HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Hová tűnt 2813 ember?

2019.03.08. 11:04 Garai Dóra

A fenti szám döbbenetes,  és bár a nagy Houdini a Csengery utcában született, azért ez most tényleg egy olyan “bűvésztrükk” amihez senki nem tapsol jó szívvel.
Mint ismeretes, Erzsébetváros lakossága a vigalmi negyeddé züllesztés, a gazdátlan közterek, a szmog és a zöldfelület szinte teljes hiánya (összefoglalva az élhetetlenné válás) okán rohamtempóban fogy.

De mennyi is az annyi?


2018 december 18-án közmeghallgatást tartott Erzsébetváros önkormányzata. A témát illető kérdés a következő volt:

9. Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata milyen hivatalos adatokkal rendelkezik a kerület lakosságának, különös tekintettel Belső-Erzsébetváros lakosságának alakulásáról a 2013-2018 közötti időszakról éves bontásban? Mennyivel csökkent a kerület, azon belül Belső-Erzsébetváros lakóinak száma a 2013-2018 közötti időszakban?

A választ Vattamány Zsolt polgármester olvasta fel, álljon itt a közmeghallgatás jegyzőkönyvéből idézve:

Válaszolok. Ez a 9. kérdés volt? Így van. Budapest VII. kerület Erzsébetváros 2013 és 2018 közötti lakosságadataival kapcsolatos kérdésére az alábbiakról tájékoztatom. A Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Helyettes Államtitkársága adatai alapján a kerület lakosságszáma 2013. évben 55 404 fő, 2018. évben 52 479 fő volt. Tehát az 5 év alatt 2 925 fővel csökkent. A külön kerületrészekre vonatkozó adatszűrési lehetőségünk nekünk nincsen.

A Helyi Választási Iroda 2019 február 1-i határozata szerint:

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint Budapest Főváros VII. kerületben 2019 január 1.-én érvényes lakosságszáma összesen 49666 fő

2018 december 18.-án               52479 fő

2019 január 1-jén                      49666 fő

 

Vajon mégis mi történhetett ez alatt a két hét alatt, - ami igazából csak 12 nap - amiért eltűnt ennyi ember?
Nem volt járvány, nem dúlt háború, mégis egy falunyi lakosság hiányzik!

Nézzük meg hogyan jöhetnek ki a számok!

Nyilvánvalóan nem mérik naponta a lakók számát a kerületben. Valószínűleg egy számítógépes rendszer a nyilvántartási adatok összesítése alapján kidob egy számot január elsején, és azt használják egész évben aktuális adatnak.
Tehát tegyük fel, hogy a polgármester 2018 december 18.-án egy  tárgyév január 1-jei adatot mondott, a Helyi Választási Iroda határozatában pedig egy 2019 január 1-jei friss adat szerepelt.

Még így is! Még akkor is! Ez egy év alatt közel 3000 lakó; a 2018-as 52479 fő  5.36%-a!
Ahhoz, hogy megértsük, milyen milyen döbbenetes szám ez, böngésszünk a Népesség.com VII kerületre vonatkozó adatbázisában:

Budapest 7. kerület utolsó becsült népessége 52 479 fő (2018 évben) , ami az akkori Magyarország népességének 0.53%-a (Budapest megyének 3%-a). Népsűrűsége 25110 fő/km2. Lakások száma 36853, népességet figyelembevéve, ez 1.4 fő per lakás. Ha népesség azonos ütemben változna mint [2017-2018] időszakban (-0.9%/év), 2019-ben Budapest 7. kerület lakossága 52 004 lenne.

1.jpg

De nézzük meg százalékosan, évekre lebontva a népességváltozást:

2.jpg

És akkor ideírva az idei: 

                   [2018-2019] – 5.36% /év


A fenti elemzés szerint, ha népesség azonos ütemben változna mint [2017-2018] időszakban (-0.9%/év), 2019-ben Budapest 7. kerület lakossága 
52 004 lenne.
A prognózishoz képest 4.46 % az eltérés. A fentebbi statisztikai adatsor legkiemelkedőbb éves átlagainak is a duplája ez az arány a 2018-19-es évben.

Eltűnt a kerületből egy év alatt 2813 ember, a lakosság 5.35%-a. Egy falunyi lakos.
És ez senkinél, sehol nem verte ki a biztosítékot. A helyi önkormányzati újság legutóbbi számában nincs semmi róla. A médiában nem téma. Sehol. Az önkormányzat nem reagált semmit, pedig legkésőbb február elsején tudomást kellett erről szereznie. Február 11 -én rendkívüli ülés volt. Nem ezért hívták össze. El sem hangzott ezzel kapcsolatosan semmi.

Érdeklődve várjuk, vajon a március 12.-i ülésen téma lesz?

2018 februárjában volt egy népszavazás, ahol a helyieket elárulták. A politika eladta őket gazdasági lobbi érdekek nyomására, végképp kiszolgáltatta őket a kocsmák kényére-kedvére. Olcsó itatóhelyek embertelen, sokszor állati módon viselkedő „vendégei” által teremtett élhetetlen, elviselhetetlen viszonyok közé lökték őket. Nem állt ki mellettük sem a jobb, sem a baloldal, kéz a kézben árulták el a választóikat.

Ez a 2813 lakó tehát lábbal szavazott:
Elmenekültek innen. Eladták a lakásaikat, sokszor áron alul, sokszor hitel felvételével, végig küszködték a költözés tortúráját, hogy valahol nyugalomra leljenek. 

Vajon az önkormányzat dolgozói, a helyi politikusok büszkék erre?
Vajon ezzel reklámozzák majd itt ezt a "turisztikai csodát", ami annyira fontos a népnek, a nemzetnek, hogy megéri érte egy év alatt egy falu lakosságával megegyező számú embert elkergetni? 

Persze majd jönnek a válaszok! A szárnyaló ingatlan biznisz kihasználásáról, a trendről, jönnek majd a "szakértők", a semmit nem értők, beindul a kommunikációs nagyüzem… Ha egyáltalán elér ez valamilyen ingerküszöböt. Mert az is lehet, hogy nem.

Sehol nem lesz róla szó, csak itt, mi mondjuk, kiáltjuk!
2813-mal kevesebben lettünk! Megéri ez?! Kell ez?!
Mi lesz így ebből a kerületből? Mi lesz itt? Ki marad itt?

Ilyen egy felelős kerületvezetés? Ez egy megfelelő helyi politika? Ezt kiteszik a kirakatba vajon? Ez kap egy A4-es oldalt az Erzsébetvárosi Újságban? Éljen a helyi politika és a kocsma lobbi megbonthatatlan barátsága! Éljen a helyi politika korrupt töketlensége! És közben fejlődik Erzsébetváros! Ja. Visszafelé.

Mi várható?

Ennek a lakosság szám csökkenésnek egyenes következménye a választási törvények előírásai szerint, - mivel a lakók száma 50.000 alá csökkent -, az eddigi 12 egyéni önkormányzati körzet 10-re csökkentése, ami által eggyel kevesebb lesz a listás helyek száma is.  „Huncut aki rosszra gondol!”

Ennek vajon ki örül? Lehet szabni a körzeteket. A Belső-Erzsébetvárosban az eddigi három helyett örülhetünk ha két körzet lesz, és örülhetünk ha nem olyan ügyesen rajzol az a ceruza, hogy majd átlógnak a Középső-Erzsébetvárosba. Ugyanis ezzel a „Bulinegyed” témája már nem is lesz olyan meghatározó az önkormányzati választásokon. Biztos sokan örülnek ennek. A lakók nem. Igaz, egyre kevesebben vannak. Ügyes. Meg kell hagyni, ügyes. Igazi politikai megoldás. Abszolút nem társadalmi. Igaz ez utóbbihoz szív kell, akarat, cselekvés, döntés, felelősség vállalás. Az meg itt nemigen akad.
A várható változások mindenesetre itt bogarászhatóak:

 

3.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr6814676720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása