HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Kampány-buli: Bulikampány

2019.10.11. 15:42 Garai Dóra

bulika.jpg

Érdekes, -bár abszolut előrelátható fordulat- hogy a vasárnap tartandó önkormányzati választásokra már boldog-boldogtalan a "bulinegyeddel" kampányol.

 

Persze várható volt, és még talán némileg örömteli is, hogy ami az elmúlt két évben teljesen süket fülekre talált, most hirtelen mindenkinek központi téma lett. Igaz, nem minden választási szereplő örül ennek, a legtöbben csupán politikai szükségszerűségből ültek fel erre a vonatra.

Mint ismeretes, a Fidesz egyáltalán nem kampányol semmivel, abszolut semmilyen álláspontot nem képvisel, nem csak "bulinegyed" ügyben, de általánosságában véve semmi kerületi témában. Az összefogás ugyanakkor elképesztő zsonglőrködéssel igyekszik maga mellé állítani azt is, aki pártolja a kialakult helyzetet, és azt is, aki évek óta ellene reklamál, egész egyszerűen azzal, hogy mindenkinek azt mondja amit az adott ember akkor és ott épp hallani akar. Ebből pedig egyértelműen kirajzolódik egy kizárólagosan sikerhez rendelt hozzáállás, melynek fókuszában nem egy képviselni kívánt idea, vagy meggyőződés áll, hanem a térfél elfoglalása, méghozzá bármi áron. Ez a hozzáállás könnyedén tetten érhető, ha megfigyeljük, hogy a saját magát még márciusban alkalmatlannak minősítő DK-s polgármesterjelölt sosem nyilvánított egyértelmű véleményt ezügyben, hol szerepeltetnek egy "lebegve hagyott" zárórát, hol nem, és mindig arra hivatkoznak vissza referenciaként, amelyik adott helyzetben épp szükséges. Nincs mese, egy fenékkel két lovat nem lehet megülni. Aki pedig erre felhívja a figyelmet, az vagy személyében, magánéletében kerül össztűz alá, vagy megkapja a rendkívül demokratikus "fideszbérenc" jelzőt.

Meglátásom szerint a kerületi politizálásnak bőven több dologról kellene szólnia,

 

mint a "fidesz leváltása", már csak azért is, mert az elmúlt 5 évben a testületben ellenzéki többséggel irányították a kerületet, és mégsem vagyunk előrébb semmivel. Sajnos azt látom, hogy bár a jelenlegi polgármester leváltása egy ideális perspektivikus cél, ennek esélyeit nagyban rontja az ellenzék azon hozzáállása, hogy a cél számukra nem a Fidesz leváltása, hanem a Fidesz leváltása KIZÁRÓLAG SAJÁT MAGUKRA. És ha ez nem jön össze, akkor inkább bukjon mindenki, maradjon a Fideszes polgármester, és a bűnbakról pedig már jó előre gondoskodtak. A bűnbak természetesen mindenki más, aki nem lépett vissza ezeknek a pártkatonáknak a javára. Persze az nem merülhet fel semmilyen diskurzusban, hogy régóta sikerülhetne a hőn áhított váltás, ha az ellenzék sokszor már leszerepelt, de mégis újra és újra csatasorba állított káderei egyszer az életben hátralépnének, és valóban beállnának a helyben ismert és elismert jelöltek mögé. Ez az, ami miatt sokan már nem hisznek az összefogás életképességében:  mert olyan pártok, és politikusok is benne vannak, akik teljesen hiteltelenek. Ha létezne egy nem mismásoló, ütős, határozott elképzelésekkel teli program, és kampány egy hiteles csapattal, abszolút nem számítana hogy "ráindul-e" más ellenzéki jelölt, vagy nem.

Mivel azonban ilyen erényekkel az ellenzék ezen része nem büszkélkedhet,

így történhet az, hogy bármelyik másik független, vagy civil induló jelölt alternatíva lett azok számára, akiket a fentebb kifejtett súlyos defektusok zavarnak.

Ezt látva pedig a kevéssé hiteles formáció már a kampány kezdetén legyártja magának a bűnbakokat: azokat a ténylegesen változást preferáló szereplőket, akiknek valójában érintőlegesen sincs köze az erkölcsi és morális problémákkal küzdő pártok bukásához. Személyes véleményem, hogy a már korábban említett politikailag nem  hiteles összefogás tisztességtelenül nehezményezi, hogy mennyi szavazatot veszítenek például a civilek indulása miatt, mikor ez alapvetően a kapzsi hozzáállásuk eredménye, hiszen az egyetlen mérhető támogatással rendelkező civil egyesületet szándékosan hagyták ki az egyenletből

Jobb lenne végre megbékélni a gondolattal, hogy az Élhető Erzsébetváros tagjai és vezetése már akkor kiállt a kerületi élhetetlen állapotok ellen, amikor ez az ellenzék még javában torpedózta a zárórát és a szigorításokat. Jobb lenne, ha mindenki meg tudna barátkozni a ténnyel, hogy az Élhető Erzsébetváros Egyesület távol áll az "ellenzék gyengítésére tervezősztalon kitalált ál-civil szervezetektől", mint ahogyan azt a közelmúltban megjelent MSZP-DK közeli harmadvonalbéli, szerzői név felvállalása nélkül készült blogok hirdetik.

Az Élhető Erzsébetváros Egyesület egy hiteles, nagypárt-szkeptikus, valódi közéleti tevékenységet folytató, főként középosztályhoz tartozó civil tömörülés, akik a pártpolitika működését látva csalódtak a kerületvezetésben, és szabadidejük és aktivitásuk hozzáadásával egy szerethető, átélhető civil alternatívát kínálnak a hasonlóan gondolkodóknak.

Ebből következik, hogy akik a civilekre szavaznának, azoknak a Fidesz, vagy az összefogás nagyjából egy és ugyanaz, így arra vonatkozó következtetéseket levonni, hogy kitől is "vesznek el" szavazatot, merőben spekulatív lenne.

Az mindenesetre biztos, hogy a környező kerületek hamar megérezték a választói akarat szelét, és programjukba emelték a szigorú szabályozás ígéretét.

bulika.jpg

Innen pedig természetszerűleg adott a kérdés: azok a politikai szereplők, akik abban gondolkoznak, hogy a "bulinegyed" problémáinak megoldását az jelenti, ha Budapest szerte "széthúznák a turisztikai attrakciókat" - értsd: máshol is lehetne éjfél után szórakozni - hogyan gondolják ezt megvalósítani, mikor a környező kerületek azon melegében megérezték a lakosaik tiltakozását, és elkötelezték magukat a szabályozás szigorú betartatása mellett, a megengedőbb hozzáállás legcsekélyebb jele nélkül?

Az Élhető Erzsébetváros Egyesület elnökeként és jelöltjeként feladatomnak érzem, hogy elsősorban a lakosság érdekét tartsam szem előtt, a helyi ügyeket; azokra a problémákra fókuszáljak, melyek túlmutatnak a pártpolitikai sakkjátszmákon, mindennapi gondjainkat orvosoljam, és pragmatikus hozzáállással, konstruktív együttműködéssel szolgáljam azokat, akik nekünk adnak bizalmat, és bizony azokat is, akik esetleg másnak.
Mert míg a választás egy kétpólusú szekértábor-állóháborúvá silányodott, a helyhatósági képviselet a civileknek merőben mást jelent: szolgálatot azokért, akik közül ők maguk is egyek.

És ha átbukdácsoltunk az aknamezőn, bebizonyíthatjuk végre, milyen kézzelfogható előnyei vannak a társadalompolitikának a pártpolitikával szemben.

Szeretettel ajánlom tehát csupa helyi, erzsébetvárosi civil jelöltünket, akik nem csak szakmai, de emberi szempontok alapján is jó választásnak ígérkeznek minden ember számára, aki képes, és mer a konvenciókon kívül gondolkodni.

1-es_korzet.jpg

2-es_korzet.jpg

3-as_korzet.jpg

4-es_korzet.jpg

5-os_korzet.jpg

6-os_korzet.jpg

7-es_korzet.jpg

8-as_korzet.jpg

9-es_korzet.jpg

10-es_korzet.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus főpolgármester záróra 7ker Budapest Erzsébetváros Belváros Záróra buliturizmus Bulinegyed Élhető Erzsébetváros Csendrendelet önkormányzati választás 2019

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr5415217312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása