HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Niedermüller Péter 100 napja polgármester

2020.01.24. 16:05 ÉE

Niedermüller Péter 100 napja megválasztott polgármester.

1.

  • az európai mintáknak megfelelően létrehozzuk a kerület open data oldalát, ahol minden, az önkormányzatot, annak döntéseit érintő adat, szerződés mindenki számára elérhető lesz.
-Nem valósult meg
  • gondoskodunk arról, hogy ezek az adatok vak és gyengén látó polgártársaink számára is elérhetők legyenek;
-Nem valósult meg (?)
  • az önkormányzati honlapon belül internetes alkalmazást és mobiltelefonos applikációt hozunk létre, ahol a polgárok javaslatokat, fényképes bejelentéseket tehetnek az önkormányzat működésével, a kerületben, illetve közvetlen lakóterületükön belül tapasztalható problémákkal kapcsolatban, és nyomon tudják követni bejelentés sorsát, a hozott intézkedéseket
-Egyelőre ennek nyoma sincs.
  • biztosítani fogjuk, hogy a polgárok a neten keresztül is nyomon tudják követni bejelentésük, panaszuk, ügyük intézésének menetét, annak pillanatnyi állását, s közvetlen kapcsolatba léphessenek az ügyintézésért felelős tisztviselővel.
-Nem valósult meg.
  • elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi polgármester, a jegyző, a kerület és az önkormányzati cégek vezetői a kerületi lakók számára láthatatlanok, elérhetetlenek. Fogadóórákat nem tartanak, hozzájuk bejutni az egyszerű polgár számára lényegében lehetetlen. Ezért folyamatos és intézményes lehetőséget teremtünk az itt élők számára, hogy rendszeresen és közvetlenül személyesen találkozhassanak a polgármesterrel, a kerületi önkormányzat és a cégek vezetőivel.
+Megvalósult.
  • a belvárosban nem engedhető meg, hogy egy kerületi önkormányzat du. 17 órától reggelig, illetve péntek 14 órától hétfő reggelig zárva van, és nincs intézkedni képes ügyelet. Központi telefonos ügyfélszolgálatot hozunk létre, ahol a polgárt útba tudják igazítani, hogy az adott ügy melyik hivatali részlegre tartozik, egyúttal rögzítve is a problémáját egy központi rendszerben és továbbítva azt a megfelelő részlegnek.
-Nem valósult meg
  • létrehozzuk tanácsadói, javaslattételi és véleményezési jogkörökkel a civil önkormányzatot, amely fórumnak a helyi, legalább száz támogatóval rendelkező civil szervezetek képviselői automatikusan a tagjai lehetnek, ily módon segítve az önkormányzat munkáját
    sort kerítünk az önkormányzati cégek teljes körű átvilágítására azzal a céllal, hogy növeljük ezek hatékonyságát.
-Nem valósult meg
  • biztosítani fogjuk, hogy az önkormányzati takarító és a közterületi növényzetet kezelő cégek lássák el végre szerződéseiknek megfelelően a feladatukat.
-Ez eleve értelmezhetetlen volt, de ehhez csak az fűzhető, a kerületben semmit nem javult a takarítás, Tehát nem valósult meg.
  • megteremtjük az önkormányzati cégek lakosság általi minősítési rendszerét és rendszeres értékelési lehetőségét
    a lakossággal közvetlen kapcsolatba kerülő önkormányzati cégeket kötelezni fogjuk, hogy a nekik küldött lakossági levelekre, panaszokra, bejelentésekre érdemi vizsgálatot követően azonnal hatállyal válaszoljanak.
-Az első két sor nem valósult meg. A többi elviekben lehetséges.

2.

  • prioritásként kezeljük a társasházak felújítását, energetikai korszerűsítését, hangszigetelését, amelyek csökkentik a lakhatási költségeket és javítják az ott élők életminőségét
    a kerületben üresen álló több száz önkormányzati lakás felújítására és kiadására azonnali lépéseket fogunk tenni. Ezeket a lakásokat elsősorban szociális rászorulóknak, fiatal családok, pályakezdők, egyetemisták részére kell elérhetővé tenni.
+Társasházak semmi. De 100 nap után ez nem számon kérhető. Az önkormányzati lakásokra tett ígéret elviekben a megvalósulás útjára lépett.
  • az üresen álló önkormányzati lakásokat, azok paramétereit egy, mindenki számára elérhető honlapon kell elérhetővé tenni, megteremtve ezzel a mindenki számára átlátható pályáztatási rendszer alapjait.
-Én erről nem tudok.
  • a pályázati rendszeren belül hangsúlyosan figyelembe kell venni a pályázó által vállalt önerős felújítást, amelynek költségeit a tényleges megvalósulás esetén be kell építeni a bérleti díjba.
-Ennek pont az ellenkezőjéről döntöttek.
  • reális tervet kell készíteni az önkormányzati tulajdonban lévő lakások számának további növelésére. Az új ingatlanfejlesztéseknél a lakások egy meghatározott részét a piaci árnál alacsonyabb összegért az önkormányzatnak kell megvennie, hogy ezek a lakások beépülhessenek az önkormányzati lakásállományba.
x Ez nekem elképzelhetetlen volt akkor is, és kíváncsian várom ebből mi lesz később 100 nap után ezt nem lehet számon kérni.
  • kidolgozzuk annak a rendszerét és megteremtjük annak a lehetőségét, hogy az ingatlantulajdonosok hosszabb vagy rövidebb időre szóló szerződést kössenek az önkormányzattal lakásuk önkormányzati bérlakásként való kiadásáról.
x Ez is nekem egy illúzió. És egyelőre ilyesmiről nem tudok, de 100 nap után ezt nem lehet számon kérni.
  • kiemelt figyelmet fordítunk a lakásfenntartási támogatásra, amelynek az a célja, hogy segítse a rászoruló lakókat a közműszámlák kifizetésében, hogy közüzemi tartozás miatt senki ne veszítse el a lakását.
x 100 nap után még nem számon kérhető.
  • megkülönböztetett figyelmet fordítunk a fogyatékos gyermekeket nevelő családok lakáskörülményeire
    külön programot dolgozunk ki arra vonatkozólag, hogy élhetőbbé tegyük a kerületet az itt élő fogyatékos polgártársaink számára. A kerület egészére kiterjedő átfogó akadálymentesítési programot hirdetünk
    speciális programot dolgozunk ki a kerületben élő fogyatékos polgártársaink foglalkoztatására
    felmérést készítünk a kerületi gyermekszegénységről, és a szükségletnek megfelelő azonnali intézkedési tervet készítünk.
x Ebből egyelőre sehol, semmi, de 100 nap után nem számon kérhető, bár az első lépésekről nem tudni.
  • ösztöndíjat alapítunk nehéz sorsú családokban élő, jó tanuló, tehetséges gyerekek számára, különös tekintettel a nyelvtanulásra, a számítástechnikára, a művészeti képzésre.
x 100 nap után nem számon kérhető.
  • a kerületben működő karitatív szervezetekkel közösen átfogó programot dolgozunk ki a hajléktalanság megelőzésére, kezelésére.
-Elméletben erre volt egy civil találkozó, amiről semmit nem tudni, még a résztvevőket sem. Jelenleg semmi jele a változásnak.
  • mivel az állami fenntartású Péterfy kórház az állami finanszírozás elégtelensége miatt állandó problémákkal szembesül, az önkormányzat követelni fogja a kormánytól, hogy már a kórházak felújításának első körében kerüljön sor a Péterfy utcai kórház teljes körű felújítására, mivel a kórház meghatározó fontosságú a kerületben élők egészségügyi ellátása szempontjából.
+Ez a követelés megtörtént. Eredményről nem tudok.

3.

  • minden rendelkezésre álló eszközzel növelni kell a zöld közterületeket. Ahol lehet fákat kell ültetni, a társasházi közösségekkel együttműködve, őket ösztönözve belső udvarokat zöld felületté szeretnénk átalakítani, a tűzfalakat megfelelő növényzettel szeretnénk befuttatni.
x 100 nap után nem számon kérhető.
  • új ingatlanfejlesztésre csak akkor kerülhet sor, ha az együtt jár zöld felületek létrehozásával az ingatlanon belül vagy annak környezetében.
x Meglepne. De 100 nap után nem számon kérhető.
  • különös figyelmet fordítunk, folyamatosan gondozzuk, tisztán tartjuk a kerületi parkokat, ahol szükséges padokkal, nagyobb méretű és gyakrabban ürített szemétgyűjtőkkel, ivókutakkal látjuk el
    ahol mód van rá, a parkokba mindenki számára elérhető sporteszközöket helyezünk el.
-Semmi jele. A Klauzált téren minden ugyan olyan.
  • a parkokban mindenütt betiltjuk a dohányzást, szigorúan ellenőrizzük és érvényesítjük az alkohol fogyasztásának tilalmát.
-Nem valósult meg.
  • a meglévő játszótereket, az ott lévő eszközöket folyamatosan korszerűsítjük, tisztán tartjuk, ahol szükséges füvesítünk.
-Semmi jele.
  • a játszótereket úgy alakítjuk át, illetve ki, hogy azokat fogyatékos gyermekek is használni tudják
    gondoskodunk a parkok és játszóterek védelméről, őrzéséről, éjszakai zárhatóságáról.
-Semmi jele.
  • megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a kerületben lévő üres telkeken, azok egy részén az itt élők részére sportpályákat alakítsunk ki.
x 100 nap után nem számon kérhető.
  • rendezzük az Almássy téri szabadidőközpont évek óta megoldatlan problémáját.
-Nem tudok róla ez megtörtént volna.
  • különös gondot fordítunk a kerület tisztaságára, a járdák rendszeres mosására, az önkormányzati tulajdonban lévő házak takarítására, a pincék rendben tartására, a patkány, rágcsáló és kártevőírtásra.
-Semmi jele.
  • rendszeresen szervezünk lomtalanítást, de nem az eddig ismert, „mindent dobáljunk ki az utcára” módon, hanem konténerek segítségével. Emellett létrehozunk egy hulladékudvart, ahová a kerületi lakosok bármikor bevihetik a fölösleges lomot.
x A hulladékudvarról nem hallani, de 100 nap után nem számon kérhető.
  • a Liget ugyan közigazgatásilag nem része a kerületnek, de a kerület lakói számára fontos terület a szabadidős aktivitások szempontjából. Ezért a fővárosi közgyűlésben biztosítani fogjuk, hogy a kerület lakóinak véleménye meghallgatásra kerüljön és érvényre jusson a Liget átépítése során.
+Elviekben ez megtörtént részben.
  • a kerületi önkormányzatban külön Városliget-biztost fogunk kinevezni, akinek feladata lesz az önkormányzat, illetve a kerület lakóinak érdekképviselete minden a Városligettel kapcsolatos döntés kapcsán.
+Megvalósult.

4.

  • a jelenleg érvényes, a kerület számára hátrányos, idén lejáró parkolási szerződést nem hosszabbítjuk meg, a parkolást külső alvállalkozók nélkül, saját önkormányzati cégen keresztül bonyolítjuk le
-Ennek az ellenkezője történt.
  • a BKK bevonásával teljes forgalomtechnikai korszerűsítést hajtunk végre a kerületben.
+Állítólag ennek elkezdődött a kidolgozása.
  • Belső-Erzsébetvárosból, pontosabban a Dohány utca, Károly krt, Király utca, Kertész utca határolt területről a mentők, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a BKV, valamint az ott lakók kivételével fokozatosan kiszorítjuk az átmenő forgalmat. Ezt a területet parkosított sétálóutcák hálózatává alakítjuk át, ezzel is javítva az itt élők életminőségét.
+Ez biztos meg lesz valósítva. Szimpla ügy.
  • folyamatosan és megfontoltan csökkenteni fogjuk a nem a kerületben lakók számára elérhető parkolási lehetőségeket.
-Az Élhető Erzsébetváros ezzel kapcsolatos javaslatát elutasították. Elméletben van valami kidolgozás alatt.
  • ennek első lépéseként bevezetjük, hogy este 19 és reggel 8 óra között csak a kerületben élő, parkolási engedéllyel rendelkező lakók parkolhatnak a kerületi utcákban.
-AZ ÉLHETŐ ERZSÉBETVÁROS EGYESÜLET JAVASLATA AMI A TESTÜLET ELÉ KERÜLT KONKRÉTAN EZ VOLT. ELUTASÍTOTTÁK.
  • csökkenteni, korlátozni fogjuk az önkormányzat hatáskörében lévő hivatali autók számát, s áttérünk az elektromos meghajtású járművek használatára.
+Elméletileg ez folyamatban van.
  • növelni fogjuk a kerületen belül a kerékpárok és rollerek bérlőhelyeit, megfelelő parkolóhelyeket alakítunk ki a saját kerékpárok számára.
- A rollereknek most hadat üzentek, helyesen, a kerékpár tárolókat 100 nap után nem lehet számon kérni. Bár egyelőre semmi jel ezekre.

5.

  • Amennyiben engem választanak meg polgármesternek a legelső feladataim egyikének fogom tekinteni, hogy más budapesti kerületekhez hasonlóan, Belső-Erzsébetvárosban is bevezessük a vendéglátóhelyek nyitvatartásának korlátozását. Az új testületnek érvénytelenítenie kell azt a rendeletet, amely lehetővé teszi a 0-24 közötti nyitvatartást.
-Hát nem lett a legelső feladata. AZ ÉLHETŐ ERZSÉBETVÁROS EGYESÜLET BEADOTT RENDELET MÓDOSÍTÓJÁT, AMI PONT ARRÓL SZÓLT VOLNA, AMIT ITT LEÍRNAK " Az új testületnek érvénytelenítenie kell azt a rendeletet, amely lehetővé teszi a 0-24 közötti nyitvatartást." PEDIG MÉG A NAPIRENDRŐL IS TÖRÖLTÉK.
  • Ezzel párhuzamosan az itt élő lakók és civil szervezetek bevonásával létre fogunk hozni egy olyan kritériumrendszert, amelynek betartása esetén egyes vendéglátóhelyek külön nyitvatartási engedélyért folyamodhatnak. Ezeknek az engedélyeknek az elbírálásába, az érintett vendéglátóhelyek működésének ellenőrzésébe bevonjuk az itt élőket és a civil szervezeteket.
-Egy civil szervezet, és egy lakó kapott lehetőséget, a többes szám tehát valótlanság. Nem igaz, hogy folyamodhatnak, mert most már arról van szó aki megfelel, az nyitva tarthat. Az elbírálásban nem igaz részt vehetnek majd a lakók és a civilek, a jegyző hatásköre, És még egy, a polgármester dönt végül mi kerül a testület elé, és a testület dönt végül arról mi valósul meg a polgármesteri előterjesztésből. A lakónak és a civileknek semmi beleszólása nem lesz.
  • Amennyiben engem választanak meg polgármesternek, akkor elsődleges feladatomnak fogom tekinteni, hogy a Rendészeti Igazgatóság végre megfelelő módon lássa el a feladatát, szigorúan tartassa be a jelenleg is meglévő előírásokat, rendeleteket, biztosítsa a köztisztaságot és közrendet.
-Semmi jele.
  • Polgármesterként zéró toleranciát fogok hirdetni a közterületi alkoholfogyasztás, a kábítószerterjesztés, a szemetelés, a tilalmi időszakban történő alkoholárusítás, az engedélyezett nyitvatartási időszakon túli teraszok, a botrányos közterületi viselkedés ügyében.
-Nem valósult meg.
  • Magáncégek bevonásával biztosítani fogjuk a közterületek eddigieknél olcsóbb, de gyakoribb tisztántartását.
-Nem valósult meg, de 100 nap alatt ez csak részben számon kérhető.
  • Állandó egyeztető fórumot, részönkormányzatot fogok létrehozni az önkormányzat, az érintett képviselők, a vendéglátóhelyek üzemeltetői, a civil szervezetek, az itt élők, a rendőrség, valamint a biztonsági szolgálatok részvételével.
-Munkacsoport van. Az is csak a kritériumrendszer javaslatainak kidolgozására. Tehát nem igaz, nem valósult meg.
  • Követelni fogjuk a rövid távú szálláskiadás (Airbnb) egységes szabályozását, pontosan ellenőrizhető rendszerének a kialakítását.
x 100 nap alatt nem számon kérhető.
  • Minden rendelkezésünkre álló eszközzel követelni fogjuk a kormánytól, hogy a „bulinegyedből” származó bevételének az 50 százalékát juttassa vissza a kerületnek, hogy azt az itteni társasházak energetikai korszerűsítésére, zajszigetelésre, modernizálására lehessen fordítani.
-A követelés egy levél volt, nem lett belőle semmi, ahogy borítékolható volt.
  • A 6. pontban nem számon kérhető, hosszú távú tervek voltak kizárólag.

 

Egyenleget vonva:

  • 28 aminek semmi jele, nem valósult meg, vagy az ellenkezője történt, elutasították.

  • 10 ami 100 nap után még nem számon kérhető. Igaz nagyon jelek sincsenek rá.

  • 8 aminél nagyon vajszívűen azt mondom, megvalósult, de a zöme inkább olyan valami elkezdődött.

  • A bulinegyeddel kapcsolatban teljesen az ellenkezője van mint amit ígért.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr9715425344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása