HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Az új SZFE épületről PÁRTATLANUL

2021.02.10. 15:57 Garai Dóra

Budapest szívében, Erzsébetvárosban, a Damjanich utca 4. szám alatt kapott új épületet a FreeSZFE Egyesület, és ahogyan az várható, az ellenzéki érzelműek ünnepelnek, a kormányoldaliak pedig dühösek. De vannak jópáran, akik a szekértábor-mentalitáson kívül állva értékelik a történéseket. Szerintük pedig az épületet épp olyan ügyeskedő módon emelték el az arra évek óta váró zeneiskolások orra elől, ahogy az Ódryt a színművészetisektől. 

 

Tekintve az előzményeket, vitathatatlan, hogy az SZFE-seknek szüksége van új helyre, az ellenzéki vezetésű kerületeknek pedig illik a lehetőségükhöz mérten ehhez a legtöbb segítséget nyújtani. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy mindez milyen áron történik, ahogy az is tagadhatatlan, hogy az ünnepélyes média felhajtással megejtett kulcsátadó természetesen aktuálpolitikai haszonszerzésre is alkalmas.

Azt talán csak a mesékben hívők gondolhatták, hogy  Damjanich utca 4. alatti épület kulcsra készen felújítva hirtelen hopp ott termett, netán évek óta ott  várt, hátha kell majd valakinek, akinek Niedemüller Péter kék párnákon átadhatja a kulcsait. 

Az épületet az előző önkormányzat hosszas egyeztetés folyamán kifejezetten a Molnár Antal Zeneiskola részére, speciálisan kialakított zeneszobákkal, tetőtől-talpig felújította.  Az iskola kérésére és igényeinek megfelelően tervezték a hangszigetelt gyakorlószobákat, a koncerttermet, egyéb műszaki paramétereket, a zeneiskola diákjai pedig abban a hiszemben várakoztak türelemmel évekig, hogy az épületet hatszázad magukkal használhatják majd.

 

A zeneiskola azonban hoppon maradt, a kerületi polgármester pedig először azt nyilatkozza, szó sem volt ilyen tervekről, majd később már azt nyilatkozta, volt róla szó, de hivatalos dokumentáció mégsem volt erről. A zeneiskola igazgatója azonban mást gondol erről.

Lássuk tehát a történéseket időrendben, objektíven, csak a dokumentumok és tények bemutatásával!

1. Beköltözik a Klebelsberg

2018 májusán a kerületi pénzügyi bizottság határozatot hoz két földszinti helyiség hasznosításáról. Mivel a Damjanich utca 6. alatt székelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ pincehelyiségei alkalmatlanná válnak (ázás miatt) a tárolófunkció betöltésére, így a kerület úgy döntött, a Damjanich 4.-ben biztosít helyet az intézménynek. 

A Belső-Pesti Tankerületi Központ egyébként 2017-ben költözött Erzsébetvárosba, és mind a Damjanich 6., mind a Damjanich 4. az úgynevezett Erzsébet Terv keretein belül került felújításra . A fejlesztési koncepció jellemzően, de nem minden esetben uniós pénzből, és egyéb támogatásokból valósítja meg a projekteket. A vonatkozó leírásban az épület jövőbeni funkciója már 2017-ben meghatározásra került:

Az épület tőszomszédságában található, Damjanich utca 4. szám alatti épület rekonstrukciója is hamarosan megkezdődik, a jelenleg üresen álló épületben a Molnár Antal Zeneiskola kap majd a jelenkornak megfelelő „otthont”. A korszerűsítés során az épület valamennyi belső tere megújul, beleértve a külső nyílászárókat, fűtési rendszert, elektromos hálózatot, burkolatokat. A felújítás, amely részben belső átépítést is jelent, az új oktatótermek kialakítására koncentrál, így például a falakat és a nyílászárókat is a zeneoktatás feltételeinek megfelelő hangszigeteléssel látják majd el, az épület udvarában található, üresen álló épületrészben pedig hangversenytermet alakítanak ki. Az épület átadása 2019 közepére várható.

148214109_495926061401319_2507643615620510354_n.jpg

2. 2019. március

A Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság 175/2019 számú határozatában rögzíti, hogy az épület egy részét a zeneiskola számára alakítják ki, melynek felelőse az Erzsébetvárosi Fejlesztési és Beruházási Kft. volt, és kb 407 milliós kerettel gazdálkodhattak.

175/2019. (03.11.) sz. PKB határozat

- Beszerzési eljárásokat lezáró döntések –

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottsága úgy dönt, hogy Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata a Damjanich u. 4. szám alatti épület egy részének zeneiskola részére történő átalakítása tárgyú beruházás lebonyolítására vonatkozóan szerződést köt az Erzsébetváros Fejlesztési és Beruházási Korlátolt Felelősségű Társasággal (székhely: 1076 Budapest, Garay utca 5. 1. em. 119., cégjegyzékszám: 01-09-164125) mindösszesen 321.219.685,- Ft + Áfa (bruttó 407.949.000,-Ft) keretösszeg erejéig a 6901 Erzsébet Terv fejlesztési program cím terhére.
Felelős: Vattamány Zsolt polgármester
Határidő: azonnal
Végrehajtásért felelős: Dr. Máté Katalin – irodavezető - Városgazdálkodási Iroda
A fenti határozatot a Bizottság egyhangúan (5 igen, 0 nem szavazattal, 0 tartózkodással) elfogadta.

3. 2019 április

Ismét a kerületi Pénzügyi Bizottság hozott határozatot közbeszerzési eljárás megindításáról, irodahelységek kialakítására, melyet a PMG Építőipari Kft. nyert meg. Augusztusban egy módosító határozat segítségével pedig a keretösszeg növelésre került. Mind az irodák, mind a zeneszobák kialakítását a PMG végezte, előbbiek a tankerület adminisztratív helyiségeiként, utóbbiak pedig a zeneiskola tanulószobáiként lettek meghatározva.

148038976_453734282335546_2323946584924924425_n.jpg 

 4. És hogy mi történt ezután?

Az épület felújítását 2019 közepére sikerült befejezni, az érintettek várták az átadást,  de ez idő tájt már javában dúlt a kampány az önkormányzati választásra, így feltehetőleg a dolog háttérbe szorult, bár az sem kizárt, hogy taktikai döntés volt a beköltözés késleltetése a választások utánra... ezt nem tudom, megtudhatjuk-e már ennyi idő elteltével.
Ami bizonyos, hogy Erzsébetváros honlapjának üvegzseb menüpontja alatt a választásokat követően is szerepelt még egy karbantartási szerződés, ami zeneiskolaként hivatozik az épületre, mi több, ez a szerződés idén 2021. január 11-én járt le.

147800926_226769802473403_6512340033990133690_n.jpg
A szerződés lejáratát követő másnapon, pedig láss csodát, kiírásra került egy pályázat, mely igen szűkös időkeretet, mindössze két hetet hagy a pályázat benyújtására, elbírálására, és lezárására, mindezt úgy, hogy az erzsébetvárosi kerületi újságban nem szerepelt, de nagyon igazán sehol nem is volt meghirdetve. Nem is csoda hát, hogy csupán egyetlen jelentkező pályázott, azonban ha elolvassuk a pályázati kiírást, még inkább észrevehető, hogy a pályázati kiírást mintha a nyertesre szabták volna, hiszen  jelentős súllyal bír a jelentkező tevékenységében a színházi tevékenység... Így nagy meglepetés senkit nem érhetett, mikor a Várkonyi Zoltán Alapítvány nyert a pályázaton.

untitled-1_2.jpg
 Látva a csalódott pedagógusok, zeneiskolások, és szüleik reakcióit a közösségi oldalakon, azt kell mondjam, bármennyire is örülünk és helyesnek találjuk, hogy az SZFE új otthont kaphatott, ennek így nem szabadott volna megtörténnie, ez így nagyon nem volt elegáns. És bár a FreeSzFE szolidaritásáról biztosította a zeneiskola diákjait, mégsem érezték úgy, hogy bár önhibájukon kívül, de belesétáltak egy aktuálpolitikai-haszonszerző kampány kellős közepébe, és inkább a szóbeli együttérzés helyett tettekben mutassák meg, különbek annál, hogy politikai ajándékokat fogadjanak el, vagy gyanúsnak tűnő ügyletek részesei legyenek.

molnar.jpg  
Persze nem szabad elsiklani a tény felett, hogy a Várkonyi Zoltán Alapítvány bérleti díjat fizet az önkormányzatnak, és ez bevétel, ugyanakkor leírásukban olyan átalakítások szerepelnek, amit egyelőre ismeretlen, hogy milyen forrásból fognak finanszírozni, ráadásul ezek az átalakítások a zeneiskolának speciálisan kialakított extrák elbontásával is járhatnak.

"A tornateremben és próbatermekben fekete balettszőnyeget kell lehelyeznünk a padlóra, a falakat feketére kell festenünk, illetve az ablakokat vastag függönyökkel kell elsötétítenünk, hogy a világítás érvényesülni tudjon...Tárolásra alkalmas helységeket kell kialakítanunk a jelmezeknek, kellékeknek és a díszleteknek, illetve öltözőket az előadások szereplőinek...Egy könnyen variálható, mobil nézőtérre is szükségünk van, amit az előadástól függően tudunk elhelyezni, alakítani. Terveink szerint ezt úgy kell kialakítanunk, hogy 70-80 nézőt is fogadni tudjunk...

...Fontos része az épületnek az utcáról is látogatható büfé/kávézó, ami a közösségi tér központja lehet. Ezt a földszinten kell kialakítanunk, illetve az udvart is használnánk a tavaszi, nyári, őszi időszakban."

A leírásban szerepel továbbá jó pár olyan terv is, amit a jelenlegi helyiséghasználati rendeletünk nem tesz alapból lehetővé, de ezek részletezésétől most eltekintenénk, hogy ne merüljön fel a kekeckedés gyanúja.

5. Érthetetlen a sorrend, a 444-nek így fogalmazott az intézményvezető

444.jpg

"Míg Niedermüllerék közleményükben azt hangsúlyozzák, hogy „sem a korábbi, sem a jelenlegi kerületvezetés működése alatt nem született olyan határozat, amely szerint az épületben a Molnár Antal Zeneiskola fog működni”, az igazgató azt emeli ki, amit a Közbeszerzési Értesítőben is el lehet olvasni, hogy az önkormányzati cég által 2019. áprilisában kiírt közbeszerzés tárgya egyértelműen a „Damjanich u. 4. szám alatti épületben zeneiskola kialakítása”.

Szemendri úgy fogalmaz: 18 hónapja kéri a városvezetés segítségét, hiába. „Évekig építették ezt nekünk, és ha most kezdenek el új épületet keresni, akkor további évek telnek el, mire beköltözhetünk. Az egyik kérdés az, hogy addig hol legyünk. A másik, hogy miért nekünk kell várnunk.”

Az igazgató megérti az egyetemistákat, akik megkapták az épületet: „mellettük vagyok, ők kollégáink és sorstársaink, de ez túl magas ár”. 

„Meg kellett volna fordítani a sorrendet, átadni nekünk a kulcsot, amelyre másfél éve várunk, és az SZFE-seknek mondani azt, hogy segítünk nektek épületet keresni, mire van szükségetek?” - mondja Szemendri."

6. Hogyan tovább...

Összességében a kialakult helyzet igen szerencsétlen, kínos, és méltatlan  helyzetbe hozta mind a zeneiskolásokat, mind az SZFE diákjait, és emellett a kerület polgárait is.

Amennyire kedvezett a jelenlegi polgármester egy megsértett és valóban kisemmizett közösségnek, pont ugyanolyan módon semmizett ki ezzel egy másik ártatlan közösséget. Jótündért játszani más javaival nem éppen elegáns húzás.

Az egyetlen igazi győztes ebben a történetben ismét a pártpolitika, ami politikai népszerűség-szerzésre használta fel a történet mindkét oldalon szereplő diákjait.
Mint kerületi civil egyesület, úgy gondoljuk, ennek nem szabadott volna  ÍGY megtörténnie.

 

szerzők: Garai Dóra, Novák Gergely, Élhető Erzsébetváros Egyesület

8 komment

Címkék: 7ker Budapest Főváros Erzsébetváros VII. kerület Belváros Niedermüller Péter Élhető Erzsébetváros

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr6616422284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagykerek 2021.02.10. 20:58:58

Elég egyértelmű helyzet. Niedermüller politikai okból a zeneiskola helyett a Freeszfenek adta az épületet.

A zeneiskolának kialakított épületet a Freeszfe rögtön átalakítja, a saját szája íze szerint. Pénzük az van, eszerint.

Niedermüllert a kerületi többség választotta, politikai alapon. Ettől még nem kell egyetérteni minden döntésével.
2024-ben majd lehet a következő választáson másra szavazni. Aki akar.

Amit hiányolok a cikkből:
- mennyi időre szól ez a szerződés,
- milyen feltételekkel lehet felmondani?

Úgy gondolom jelenleg a kerületi lakók 1%-s se tud erről az ügyről semmit se.

nagykerek 2021.02.10. 21:04:31

Még egy észrevétel.
Aki valóban a nyilvánosság híve az nem tiltja le a blog olvasottságának a kijelzését.

Meglehet, hogy ez nem egy falrengető szám, de tény.
Akár tetszik, akár nem.

Lord Ickenham 2021.02.10. 22:04:53

Korrekt cikk, alapos munka. Kár, hogy az emberek többsége most Fideszesezi a zeneiskolát, a másik meg libernyákozza a Freeszfe-t. Miközben mindketten áldozatai a helyzetnek.

mortullus 2021.02.10. 22:30:10

@Lord Ickenham: Leginkább a zeneiskola és 600 tanulója itt az áldozat. Sajnos ez egy politikai bosszú Niedermüllertől. Szóval nem különb ő sem a fideszesektől.

darvaskristof 2021.02.11. 04:17:45

Színházi zenészként nagyon szomorú vagyok. Méltatlan helyzet, hogy a FreeSZFE és egy zeneiskola kerültek egymással szembe. Ez mindenkinek méltatlan helyzet.
Az egyesület láthatóan nem tudott erről az előzményről. Hogy a mai kerületvezetés mennyiben járt el rosszhiszeműen, ezt nem tudom megállapítani.
Viszont felvetődik bennem az előző vezetés felelőssége.
Ha szóban megigérték a zeneiskolának, hogy nekik újítják föl az épületet, nem kellett volna ezt írásbeli szerződésben is rögzíteniük? És esetleg arról is gondoskodniuk, hogy az épület fenntartásához szükség pénz rendszeresen érkezzen a központi költségvetésből - esetleg még akkor is, ha más polgármester kerül a kerület élére?
Eleve nagyon szerencsétlen és kusza az a helyzet, hogy a állam átvette az önkormányzati iskolák működtetését, de az épületek fenntartásának kötelezettségét az önkormányzatoknál hagyta. Ez az eset csak állatorvosi lova egy rossz rendszernek, amennyit én látok az esetből.

M.K.R. 2021.02.11. 10:41:34

Erre szavaztak a kerületiek, felelősen, átgondoltan, felnőttként. Egyék is meg, amit főztek maguknak, így jártak. Legközelebb majd gondolkodnak ... A kormánynak meg tanulság, hogy erre a kerületre egyetlen fillér kormányzati/eus pénzt sem kell fordítani. Elvégre, most már "szabad város", ügyesek, oldják meg. Hát akkor, hajrá! ;-)P

Péter 2 2021.02.11. 18:32:55

A részletes leírásért köszönet, de egy apróság: légyszí, fordítsd magyarra az ilyesmi "került felújításra", "meghatározásra került" förmedvényeket... :-))

musicus 2021.02.16. 14:48:04

Az ügyben indított petíció aláíróinak száma holnapra - 17-e - el fogja érni a tízezret. Nem tudom, megérte-e a polgármesternek, hogy ilyen sok szépet olvashat magáról a kommentekben. Egy másik petíció is indult, ez a kezdeteknél tart.
Veszélyes, hogy két művészeti ágat játszik ki egymással a kerületi vezetés. Így a zeneoktatást, úgy egészében, mint fideszest határoznak meg az SZFE-vel szemben, egyelőre még csak cikk alatti kommentekben. Pedig a zeneoktatás az egyetlen ágazat, amelyben nemi, irányultságbeli, nyelvi, kultúrális, származási, hovatartozásbeli megkülönböztetés nincs és nem is lehet. A zene szeretete (és a gyerekeké) mindenkit összeköt. Kivétel-e az erzsébetvárosi önkormányzat?
süti beállítások módosítása