HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

„Mosolygó budapesti lakókat” - avagy szabályozást kér a 7. kerület

2019.03.13. 08:30 Bulibáró

Ez a bejegyzés reagálás Zsidai Zoltán Roy, az epiteszforum.hu-oldalon megjelent, "MOSOLYGÓ BUDAPESTET" c. írására.
Bár több dologgal egyetértek , de most leszek annyira - Zsidai Roy szóhasználatával élve - „pesszimista, negatív” szemléletű, hogy azt emelem ki, ami szerintem vitatható.
 
Zsidai szerint: „Ha valaki azt szeretné, hogy a 7. kerületben este 10-kor bezárjanak a vendéglátóhelyek és ne működjenek airbnb lakások, akkor fel kell készülnie arra, hogy a kerület elveszíti a közvetlen idegenforgalmi adó bevételét. Munkahelyek szűnnek meg, beszűkül a szórakozás és a kultúra kínálata, leesnek az ingatlanárak és megszűnik az ingatlanpiac likviditása. Huszárvágásokkal és 1-2 drasztikus döntéssel nem lehet pozitív eredményt elérni. Csak katasztrófát okozni.”
Mielőtt pontról-pontra megcáfolnám ezeket a pénzérdek vezérelt állításokat, csak egy apróságot hadd emeljek ki: valahogy nem látom, hogy Budapest többi kerülete szenvedne a kultúra és a munkaerő hiányától, valahogy nem látom a budai ingatlanárak zuhanását, pedig akármelyik kerületet nézem, sehol máshol nincs bulinegyed. Tévedés azt gondolni, hogy a VII. kerületben az olcsó buliturizmus a kultúra. Nem, kedves Zsidai Roy,  a hetedik kerületnek saját, a hányóturizmustól független kulturális értékei vannak, amit épphogy csak úgy lehet megvédeni, ha egy huszárvágással nyilvánvalóvá tesszük, hol vannak a határok, majd a kiaknázatlan kerületi értékeket -történelmi városrész, világörökségi zóna, védett homlokzatok, zsidó örökség, stb. - a nívós, igazi turisztikai desztinációk nyújtotta értékeket befogadni képes közönség számára tesszük vonzóvá. El kéne szakadni attól a tévképzettől, hogy a romkocsma egyenlő a kultúrával. Ez súlyos tévedés. A romkocsma ágazat egy manapság még divatját élő nyerőgép, a turisztikai ágazat félkarú rablója.
De lássuk akkor pontról-pontra:
 
1. A 9/2013-as, a jogalkotásról szóló törvény szempontjából is több kérdést felvető, egyébként alkotmányosan erősen aggályos önkormányzati „rendelet”, huszárvágással valósította meg az éjféli zárást 2013. februárjában, ezzel még nem lenne gond, viszont a 2. melléklete értelmében ez a gyakorlatban csak a VII. kerület Erzsébet körúton túli részére vonatkozik, miközben ott, ahol eleve több száz szórakozóhely működött már 6 éve is, egy nagyon szűk, hatalmas népsűrűségű területen, továbbra is engedte a korlátlan nyitvatartást, beszorítva a romkocsmákat egy kevesebb, mint 1 km2-es területre, gyakorlatilag partygettót csinálva a környékből (a kereskedelmi jogszabályok egyébként is rendkívül vállalkozóbarátok, a legtöbb helyi önkormányzat ezért a nyitvatartás korlátozásával képes csak érdemben védekezni a vendéglátóhelyek éjszakai működéséből adódó, a helyi lakosságot zavaró problémákkal szemben). Az eredmény, a buliturista-hordák pusztítása a történelmi Zsidónegyedben, a környék totális lezüllése, közbiztonsági, köztisztasági szempontból a lakosság alapvető jogainak sérülése vonatkozásában is katasztrofális lett, kisboltok mentek tönkre, több ezer lakó menekült el, a jegyző szvsz. súlyos mulasztást követett el azzal, hogy még utólagos hatásvizsgálat sem készült a 2010. évi CXXX. törvény szerint, amiből a 2. melléklet- , vagy a rendelet hatályon kívül helyezésén kívül aligha következhetne más, a jogszabály eredeti indoklása szerint ugyanis a „szórakozóhelyek körúton túli túlterjeszkedését, és a Lakók Pihenéshez Való Joga, valamint a vállalkozás joga közötti egyensúlyt” kívánták megteremteni, az talán még a lakosságot költözésre buzdító vállalkozók számára sem kérdés, hogy melyik irányba billent az „egyensúly”, ami nem sokkal a „rendelet” hatályba lépés óta, de legkésőbb 2014-2015-ben világosan látható volt. Az pedig, hogy a kerület lakosságának 5%-a, közel 3000 ember menekült el egyetlen év alatt, szintén nem arra utal, hogy a rendelet kiállta volna az idők próbáját..
Én inkább ezt nevezném katasztrófának.
nem_allando_lakok_1.png
2. A közvetlen, „alig” egymilliárdos idegenforgalmi adóbevétel rögtön nem annyira kiemelkedő, ha csak a takarítás 800 millió, a közterület-felügyelet 4-500 millió, az egyéb, rendészeti kiadásokról, jogkör nélküli biztonsági cégekről nem beszélve, persze, van egy 20 millió Ft-os felügyeleti díj, de a mérleg még mindig erősen negatív.
bulidebri.png
(Forrás: Instagram)
3. Konkrét számadatok nélkül felelőtlenség azt állítani, hogy az IFA jelentős része a rövid távra kiadott szálláshelyeknek, és nem mondjuk a szállodáknak köszönhető, amelyek nem a 22-24 óra után, minél olcsóbban berúgni érkezőkből élnek elsődlegesen, hanem az úgynevezett „minőségi turistákból” (róluk bővebben az 5-ös pontban). Emellett azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy a rövid távú szálláshelyeket most sem kizárólag a partyturisták veszik igénybe, bár kétségtelen, hogy ezek vannak többségben.
tarsashaz_szemet.jpg
 
4. A „ne működjenek Airbnb lakások” túlzás szerintem, ha ésszerűen korlátozzák*, úgy, hogy az nem zavarja az ott élőket, és észre sem vesznek belőle semmit, akkor nem tudom, mi baj lenne ezekkel (*limitált ágyszám /pl. 2-4-6/, a környék kocsmafertőzöttségétől, a társasház egyéb adottságaitól függően, házirend, emelt közös költség etc./, illetve voltak olyan hírek is, aminek lehet realitása a közeljövőben, talán már 2019-ben is, hogy a birtokvédelmi szabályok , Ptk. változni fog, azaz a tulajdonos lesz a felelős a vendégek magatartásáért, ezáltal valamennyire szabályozva a szálláshely-szolgáltatás kérdéskörét nem csak a VII. kerületben, hanem egész Budapesten, illetve országos szinten is.) Az Airbnb lakásokra is igaz, hogy főként azokkal a vendégekkel van probléma, akik az olcsó lerészegedés, csoportos őrjöngés, és olyan jogsértések elkövetése miatt miatt jönnek a fővárosba, amiért a saját hazájukban súlyos pénzbíráság, vagy elzárás járna.
eev_airbnb_vendeg.jpg
5. Szintén nem bizonyított, hogy a rövidtávú szálláshely-szolgáltatásból élőket -és közvetve az ingatlanárakat- negatívan érintené, hogyha korábban bezárnak a vendéglátóhelyek, attól még a minőségi turisták ugyanúgy igénybe vehetik az „Airbnb lakásokat”. (Az „éjszakai nagykövet” kedvéért: a minőségi turisták azok, akik nem 22-24 óra és 6 óra között őrjöngenek, nem legénybúcsúsok , nem vesznek igénybe pub crawl-szolgáltatást, nem vedelnek az utcán, nem rongálnak közparkokat, játszótereket, parkoló gépkocsikat, nem okádják össze a közterületet, nem fosnak ki hostelek ablakából, jogkövető módon viselkednek, és lényegesen többet költenek, mint egy átlag fapados brit hányóbarom /„buliturista”/, elsődlegesen a kulturális értékek, a főváros nevezetességei miatt érkeznek Budapestre, azaz ők a "nem minden 290 Ft" kategória.)
6. A nyitvatartás korlátozása - a Kúria is több alkalommal kitért erre- NEM egyenlő a vállalkozás ellehetetlenítésével, puszta hipotézis, vagy inkább veszélyes demagógia azzal riogatni, hogy itt majd mindenki csődbe megy, meg munkahelyek tízezrei szűnnek meg, ha történik is ilyen, azt csak és kizárólag azon a vállalkozáson lehet számonkérni, aki éveken keresztül magasról tett a lakókörnyezet érdekeire, kihasználta a laza jogszabályi környezetet, és a működésével sikerült elérnie azt, hogy ne maradjon más út ahhoz, hogy a lakosság alapvető jogai biztosítva legyenek, a kocsmák nyitvatartási idejének korlátozásán kívül.
7. A VII. kerületi nyitvatartás esetleges jövőbeni korlátozásából következően, „a szórakozás és a kultúra kínálatának beszűküléséről” annyit, hogy egyrészt a „kultúra” a bilinegyedben kb. értelmezhetetlen fogalom, a főváros kulturális értelemben jobban is járhat, ha nem olyan stag partys angolok jönnek ide, akiknek az elsődleges desztinációja a "bulinegyed", de néha lőnek egy képet alkoholos üveggel a kezükben egy boat partyn háttérben az Országházzal, vagy megörökítik, ahogy majomnak öltözve lehányják az Operaház falát, netán Európa legnagyobb zsinagógája külső homlokzatát használják nyilvános wc-nek. A szórakozási lehetőségek szempontjából inkább a vendéglátóhelyek elviselhetőbb mértékű fővároson belüli eloszlásáról, a nagy befogadóképességű klubok rozsdaövezetbe szorulásról lehetne szó, de a Hajógyári idején is volt éjszaki élet Budapesten. Egy város „éjszakai életnek” normális esetben nem alapfeltétele, hogy a legnagyobb népsűrűségű lakott területén, az ott élők alapjogaival bizonyos vendéglátóegység-szám fölött garantáltan összeegyeztethetetlen módon, egy „vigalmi negyedek” rendeltetésénél fogva alkalmatlan, százéves műemlék-épületekkel teli lakóövezetre szűkülve létezhessen.. Másrészt definiálni kellene a „szórakozás” fogalmát, mert ami a VII. kerületben megy, az sokkal inkább büntetőjogi kategória, mint kikapcsolódáshoz való jog..
boat_diplomat.png
(Forrás: Instagram)
8. Nem tudom, milyen „irigység” van a VII. kerületiekben, vagy úgy általában a budapestiekben, szerintem nem érdekelne senkit még az sem, ha mondjuk egy Fogasház-Instant szórakozóhely önmagában 5 milliárdos adózott eredményt produkálna, HA a hely működéséből az ott élők semmit nem vesznek észre, mint például az utcai üvöltözés, szemét, taxik, dealerek, prostituáltak stb. - ezek sajnos „természetes” velejárói a többszáz fős befogadóképességű diszkóknak is, ami egy sűrűn lakott lakóövezet közepén tolerálhatatlan (egy civilizált Nyugat-európai nagyvárosban mindenképpen). 

5 komment

Címkék: romkocsma 7ker Budapest Főváros Erzsébetváros Bulinegyed Csendrendelet

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr1514683294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jimmy Nautzer 2019.03.13. 17:18:01

Külső Erzsébetvárosban lakom, záróra rendeletileg éjfél. Kedves kocsmáros vállalkozó hajnali fél kettőig csapatta, remegtek a szemközti ház ablakai. Közteresek, rendőrség...hát sajnos semmit nem tudnak tenni. Ennyit a nagyszerű 7.kerület rendeleteiről

studkell 2019.03.13. 18:43:32

"Bár több dologgal egyetértek , de most leszek annyira -Zsidai Roy szóhasználatával élve- "pesszimista," - posztoló

A gondolatjel ne kötőjel legyen. Mondjuk - valahogy - így kéne. Több helyen is. És amúgy most Zsiday vagy Zsidai? Hol ez, hol az a posztban.

infrablue 2019.03.13. 23:36:37

36 év után menekültem el a Klauzál térről, az ingatlan árából nem vettem nagyobbat-szebbet, de már 3 villamos megállóra is a béke szigete van. A gazdasági jövedelmezőségről annyit, hogy a legelőször nyitott Sark (kb. 2003-2004) két bérlője egy év után lakást vett.. Szóval itt grandiózus adócsalásról van szó mind a mai napig. Akkoriban reggelenként csak literes Unicum-os üvegből volt 10+ darab... ma már...? A munkaerő tétel csak annyit számít, hogy alkalmi 4 óra a hivatalos, a többi 10-12 óra zsebbe. A hatóság minden szintje korrumpálva van, az önkormányzat, a jegyző a közterület, Köjál, munkavédelmi felügyelő, NAV, rendőrség egy kézből vannak etetve. A mostani verekedős jelenség azt bizonyítja, hogy már semmilyen gát nem létezik, hallgatólagos hozzájárulással mindent szabad. A dolog hátterében mint ahogy antiszemitáéknál bevett mondás: ugye tuggyuk kik vannak a függöny mögött. Segítek: N.R lovag, lovagina.

Burgermeister 2019.03.14. 04:14:33

@infrablue: Pontosan, virágzik a korrupcio.
Szintén éltem a VII-ben, 1 év után tipliztem.
süti beállítások módosítása