HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

Egyeztetés a fővárossal - csak a polgármester nem jött el

2019.01.30. 15:04 Garai Dóra

Fővároshoz fordultunk:
Január 29-én sor került Tarlós István főpolgármester úr szervezésében egy "bulinegyed" ügyben tartott tárgyalásra, melyre már nagyon vártunk. 

 

dori_fovaros.jpgEmlékszünk még a 2017-es fővárosi közmeghallgatásra? Akkor  levélben, és  élőben is kérdeztem a főpolgármester urat, hogy segítene-e megszervezni egy kerekasztal beszélgetést a belső-erzsébetvárosi problémákat érintően. Bár az elkövetkezendő egy évben erre nem került sor, a 2018-as közmeghallgatáson ismét nekifutottunk, és nagy örömömre a főpolgármester úr a megbeszélteknek megfelelően megszervezte számunkra a találkozót.

 
A kerekasztal megbeszélésre a Főpolgármesteri Hivatalban került sor, dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes úr vezetésével, hivatalosak voltak az eseményre Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere, Hermann Gábor, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság  főigazgató-helyettese, a Főpolgármesteri Hivatal Városigazgatás Főosztály vezetője, Németh László, valamint egyesületünk, az Élhető Erzsébetváros Egyesület.

Szomorúan konstatáltuk, hogy Vattamány polgármester úr távol maradt a megbeszéléstől, pedig a megbeszélés időpontja tekintetében maximálisan alkalmazkodtunk a neki megfelelő időponthoz. Maga helyett  Medgyesi Judit aljegyzőt, és Csüllög Szilviát, a Hatósági iroda vezetőjét küldte el, így tehát  nem volt, aki a már ismert szabályozások elsorolásán túl az önkormányzat álláspontját, ügyben alkotott véleményét képviselte volna.

Megállapítottuk, hogy a meglevő szabályozások és intézkedések nem a probléma gyökerét kezelik, csak a meglevő problémák után futva próbálják a károkat enyhíteni.
Felemlítettük a korábban, népszavazással kapcsolatosan tett ígéreteket, miszerint ha a belső részen élők többsége a záróra mellett szavaz, úgy a kerületvezetés "politikai, és erkölcsi kötelességének" fogja tekinteni a helyiek akaratát.
Mivel azóta ezügyben nem történt előrelépés, így mi magunk tettünk javaslatokat, miben látnánk a megoldást.

Szó esett a takarításról, a menekülő lakosságról, a hatalmas zaj- és környezeti szennyezésről, a a vendéglátó helyek aránytalanul csekély hozzájárulásáról, az olcsó overtourism jelenség és a minőségi turizmus különbségeiről, a teraszok nyitva tartásáról, a kocsmatúrákról, a taxik túlzott számáról, és még sok másról.

Az eseményről az index is írt, a cikk itt olvasható.

A vendéglátóteraszok szempontjából történt egy jelentős előrelépés, dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes úr megígérte, hogy a Fővárosi Közgyűlés rendeletben fogja szabályozni a vendéglátóteraszok nyitvatartását, a VII. kerületi szabályozáshoz igazodva. Erzsébetvárosban az önkormányzat tulajdonában lévő közterületen elhelyezett vendéglátó-ipari teraszok működésének rendjéről szóló 46/2012. (XII.17.) rendelet értelmében 22 órakor zárnak a teraszok, kivéve a Károly körúton, Rákóczi úton, és, Erzsébet körúton található vendéglátóhelyeknél, ott a közterület-használati engedélyt a főváros adja ki, a a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületek használatáról szóló 3/2013. (III. 8.) Főv. Kgy. rendeletben jelenleg semmilyen módon nincs korlátozva a vendéglátóteraszok nyitvatartása, és addig lehetett nyitva a terasz, ameddig a kocsma.

korut_terasz_3.jpg

korut_terasz_2.jpg

korut_terasz_1.jpg
Mivel minőségi turizmus tekintetében pozitív példaként említettük többek között Ráday utca kialakítását, valamint a terézvárosi szabályozást, a Főpolgármester-helyettes úr megvizsgálja egy, a terézvárosi és lipótvárosi nyitvatartási rendelethez igazított nyitvatartási szabályozás lehetőségét, melyhez a közreműködésünket kérte.
Korábbi, a kereskedelmi törvényt érintő javaslatunkkal együtt a nyitva tartás szabályozására vonatkozó rendelet-javaslatunkat mind az erzsébetvárosi polgármesteri hivatalnak, mind a fővárosnak továbbítottuk, mely utóbbi itt olvasható:

rendelet_soft.jpgrendelet2_soft.jpg


Köszönjük a résztvevőknek, hogy időt és energiát szántak a problémáink meghallgatására, és szándékot mutattak a helyzet kezelésére, reméljük ezzel megindul egy konszolidációs folyamat Erzsébetvárosban.

Szólj hozzá!

Címkék: terasz főpolgármester záróra 7ker Tarlós Budapest Főváros Erzsébetváros Bulinegyed Élhető Erzsébetváros Csendrendelet

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr4814597116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása