HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

A Czeglédy-ügy visszavág

2020.04.16. 18:24 Monoszlai Barnabás

A VII. kerületben még el sem halkultak az előző heves vita visszhangjai, már hallhatjuk is az újabb nagy port kavaró, megosztó témát. 


Hogy miről van szó? Nos, a járványügyi vészhelyzet alatt a polgármesterek a katasztrófavédelmi törvény által feljogosítva egyszemélyben hozhatnak döntéseket a kerület igazgatása érdekében, ugyanakkor figyelembe kell vegyék az arányosság és szükségesség elvét, amely annyit jelent, hogy csak olyan döntéseket hozhatnak, amelyek a járványügyi védekezést szolgálják, illetve a kerületi feladatok ellátásának működtetéséhez szükségesek.

Itt kapcsolódik a történetbe Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere. A VII. kerület feje ugyanis a korábbi nagy port kavaró Czeglédy-szerződések rossz visszhangja ellenére egy személyben úgy döntött, a vészhelyzet közepette kiemelt fontossággal bír a Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával kötendő újabb szerződés.
A szerződés tényéről a testület az Üvegzseb oldaláról értesült, ahonnan egyértelműen látható, ez már a negyedik Czeglédyvel kötött szerződés, eddig összesen közel 50 milliós megbízási értékben, miközben a 2019-es önkormányzati választások óta alig telt el 6 hónap.

Bár a polgármester nyilatkozatában kiemelte, a Czeglédyvel kötött szerződés fontosságát a korábbi vezetés törvénytelen ügyeinek leleplezése adja, -elmondása szerint már ez alapján meg is tette a feljelentést-, ennek fényében viszont érthetetlen az az előzmény, hogy ezek ismeretében miért jutalmazta meg a volt polgármestert a törvényileg járó normán túl dupla végkielégítéssel, miközben a kerületi lakosság még összefogás-párti tábora is mélyen elítélte ezt a lépést.

Az első megkötött Czeglédy szerződést követően még valami csendes látszat-tiltakozás-félét még olvashattunk a momentum részéről, de mostanra már ez is elmaradt, a pártok frakciói úgy tesznek, mintha ez az ügy nem is létezne. 

A kerületi civilek mindeközben tiltakoznak, mert bár a korábbi visszásságok feltárását fontosnak tartják, nem értik, miért kell az önkormányzatnak kompromittálnia magát  egy korábban költségvetési visszaélés tárgyában jogerősen már elítélt emberrel, aki ráadásul  DK párttag, így még a "haveri szerződések" gyanúja is felmerül.
A leglátogatottabb közösségi oldal hetedik kerületi csoportjában számos kommentelő fejti ki, hogy nem értik, miért nem lehetett találni egy olyan ügyvédet, aki vállalja az önkormányzat képviseletét, és nem merül fel vele kapcsolatosan az összeférhetetlenség, sem a törvénnyel való összeütközés, sem a párttagság miatt.
Az önkormányzatba képviselőt juttató civil szervezet, az Élhető Erzsébetváros Egyesület még petíciót is indított a szerződés visszavonása érdekében

Időközben a kormányhivatal vizsgálatot indított a szerződések ügyében, mert fennáll az arányosság és szükségesség elv megsértésének lehetősége. A médiában megjelent információk szerint a polgármester nem küldte meg a szerződés megkötésének szükségességét alátámasztó dokumentumokat.

Számos média orgánum foglalkozik a témával, az Origo, Index, Hvg, Magyar Hírlap, Infostart, Népszava, 168 óra, Kisalföld.hu, 24.hu, Pesti Srácok, ATV, Mandiner, HírTv, Délmagyar, 888.hu, MH online, melyek mindegyike így-vagy úgy,de feldolgozza a témát, érdekesség, hogy ebben a változatos kínálatban egyedül a 444.hu nem tartotta fontosnak, hogy foglalkozzon a témával, legalábbis írásomig még nem jelentettek meg ezzel kapcsolatos tartalmat.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr4915617210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása