HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Mellébeszélések nélkül meséltek a civilek az önkormányzat első 100 napjáról

2020.01.24. 15:42 Monoszlai Barnabás

82116332_10157999456963659_43971896651284480_o.jpg

Január 23-án, 18 órakor tartotta az Élhető Erzsébetváros Egyesület szókimondó beszámolóját a Wesselényi utcai Erőművház közösségi termében.  A terem befogadóképessége korlátozott volt, kb  30- 40 ember fért be, negyed órával a kezdés után pedig már tele is lett a kis közösségi tér az érdeklődőkkel.

 

Az esemény első felében Szikszai Sándor, az egyesület munkacsoporti delegáltja tartott beszámolót, a sebtében megszavazott "bulinegyed munkacsoport" ülésein eddig történtekről, a beszélgetés második felében pedig Garai Dóra az egyesület színeiben bejutott önkormányzati képviselő mesélte el, milyen civilként egy pártok által dúlt csatatéren pártatlannak lenni.

Ahogyan az esemény ismertetője is ígérte, a beszámolók valóban szókimondóak és őszinték voltak, megdöbbentő volt hallani, sok esetben milyen kevéssé szól az önkormányzati munka a kerületről, és milyen sokszor a politikai helyezkedésről, pártok kiszorítósdijáról. És valóban, az előadók és a résztvevők cenzúrázatlanul osztották meg néhol szomorú, néhol keserűen vicces történeteiket. Tanulságos volt, és egyben rámutatott, milyen fontos lenne, hogy minél több ilyen szókimondó rendezvény kerüljön megtartásra, mert a politikában és közéletben nem jártas választópolgároknak gyakran elképzelésük sincs az önkormányzatokban zajló helyezkedésekről, és a testületi üléseken alkalmazott hatalmi technikákról, vagy épp a döntési mechanizmusokról. Röviden említésre került az az írás is, melyet Szikszai úr készített a polgármester választási ígéreteinek egyenlegéről, és ami bejárta a médiát is.

Szikszai Sándort az esemény végén kérdeztem a tegnap esti tapasztalatairól, aki lelkesen reagált: 

"Nagyon örültem az érdeklődőknek, nagyon pozitív, jó élmény volt. A hangulat kötetlen volt, formalitások helyett családias, beszélgetős, akik ott voltak, azokon látszott, hogy mélységében érdekli őket a téma, ezért sajnálom, hogy a munkacsoportban nincs meg az a fajta nyitottság, amit ezek az emberek igényelnek. A munkámat a továbbiakban is apait-anyait beleadva folytatom, mivel a szavazati arányok miatt másra nagyon nem számíthatok, ezért az a célom, hogy a munkacsoportban levő képviselőket sikerüljön a lakosság mellé állítani."

Garai Dóra a rá jellemző vehemenciával értékelte a rendezvényt, elmondása szerint eltökélt, hogy a szókimondó beszélgetésekből rendszer legyen, mert csak így lehet a civileket értő, felelősségteljes résztvevőjévé tenni a kerületi közéletnek, a pártpolitikának ugyanis a legkevésbé sem érdeke a lakosság politikailag felnőtté válása.

Az egyesület minden rendezvényének állandó résztvevője, Novák Gergely, aki komoly részt vállal a beadványok, előterjesztések elkészítésében, és a vizuális anyagok szerkesztésében kifejtette, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy részt vegyen az egyesület rendezvényein, hiszen kerületi lakosként elszenvedője a belső-erzsébetvárosi állapotoknak. Kiábrándítónak találja a helyi pártpolitika működését, a civilekhez való viszonyát. Dühíti, hogy a testület mszp-dk-momentum tömörülése szavazati többségüket kihasználva levetetik napirendről még az olyan előterjesztéseket is, melyek egyértelműen a lakosság érdekeit szolgálnák, csak azért, mert azt a civil képviselő adja be. A munkacsoportról lesújtó véleménnyel nyilatkozott, bár elmondása szerint illúziói nem voltak, meglátása szerint:

"Elfogadhatatlan a helyi lakók, és a nyilvánosság kizárása, nevetséges indokkal, és az is, hogy a lakókkal ellentétben Szabados Tamás, és a "24 óra előtt bezáró" Györkefalvi "Fogasház" Péter jelenléte nem zavarja a munkacsoport alpolgármester tagjait, miközben egyesek szerint a csoportban jelen lévő két vendéglátós által képviselt helyek is a "tűzbiztonsági, és zajszennyezés szempontjából egyaránt fenntarthatatlan körülmények között működő" kategóriába tartoznak. "

Egy érdeklődő hölgyet kérdeztem, volt-e már az egyesület rendezvényein korábban, mire elmondta, ez az első alkalom, de nagyon örül, hogy eljött:

"Örömmel tapasztaltam, hogy a termet az Erőmüvházban, ahol a fórumot tartották, azt az egyesület igénybe veheti rendezvényeire. Sokan voltunk, láttam kedves ismerősöket a megjelentek közül. Mindig érdeklődéssel követtem a lakóhelyem történéseit. Tegnap több esetben megdöbbentett, hogy mi itt élő emberek mennyire nem vagyunk tisztában azzal, ami a képviselő-testületben, a kerületben zajlik. Feltettünk kérdéseket a fórumot tartó személyeknek és mindenre érthető, egyértelmű válaszokat kaptunk. Bár nem agitáltak, de csatlakozni szeretnék az egyesülethez és megpróbálom én is segíteni az ügyek jobbra fordulását, mert nagyon bíztatónak tartom, hogy a fiatal képviselő hölgy tökéletes kendőzetlenséggel, szabad lélekkel nyilatkozott a testületi tapasztalatairól előttünk, a nyilvánosság előtt."

A szervezők nagyon örültek a rendezvényt övező érdeklődésnek, és ígéretük szerint nem ez volt az utolsó.
Kíváncsian várom a következőt!

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr9415424782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Visceroid 2020.01.25. 22:48:45

"És valóban, az előadók és a résztvevők cenzúrázatlanul osztották meg néhol szomorú, néhol keserűen vicces történeteiket."

Aztán pedig hazamentek, és másnap elmentek dolgozni, hogy termeljék az adót Vityának. Ugyan már. Magyarország megint visszasüllyedt ebbe a negédes, félnyomor állapotba, ahol nagyon udvariasak és nagyon erőltetettek vagyunk. A békés balkáni állapotok. Hol vannak már a tüntetések, meg a TV ostrom? Felnőtt egy generáció, kettészakadt a társadalom. Valaki profitál az olcsó forintból, valaki pedig minél többet dolgozik, annál rosszabb lesz neki. Így múlik el egy ország. Orbán pedig röhög a markába.

bat4 2020.01.26. 00:14:21

Szarok a hetedhétkerre és a hetedik kerületre.

enrikokaruszo 2020.01.26. 10:17:16

@Visceroid: a forradalmak végül békés működésbe mennek át...ha győznek. később, ha leverik őket vagy érdektelenségbe süllyednek, előbb
mégis, mit gondoltál?

Tehetetlen Dodó 2020.01.26. 12:55:34

@Visceroid: Jól van, buta vörös proli, mehetsz a kasszához.

illaim 2020.01.26. 18:55:41

Ez a "civil" szervezet a CÖF kistestvére?

Garai Dóra 2020.01.27. 00:36:08

@illaim: Ha az lenne, akkor lehet lenne pénze is az egyesületnek, és nem önerőből kéne szembeszállnia a kerület lerohasztásával. ☺️