HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Szereptévesztés a Kultúra esőerdejében

2021.03.31. 23:14 Bulibáró

kult14.jpgFutótűzként terjedt a hír múlt héten a Facebookon, ami egy Kazinczy utcai romkocsmához köthető oldalon jelent meg, nevezetesen, hogy Erzsébetváros Rendészeti Igazgatósága - a romkocsmárosok szerint - „felsőbb utasításra” büntette meg a Szimplát az üzlet előtt elhelyezett „FÁK” miatt.

Az országos médiumok pártállástól függetlenül azonnal a „népszerű szórakozóhely” védelmére keltek, már-már olyan képtelen marhaságot kreálva egy állampolgári bejelentés miatti sima közigazgatási bírságból, hogy a közterület-felügyelet, az ERI nevű helyi lumberjack-kommandó a „vendéglátó-szektor” totális kivéreztetése mellett pártutasításra pusztítja a Kazinczy utcai esőerdőket, Budapest tüdejét.

A lényeg, hogy...

szimpla_papirozas.jpg

Megírták (a teljesség igénye nélkül):
szimpla_fa_2021_03_24_mediabullshit.jpg
Egy-két kép többet mond minden szónál, néhány gondolatot azért mégis hozzáfűznék a tényszerűség kedvéért:

1.) Bejelentésre intézkedtek a közterület-felügyelők, nem „felsőbb utasításraˮ, ahogy hazudják még most is egyes online sajtótermékekben, illetve Facebook-oldalakon.

2.) A helyszíni közigazgatási bírság maximális összege természetes személyek esetében 50 ezer Ft, jogi személyek esetében 500 000 Ft. (Lsd. a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvénv 11. § (6) bekezdését.)

3.) Nem valószínű, hogy 15 ezer Ft-on múlik egy 2019-ben 2.08 milliárd Ft-os nettó árbevételű, és közel 692 millió forintos nyereségű vállalkozás jövője, ami nagyságrendekkel több, mint egy hasonló kaliberű romkocsma esetében. Brutális „sarcolásˮ tényleg.

4.) Visszataszító, hogy egy rendészt, aki csak a munkáját végezte, névvel, azonosítószámmal „meghurcolnakˮ a közösségi médiában.

Kicsit tágabb kontextusban, egy szerintem rendkívül káros, és antidemokratikus jelenségről:

Az egykori „bulinegyedˮ romkocsmáit ért vélt, vagy valós érdeksérelem esetén könnyen lehet alantas módon hergelni akár a közterület-felügyelet - de olykor a helyi lakosság - ellen a haveri, bulibarát médiumoknak, kocsmákhoz köthető szennyblogoknak, továbbá gyakorlatilag zsarolni a kerületvezetést, hogy ne nagyon ugráljon, különben számos szórakozni vágyó fiatal szavazatát bukhatja jövőre az összefogás.

Egyes partyorgánumok által kitartóan mantrázott féligazságoknak, csúsztatásoknak köszönhetően az a hamis kép éghet a köztudatba, hogy az erzsébetvárosi vezetés a vendéglátóhelyek ellen van, és ez - mivel pártpolitikusokról van szó - számíthat a 2022-es országgyűlési választásokon.

Jóllehet, az önkormányzat tavaly valóban túllőtt a célon, amikor a magasabb szintű jogszabályban foglaltak ellenére beszedte volna a közterület-használati díjakat, olyan normális kis vendéglátóhelyeket is sújtva ezzel, akik a lakókörnyezettel harmóniában tudnak működni, de

1.)  már a 2020-as újranyitáskor voltak „figyelmeztetőˮ cikkek, a kerületvezetéssel alapvetően nem ellenséges médiában, így 2020. júliustól a '22-es o.gy. választásokkal kapcsolatos aggodalmak (is) lehettek a háttérben a teraszok nyitvatartási idejének meghosszabbításánál +2 órával a hétvégi napokra akár éjfélig, a lakók megkérdezése nélkül.

2.) 2021. februárban, „tanulvaˮ a korábbi „hibákbólˮ, már „önkéntes alaponˮ(?) történt a vendéglátó-teraszokra vonatkozó közterület-használati díj radikális csökkentése, és lehetne említeni a Munkacsoport által (egyedül az ÉE Egyesület részéről nem) támogatott, a 24 óra utáni nyitvatartási engedélyek kivétel nélkül minden üzlet számára automatikus, +1 éves meghosszabbítása mellett egy sor egyéb dolgot...

Ez pedig a főleg helyi lakók által választott, és elsődlegesen az itt élők érdekeit képviselni köteles kerületvezetés részéről szereptévesztés.

Összegezve:

Aki azt állítja, hogy ez az önkormányzat nem segíti a vendéglátóhelyeket, az egész egyszerűen nem mond igazat.

 Jó, de „megérteˮ-e a Szimplának?

A 15000 Ft miatti médiafelhajtás kétségkívül jó reklám volt a Kazinczy utcai „közkedveltˮ szórakozóhelynek, úgyhogy végeredményben jobb is nekik, hogy nem sikerült „lepapírozniˮ...

Amit tényleg nem kellett volna:

A rendészet elleni uszítás, ami olyan károkat is okozhat, hogy erodálódhat a lakosság egy részéről meglévő bizalom a közterület-felügyelet iránt, ami rendkívül veszélyes lehet az újranyitás után.

Nyilván egyes kocsmárosoknak az lenne a legjobb, ha a jogsértő módon működő, a lakók pihenését zavaró üzleteikre, az ordítozó, utcán italozó vendégeikre ki sem hívnák a rendészetet, akiket már a XX. századi tömeggyilkos diktatúrák védőosztagaihoz hasonlítanak a bulipárti újságírók...

Végezetül pedig néhány „ikonikusˮ jelenet a Kultúra utcájából, melyeket most valahogy nem elevenített fel az országos (romkocsma-)média...

 

Bulibáró

 

Szólj hozzá!

Címkék: romkocsma 7ker Budapest Erzsébetváros VII. kerület Bulinegyed Élhető Erzsébetváros

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr7616481784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása