HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Ingatlanpiac és az éjszakai élet

2019.01.16. 20:24 Garai Dóra

Az elmúlt évben a teljes magyar médiában megjelent egy olyan narratíva, mely szerint ha az Erzsébetvárosban az éjszakai élet korlátozásra kerülne, akkor a helyi lakások ára jelentős mértékben visszaesne, ezért bárki, aki ott él, és aggódik ingatlanjai értéke miatt, vagy befektetési céllal vásárolt lakást Budapest ezen részén, mindenképp támogassa azt, hogy az úgynevezett "bulinegyed" minden korlátozás nélkül, jelen formájában üzemelhessen tovább.

(lásd pl.: portfolio)

Kezdjük egy fontos ténnyel: Erzsébetváros lakásárainak emelkedése 2016 második felétől kezdve jelentősen lelassult, a 2017-es adatok szerint már csak a budapesti középmezőnyben van, a környező kerületek sorra húznak el Erzsébetváros mellett. Ez bizony egy kellemetlen tendencia, aminek a hátterében egyértelműen a bulinegyed által kiprovokált erőszakos, természetellenes ütemben zajló lakosságcsere áll. Jelenleg ezen a fél négyzetkilométernyi területen annyi eladó ingatlan van, hogy ha valamiben, akkor ebben tényleg messze a budapesti átlag felett áll a bulinegyed. A túlkínálat persze szoros összefüggésben áll azzal, hogy az árak kezdenek visszacsúszni. Ezt köszönheti Erzsébetváros a bulinegyednek.

Sokan állítják, hogy az ingatlanok árát a rövidtávú szálláskiadás, közismert nevén "airbnb-láz" hajtotta fel. Ez így van, és ez igaz más belvárosi kerületekre is. Az igazság, hogy ennek semmi köze a bulinegyedhez. Maga ez a szálláskiadási forma csak a 2010-es évek elején jelent meg, és az utóbbi években lett igazán elterjedt. Ez a folyamat időben egybeesett azzal is, hogy sok más nagyvároshoz hasonlóan az elmúlt években beindult Budapesten is a reurbanizáció, a belvárosi területek újra felértékelődtek. Mindennek esetleg eredménye egyfajta bulinegyed kialakulása, de semmiképp sem az oka! Nem vagyunk egyedül ezzel, nagyon sok európai városban néznek szembe hasonló problémákkal, és több nagyvárosban kiválóan tudják kezelni a helyzetet, a város szövetébe nem beilleszthető éjszakai életet nem próbálják ráerőszakolni a belvárosra, hanem bizonyos korlátozásokkal megteremtik azt a helyzetet, ahol a városrészekben a saját lakásukban élő családok, az albérlők, és a rövid távra megszálló turisták is megtalálják a számításaikat.

Erzsébetvárosban viszont az a helyzet állt elő, hogy ebből a három csoportból jelenleg már egyiknek sem feltétlenül vonzó a kerület, ellentétben Budapest belvárosának más kerületeivel, és ez ami veszélyt jelent az ingatlanárakra, nem egy esetleges korlátozás.A turizmus világszerte növekszik, különböző gazdasági okokból (például a repülőutak megfizethetőbbé válása, vagy akár az ázsiai középosztály erősödése) és kulturális változások miatt (az új generáció nem anyagi javakra, hanem élményekre költi a pénzét) megállíthatatlanul ível felfelé ez az iparág. Ezért minden ország és minden város eldöntheti, hogy ő ebből milyen formában szeretne részesülni. Budapestnek ebben a folyamatban nagyon fontos szerepe van, A Bécs-Budapest-Prága Közép-európai háromszög elmaradhatatlan tagjaként semmi okunk azt feltételezni, hogy a turisztikai forgalom visszaesne, végképp nem amiatt, hogy fővárosunk központjában nem lesz lehetőség a korlátok nélküli teljes lealjasodásra, megzavarva és elriasztva ezzel a kulturált turistákat.

Ezért nagyon téves, és egy szűk érdekkört kiszolgáló érvelés az, hogy a hetedik kerületi, teljesen elburjánzott helyzet nélkül visszaesne, egyes vélemények szerint egyenesen megszűnne Budapest turizmusa.Az aggodalom középpontjában a jelenlegi narratíva szerint a turisták állnak, de beszélnünk kell azokról is, akik pedig Erzsébetvárosban szeretnének élni, vagy például egyetemistaként albérletben lakni. Igen, jelenleg ilyen ember kevés van, és ez nagyon szomorú. Ugyanis az év 365 napján egész nap üzemelő fesztivál már nem csak a családosokat, de már az albérlőket és a fiatalokat is elüldözi. Egy szigorú keretrendszer szerinti záróra minden szempontból utat nyithat a kerület revitalizációjának, az ingatlanok értékében jelentős emelkedést eredményezve.

Ne higgyünk tehát annak a hamis propagandának, amit egy szűk érdekkör akar ráerőltetni a közvéleményre. Egy kerület, ami nem úszik a szemétben, ahol éjszaka lehet pihenni, és ami megőrzi történelmi és épített örökségét mint Budapest belvárosának szerves része, mindenki számára sokkal vonzóbb lesz egy eredményes szabályozás után, legyen akár itt élő, itt befektető, vagy idelátogató turista.

Szólj hozzá!

Címkék: 7ker Erzsébetváros Központ Belváros

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr4714567258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása