyesület VII. kerületi önkormányzati képviselője, Garai Dóra több alkalommal nyújtott be rendeletmódosító előterjesztést a vendéglátó-teraszok éjszakai nyitvatartásával kapcsolatban, hogy a lakosság egészséges környezethez való alapvető joga érdekében legyen egységes szabályozás, és szűnjenek meg azok az anomáliák, hogy pl. az olyan VII. kerületi vendéglátóhelyekre, ahol a vendéglátó-terasz fővárosi kezelésű útszakaszra esik, nem vonatkozik a teraszokra semmilyen külön záróra, addig tarthatnak nyitva, ameddig az üzletek, akár hajnalig:

A 2020. augusztus 25-ei testületi ülésen - ahogy az a fenti videóból is látható - nem (sem) támogatta a testületi többség a rendelettervezetet, udvariasan tartózkodott a polgármester is, pedig jogi szempontból is 100% rendben volt.

Garai Dóra rendelettervezete lényegében arról szólt, hogy a lakók pihenéshez való jogát figyelembe véve valamennyi terasszal rendelkező kerületi vendéglátóhely terasza főszabályként 22 órakor zárjon, ugyanakkor az érintett társasházak közgyűlései többségi határozattal - tulajdonosi döntéssel - éjfélig megengedhetik a nyitvatartást.

Lehet a vendéglátóhely a Wesselényi utcában, vagy a Rákóczi úton, ne legyen diszkrimináció legalább a teraszok nyitvatartási ideje tekintetében, ami megvalósítható a fővárosi tulajdonú közterületeken is, azáltal, hogy a teraszok nyitvatartásának szabályozása is az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 25/2020. (VI.25.) önkormányzati rendeletbe (Kritériumrendeletbe) épülne be, felzárkózva ezzel a szomszédos-, illetve más fővárosi kerületek hasonló szabályozásához.

Az ÉE Egyesület önkormányzati képviselője által a testületi ülésen elmondottak mellett az előterjesztéséből illetve a rendelettervezetéből kiderül, hogy működne pontosan a szabályozás.

 

Mi a probléma azzal többek között, hogy rendre elutasítja az összefogás, valamint a „függetlenek” az Élhető Erzsébetváros Egyesület rendeletmódosítóját?

Joggal vetődhet fel a kérdés, különösen annak ismeretében, hogy a 2020. február 19-én tartott képviselő-testületi ülés 10. napirendi pontja Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester részéről egy olyan előterjesztés volt, amelynek gyakorlatilag az a lényege, hogy Erzsébetváros polgármestere kezdeményezze a főpolgármesternél, hogy egységesen 22 órakor zárjon be minden olyan VII. kerületi vendéglátóhely terasza, amely esetében az üzlet terasza a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületen található.

Az előterjesztő alpolgármester asszony szóbeli kiegészítésként egyebek mellett ezt is elmondta a testületi ülésen:

Teljesen mindegy, hogy Erzsébet körút, Rákóczi út, vagy bármiről beszélünk, attól, hogy az fővárosi fenntartású, ugyanúgy erzsébetvárosi, kerületi lakók laknak ott. Hogyha rájuk az a szabályozás vonatkozik, hogy a fővárosi területeken a teraszok ... lehetnek nyitva akár a hajnali órákig, akkor a közterületen addig nem tud rend lenni.

A határozati javaslatot, a „joghézag” korrigálását a lakók éjszakai pihenéshez való jogának biztosítása, és a „vendéglátó egységek üzemeltetői között” fellépő „piaci versenyt torzító hatás” megszüntetése, vagy legalábbis mérséklése érdekében végül egyhangúan elfogadta a képviselő testület.

64_2020_altalanos.jpg

Tehát a testületi többség, Niedermüller Péter polgármestert is beleértve egy éve még szigorúbb szabályozást szeretett volna a teraszokra, mint az Élhető Erzsébetváros Egyesület, hiszen

az ÉEE rendeletmódosítója valamennyi erzsébetvárosi vendéglátóhely terasza esetében, így a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületen elhelyezett terasszal rendelkező, de a VII. kerületi önkormányzat közigazgatási területén található üzletek esetében is - ha az érintett társasházak közgyűlései többségi határozattal (tulajdonosi döntéssel) hozzájárulnak - lehetővé tette volna a nyitvatartást a teraszoknak 22 óra után, legkésőbb 24 óráig.

Ellenben a 2020. február 19-ei testületi ülésre beadott előterjesztés értelmében a kerületvezetés este 10-kor válogatás nélkül bezáratta volna minden olyan VII. kerületi vendéglátóhely teraszát, ahol a terasz fővárosi kezelésű útszakaszon van.

Arról, hogy az összefogás szabályozási elképzelése megvalósítható-e fővárosi szinten, vagy sem, a 64/2020. (II.19.) sz. Kt. határozatban foglaltak szerint Niedermüller Péter köteles lett volna beszámolni 2020. április 30-ig.

Erzsébetváros polgármestere a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a mai napig sehol, semmilyen fórumon nem ejtett szót erről, és az önkormányzat honlapján sem volt egy árva hang ezzel kapcsolatban, ezért nem zárható ki, hogy az egyeztetés nem történt meg, és nem is beszélt Niedermüller Péter Karácsony Gergellyel a teraszok nyitvatartásáról.

ilyenember.jpg

 Talán nem romlott meg a baráti viszony a 2019-es önkormányzati választási kampány után, hogy ne lehessen egyeztetni ebben a kérdésben, de most már lényegében mindegy is, mert amit viszont biztosan lehet tudni, hogy

Karácsony Gergely főpolgármester 2020. május 26-án ezt nyilatkozta egy interjúban a fővárosi útszakaszra eső, de VII. kerületi vendéglátóegységekhez tartozó teraszok nyitvatartási idejének szabályozásáról:

„Természetesen a helyi szabályozást, a helyi kerület alkotja meg. ... Én ebben azt gondolom, hogy a polgármester úr ezzel a programmal nyert választást, tehát, én azt gondolom, hogy tőle joggal lehetne számonkérni azt, hogy ha ezt nem csinálná meg - jogosabban, minthogyha ezt mégis megcsinálja - ebben azt gondolom, hogy a helyi önkormányzat az illetékes, ezért mi ebben semmilyen módon nem szeretnénk okosabbak lenni a helyi vezetésnél. Mi azon gondolkodunk, hogyan tudunk a fővárosi közterületekből többet átadni vendéglátás céljára, és az ehhez szükséges jogszabály-módosításokat megtesszük, de nem írjuk fölül a helyi szabályozást.”

 

„Mindenképpen rendezendő joghézag” ide, „lakosság éjszakai pihenéshez való joga” oda, Karácsony Gergely főpolgármester is mondhat bármit, nem számít az egyesület rendeletmódosítója, és a szomszédos kerületek rendeletei sem...

Nem csak, hogy jelen pillanatban is hatályban tartja a kerületvezetés a több, mint 8 éves, diszkriminatív 46/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendeletet, hanem még enyhítettek is azon:

 2020. július 22-től folyamatosan, „kísérleti jelleggel” a pénteki és szombati napokon az önkormányzati tulajdonú közterületeken, ahol egyáltalán van szabályozás, ott is kitolták a lakosság megkérdezése nélkül éjfélig a teraszok nyitvatartási idejét úgy, hogy az érintett társasházak közgyűlései részéről a többségi határozatot - tulajdonosi döntést - sem kell figyelembe venni, tehát még  azok a teraszok is nyitva lehettek éjfélig, melyeknél korábban a társasházak kifejezetten nem járultak hozzá a 22 óra utáni nyitvatartáshoz.

Nagyon fontos, hogy ez a lazítás a teljes kerületet érintette, nem csak Belső-Erzsébetvárost.

A Fővárosi kezelésű útszakaszok tekintetében pedig  a „piaci versenyt torzító hatás” sem foglalkoztatta már őket annyira. Zavartalanul nyitva lehetett továbbra is minden terasz az üzlet bejelentett nyitvatartási idejéig, akár 0-24-ben, ami elég éles kontraszt ahhoz képest, hogy 2020. februárban még egységes 22 órai zárást akartak volna ezen teraszok esetében.

A „pandémia okozta nehéz gazdasági helyzet” sem indok arra, hogy a kerületvezetés lélegeztetőgépen tartson egy elavult, több sebből vérző, sem a lakosság, sem a vállalkozók egy részének érdekét nem szolgáló ősrégi „szabályozást”, homlokegyenest szembe menve minden korábbi ígérettel, kezdeményezéssel.

Az egyesület gyakorlatilag készen nyújtott egy kipróbált, más kerületekben működő, jogi szempontból is maximális mértékben körülbástyázott szabályozási megoldást, amely nem ellentétes az önkormányzat célkitűzéseivel sem, mégis valahogy süket fülekre talált, eddig...(?)

 

Ha képesek lennének félretenni az országos pártpolitikai megfontolásokat, és elsődlegesen a helyi lakosság jogos érdekeit tartanák szem előtt, nem pedig a vállalkozások, vagy az újranyitás után idelátogató hazai bulizó fiatalok (a 2022-es országgyűlési választások vonatkozásában: választópolgárok...) kedvében járás lenne az alapvető szempont -

talán egyszer belátja a polgármester és a testületi többség - a tanácsnoki pozíciókkal, bizottsági helyekkel zsarolható álfüggetleneket is ideértve-, hogy döntően azért mégiscsak az életvitel-szerűen a kerületben élők szavazatai juttatták őket a testületbe, és „mindenképpen rendezik” a „joghézagot” a teraszok (és a vendéglátóhelyek) éjszakai nyitvatartása kapcsán is...

Ugyanis nem csak a szabályozás hiánya probléma, hanem a nem megfelelő rendeleti szabályozás sem jó, a Kritériumrendelet vonatkozásában is igaz, hogy:

„Az alapjoggal kapcsolatos visszásságot jelent az olyan szabályozás ... amely lehetőséget biztosít ... a folyamatos zavarásra, az éjszakai, hétvégi pihenés megakadályozására.”

- Dr. Fülöp Sándor AJB-állásfoglalásából (Ügyszám: JNO-525-1/2011.)

 Az április 14-ei testületi ülést helyettesítő "egyeztető megbeszélés" néven futó zoom meetingre képviselőnk ismét benyújtotta a javaslatot, melyet a testület elutasított, arra hivatkozva, hogy nem volt róla politikai egyeztetés.
Így Garai Dóra a májusi ülésre még aznap újra benyújtotta, illetve a képviselőknek csatolta körlevélben a rövid összegzést és magát az előterjesztést. A mai napig senki nem reagált, valahogy nincs tülekedés a politikai egyeztetés megvalósítására.

173208506_10159413484453659_5248631524297782964_n.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr5016501536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása