HTML doboz

Erzsébetvárosi blog

Erzsébetváros a legkisebb, és egyben legsűrűbben lakott fővárosi kerület. Legalábbis a leírásokban így szerepel. Csakhogy a hetedik kerület az utóbbi pár évben rohamosan veszíti el lakóit. Mi ennek az oka? Mit lehet tenni ellene? Kik, és hogyan irányítják a kerületet? Ezzel a bloggal igyekszem megkapargatni a felszínt, hogy a színfalak mögé lássunk.

Erzsébetvárosról a Facebookon

Friss topikok

CIVILizáció

2019.09.14. 13:06 Garai Dóra

291748214_e802741000_z.jpg

Amióta belekeveredtem ebbe a közéletnek nevezett  majálisba, mindig úgy éreztem, valami nem stimmel, valami furcsa, valami nincs a helyén, de nem tudtam mi az. Itt van ez a két oldal, a jobb és baloldal, a különböző izmusok, az ideológiák, és bár egyenként mindegyikben van valami felvállalható, mégis az emberek többsége boldogan skatulyázza be magát valamely meghatározásba, önként aggatják magukra a címkét, és teszik ezt az országot a két szekértábor csatamezejévé. Ha pedig nem értesz egyet, vagy nem vagy hajlandó bekategorizálni magad, akkor természetesen az "ellenség" ügynöke vagy, függően attól, épp melyik tábor képviselőjével beszélsz, lehetsz Orbán és Tarlós ügynöke, vagy Gyurcsány és Karácsony ügynöke. Így két év után kezdem látni, hogy állunk a céllövöldénél, és a megberhelt, félrehordó puskával próbáljuk eltalálni a műanyag kacsákat, és elnyerni a bazi nagy plüssmackót. A két keresztapa, Orbán és Gyurcsány meg  -ahogy ma divatos mondani-  csak kér egy kávét.

 

És hogy miért írom le ezt pont most?

 

Mert az ajánlásgyűjtés ideje alatt civil egyesületemmel, az Élhető Erzsébetváros Egyesülettel azon kevés közéletben aktív civil közé tartozom, akik nem előre összegyűjtött adatbázisból dolgozva, hatalmas erőforrásokkal a háta mögött, vagy fizetett diákmunkásokkal szedte össze az aláírásokat. Mi rommá jártuk a lábainkat a kerület utcáin, bekopogtattunk minden lakásba a szó klasszikus értelmében támogatást kérve a lakóktól. A tapasztalataim pedig megerősítettek abban, hogy amit a kerületben kufárkodó pártok művelnek, az a legkevésbé teszi őket alkalmassá a kerületi polgárok képviseletére. Szerintem az Erzsébetvárosban politizálni vágyó pártkatonák nem csak pályát tévesztettek, de sajnos bolygót is. 

Elég vegyes érzelmekkel gazdagodtam. Értek nagyon kellemes, és kellemetlen  tapasztalatok, volt, ahol már vártak minket, megismertek, volt, ahol pedig épp ellenkezőleg. És ez így is van rendjén, egészen addig, amíg olyan furcsaságokba nem botlottunk, mint hogy egymástól függetlenül több lakó is mondta, hogy már jártak nála a mi nevünkben ajánlást gyűjteni, és hogy már aláírtak nekünk. "Hogy mi?" -kérdeztem akkor egészen meglepődve, bár most már tudom, hogy a Hunvald-lista jelöltjei civilekként mutatkoztak be az embereknek, így sokszor a lakók ezen jelölteket velünk, -a kerületben több éve valós jelenléttel bíró civilekkel- összekevertek.  Aztán persze voltak még olyan lakók, akik elmondták, hogy egyes pártok nevében kopogtatók gondosan figyelmeztették őket, hogy csak egyetlen ajánlásuk van, és nehogy másnak is adjanak, mert akkor érvénytelen lesz mindegyik. Így utólag már sajnálom, hogy nem vettem fel ezeket a "vallomásokat", de hát mégis kik azok az aktivisták, akik csőre töltött telefonos hangfelvevő alkalmazással járnak kopogtatni? Segítek, nem mi :)
Aztán persze ott vannak a rommá rakott postaládák. Az egyoldalú politikai kommunikáció siralmas mementói. Erről akkor egy facebook poszt is született.

Kis kitérőként ide kívánkozik, hogy egy éve pár aktivistával bejártuk a körzeteket a belső kerületrészben, hogy lássuk, milyen arányban élnek életvitelszerűen lakók. Az eredmény a lesújtó átlagosan 23 százalék volt. A mostani kopogtatásnál ugyanezekben az utcákban egy társasházban átlagosan már csak 3-4 lakásban találtunk életvitelszerűen lakót. Hatalmas és döbbenetes lakosságvesztés történt, amire már felhívtuk a figyelmet egy  korábbi blogbejegyzésben is. Mégsem rezdült erre sem a kormánypárti polgármester, sem a kerületi ellenzékkel bábozó 6.-7. kerületi országgyűlési képviselő.

 

Mert mit is tesznek hozzá a pártok az önkormányzatisághoz?

 

Szerintem semmi érdemlegeset. Amit biztosan nem tesznek: nem ügyek mentén politizálnak. Számukra mindig első a pártérdek, a megszerezhető pozíciók maximalizálása, és lehet erre akármilyen szépeket mondani akár a Fidesz, akár a DK-MSZP-Momentum épp futtatott kádereinek, a tetteket tessék megnézni, és máris kiderül az igazság: úgy osztogatták el a kerületeket és a körzeteket egymás közt, mint a feudalizmus idején az uradalmakat. Csak nekünk nem a földbirtokos szerepét szánták, hanem a jobbágyokét.

...[az összellenzéki jelöltek] többek között arról beszéltek, hogy az őszi önkormányzati választásokon hiteles helyi jelöltek mögé állva miként tudják majd közös erővel lenyomni a Fideszt, a háttérben valójában már javában folytak az érintettek pártjai közötti titkos egyeztetések ennek pont az ellenkezőjéről.

Hogyan akadályozza meg az MSZP-Fidesz-polip, hogy minden nagyobb településen egy elismert helyi ellenzéki álljon szembe a fideszes jelölttel? - Ez a címe annak a cikknek, ami pontos leírást ad erről a jelenségről, amit mi itt a hetedik kerületben is a saját bőrünkön tapasztalunk. Állati hosszú, de megéri elolvasni. És erre a csodás hullámvasútra váltott most jegyet a Momentum is, önként álltak be a DK-szoci darálóba, holott nem olyan rég még ezt írták:

56444248_10211187322517980_5702768669805772800_o.jpg


Ehhez képest a Momentum jelöltjei most mindenhol azt nyilatkozzák, aki nem az "összefogással" van, az a Fidesszel van. Na ezt hívják elvtelenségnek kedves Momentumosok. A függetlenéget és elvek mentén politizálást adtátok cserébe pár megszerezhető pozícióért :(


Persze a Momentum esetében nem ez az egyetlen visszásság, Erzsébetvárosban például 2 éve még az Élhető Erzsébetvárossal akartak vonulni az éjszakai tüntetésén, meglovagolandó a helyiek problémáját - természetesen momentumos zászlóval, amit pártpolitika semlegességünk miatt nem engedtünk- majd teli szájjal kampányoltak a lakossággal szemben az éjféli zárás ellen tiltakozva, míg most, hogy kell a helyiek szavazata, inkább gyorsan beígérik a zárórát is, csak meglegyen a fránya szavazatszám.
Sokat elárul, mikor a szintén bulinegyed pártján álló Hont András és Puzsér Róbert is egyetért az általuk "sodrófás nyuggereknek" titulált helyiekkel, -azaz velünk -abban, hogy a momentum úgy cserélgeti a meggyőződéseit, mint más az alsónadrágot, dehát ezt biztos a jó öreg "leszerepelt ellenzéki pártoktól" tanulták...
Ilyen a pillanat, mikor rájössz, hogy a Himnuszban mit jelent a balsors.


De itt még nincs vége, azt hiszem sosem fogom elfelejteni, ahogy az ajánlásgyűjtési időszak első hétvégéjén a bulinegyed párti Momentum jelöltje Bárdi Zsuzsanna aktivistájával kipakoltatta a Klauzál téren a miénk mellé  a kitelepülő pultját, nyomott egy szelfit Niedermüllerrel (aki aztán egy hellóka után tiplit vett), majd megpróbálta elmagyarázni nekem, hogy mi Fideszt segítő pártpolitikusok vagyunk, miközben ő és a momentum egy tisztán civil szerveződés. 
Pár perc próbálkozás után feladtam, hogy vitatkozzak a politikai sharknado-val :D

És mégis mi szól ebben a kerületi ügyekről? Hát persze, hogy semmi. A pártoknak nem az ügyek a célja, hanem a másik leváltása, persze csak most, csak ezen a választáson... de ez megy már évek óta, miközben ez egy örök körforgássá válik, ahol a kormánypárti elitet mindig hatalmon tartja a hiteltelen ellenzék, és a hiteltelen ellenzéket udvari pozícióban tartja a feudális kormány. Színjáték a küzdelem a jelenlegi "ellenzék" és a kormány között. Látszatpankráció. Megy a ringben a koreográfia, a közönség pedig két szekértábororra oszlik, és megpróbál a nyertesre tenni, mert hát az ember gyarló, szeretne mindig a győztes táborba tartozni. A Pepsit vagy a Cocát iszod? Hm? Lóversenyt szeretjük?

Csakhogy vagyunk jópáran, akik nem így gondoljuk. És nem is vagyunk kevesen. Mit tehetünk mi?

A legfontosabb, hogy kitartunk amellett, hogy ügyek mentén, igazi civilekként politizálunk. Ez az egyetlen viselkedési norma, politikai kultúra, amivel sikerülhet meghaladni a szekértáborok közötti örökös csatát.

Amíg az egyetlen és fő érv mindkét oldalon a másik leváltása, addig esély sincs ennek a káros állóháborúnak a befejezésére, örökös csata marad, egy rossz átok. Mivel a pártok esetében a politikai kultúra a másik leváltása, és nem ügyek és problémák megoldása, így már saját híveik szemében is elvesztették a hitelüket. Sajnos azonban a szekértábor-mentalitás, a másik iránti gyűlölet olyan erős az emberekben, hogy inkább "befogott orral" leszavaznak a kisebbik rosszra.

Mi civilek vagyunk, és elutasítjuk a rossz dilemmát! Rossz, és kisebb rossz közül kéne választani, de mi tudjuk, hogy van ennél sokkal jobb alternatíva. Az ügyek mentén politizáló, hiteles civil alternatíva. Rajtunk múlik.

Civilizáljunk :)

 

A „civil társadalom” kifejezésnek közvetlen megfelelője van a latinban (societas civilis) és közeli megfelelője az ógörögben (politike koinona). A rómaiak és a görögök számára ez valamiféle „politikai társadalmat” jelentett, ahol az aktív állampolgárok alakítják az intézményrendszert és a politikát.

Az Élhető Erzsébetváros Egyesületet két éve született, csupa helyi lakó közös munkája révén, hogy tegyünk valamit magunkért, és szomszédainkért. Azóta is erényünkként őrizzük pártpolitikamentességünket, és hitelesen állunk ki amellett, amit a kezdetektől fogva képviselünk. És hogy mindezt hogyan "jutalmazták" a kerületi pártok? Lássuk csak :) 

A fideszes polgármester 3 hónap után fogadott, megkérdezte akarunk-e népszavazást, mondtuk, hogy NEM, majd egy hónapon belül népszavazást írt ki. A Fidesz-frakció minden "bulinegyedet" érintő kérdésben egységesen tartózkodással szavazott. Jelenleg sem javunkra, sem ellenünkre nem kampányolnak, leginkább mélységesen elhallgatnak minket.

Oké, mondhatnánk, hiszen mit is vártunk tőlük, na de lássuk a híres ellenzéket, akiknek most legfőbb kampányígérete a mi jólétünk :) Vizsgáljuk meg először a

szavahihetőséget:

Tavaly az ellenzék fennen hirdette, hogy az őszi helyhatósági választásokon helyben beágyazott jelöltek mögé fognak beállni. Áprilisban tehát az egyesülettel bejelentettük egy mindenki számára nyilvános rendezvényen, hogy indulni fogunk az önkormányzati választáson. Na és mit reagált erre az ellenzék? 

Semmit.

Időnként néhány (bér?)kommentelő a közösségi oldalakon a szemünkre veti, hogy dehát milyen későn jelentettük be, Moldován László majdnem utolsóként szólt az indulásáról... Igenám, csakhogy az Élhető Erzsébetváros Egyesület még áprilisban bejelentette az indulását, és NEM indított polgármester jelöltet! Moldován László függetlenként indul a polgármesterségért, mi pedig mint egyesület szimpátiánkról biztosítottuk, így az, hogy ő mikor jelentette be az indulását, teljesen független tőlünk!
Az ellenzéki pártok tehát teljesen tisztában voltak a mi eltökélt szándékunkkal az indulást illetően, mégsem kerestek meg minket, vagy ültek le velünk, hogy egyáltalán beszéljenek az egyetlen kerületi közélettel foglalkozó civil egyesülettel.
Vajon miért nem? Talán ismét az a fránya pártérdek...
Kiderült ugyanis, hogy a nagyarányú lakossági elvándorlás miatt kettővel kell csökkenteni a választókörzetek számát. Így nyilván még kevesebb pozíció marad az osztozkodásra, tehát szóba sem jöhetett, hogy bármiről is lemondjanak a közjó érdekében. De hol van itt a kerület érdeke? Hm...

És akkor milyen jelölteket állítottak?

Hát először is, érdemes megemlíteni azt a mellékszálat mely szerint az MSZP és a DK között volt egy megállapodás, mely szerint az országgyűlési választásra a DK, a helyhatóságira pedig az MSZP ad jelöltet. (A felrúgott alkukról több érintett is mesél, itt és itt). Azon túl, hogy ez már megint egy olyan megállapodás, aminek köze sincs a korábban beígért "helyben esélyes jelölteket fogunk támogatni"-hoz, a DK egy jellemzően fideszes vircsafttal jól áthajította szövetségesét a palánkon, és önkényesen idevezényelte azt a Niedermüller Pétert, akit brüsszeli állásában Gyurcsány neje váltott, az meg ugye mégsem járja, hogy ne kapjon valami állást, ha már vége az EP-s éveknek, a sleppet el kell tartani. Ezután napról-napra jöttek a cikkek, hogy Niedermüller itt született. Majd másnap már hogy több évtizedet töltött itt, és minden problémánkat betéve ismeri, jelenleg meg már azt sulykolják a köztudatba, hogy mindig is itt lakott. A tények persze sosem zavarták a DK propaganda gépezetét... 

CSAKHOGY!

Napvilágot látott egy idén márciusi interjú Niedermüller Péterrel, ahol az ellenzéki jelölt elmondja, hogy esze ágában nincs polgármesterjelöltnek lenni, hiszen az csupán bohóckodás lenne, nem tartja magát alkalmasnak a posztra.

Majd áprilisban bejelentették őt, mint polgármesterjelöltet, és meg is indult a média úthenger, hogy lebetonozza a fejekben amit gondolni kell, azaz hogy Niedermüller Péter nem akart Brüsszelben maradni, egész életében Erzsébetváros volt a múzsa, és erre a polgármesterségre készült már évek óta.
Égbekiáltó, bődületes dolog ez, de az emberekhez alig-alig jut el, hiszen a lakájmédia elzárkózik a kiegyensúlyozott tájékoztatástól, amint az érdekei ellen levő dolgot kéne bemutatni. A jelenleg ellenzékiként számon tartott médiák semmivel nem különbek a "királyi tv"-nél, ugyanazt a szelektív tájékoztatást alkalmazzák, csak nyilván a nekik megfelelő tartalommal. Mindenesetre egy húsbavágó írás a történtekről itt olvasható.


Eztán sikerült csupa olyan jelölttel megtölteni a mezőnyt, akiket Csepelről, Pesterzsébetről, Budáról, és még ki tudja honnan importáltak a kerületbe. A dolog külön pikantériája, hogy a belső körzetbe, a "bulinegyed" részre olyan jelöltet találtak, aki a "bulinegyed párti" momentum kötelékében hinti az igét. Szép kilátások...
Arról a jelöltről meg inkább szót se ejtsünk, akit eddig Csepelen futtatott a DK, és elnyerte az igazán megtisztelő "ország leglustább politikusa" címet.
És hogyan kommentálja mindezt a megjelenésében jámbor ellenzéki polgármesterjelölt, aki márciusban még azt nyilatkozta hogy nem akar polgármesterjelölt lenni Erzsébetvárosban mert alkalmatlan a feladatra? Leginkább sehogy, csupán azt hangoztatja, ő csak jót akar, és mindent meg fog tenni. 

Kérdés persze, hogy kiért. Mert lehet valaki akármilyen sima modorú, egy dolgot nem szabad figyelmen kívül hagyni: Niedermüller Péter a DK alelnöke. Nem ma jött le a falvédőről. 

No de biztosan van egy jó programjuk, nem?

Hát nem... A programjuk kezdetben olyan dolgokat tartalmazott, amin mi, akik évek óta ismerjük a helyi problémákat csak keseregni tudtunk. Vagy sírva nevetni. A programról sütött a tájékozatlanság. Egyszerűen üvöltött, hogy Niedermüllernek és importcsapatának FOGALMA SINCS a helyi problémákról és tennivalókról. Olyan ékességekkel indult a kampány, minthogy meg kell vizsgálni a teraszok nyitvatartását, illetve hogy a bulinegyed érték, amit nem szabad korlátozásokkal ellehetetleníteni, és persze a jó öreg ligetvédelem. Amivel csak egy a gond. Sem Niedermüller, sem egyetlen tagja a  csapatából nem ült a buldózerek előtt a ligetben soha. Meggyőződésem, hogy a ligetvédelmet azért lehetett így kiüresíteni, mert az ilyen politikusok csupán kampányeszköznek használták az egész ügyet, minden adandó alkalommal, mikor épp azt kívánta az érdekük.

De mutasson már nekem valaki egyetlen erzsébetvárosi közéleti ügyet, amiben találkozhattunk Niedermüller Péterrel az elmúlt 10 évben! Megjelent valaha is bármi hír, amiben a neve és Erzsébetváros akárcsak véletlenül is egy lapon szerepel? Volt bármilyen kezdeményezése Erzsébetvárosban az elmúlt években? És ez sajnos vonatkozik a jelöltjeire is. Nos, minket állati nehéz lenne megetetni azzal, hogy igen, mert itt voltunk, mi tényleg itt éltünk, és láttuk, hogy NEM VOLT.

Ekkor jött a lakossági felzúdulás, és láss csodát, körülbelül egy hét leforgása alatt megjelent egy másik program, mely kísértetiesen és részletekbe menően hasonlít arra a programra, amelyet az Élhető Erzsébetváros Egyesület még július 19-én hozott nyilvánosságra, mikor még senki másnak nem volt programja, ahogy erről a bevezető is tanúskodik:

Tisztában vagyunk vele, hogy azzal, hogy nyilvánosan vállaljuk a programunkat, megspóroltuk a kerületi pártoknak a munkát, hogy írjanak maguknak sajátot. De ahogy a mondás tartja:

A civil az, aki meg akarja oldani a problémát, a politikus meg az, aki megígéri, hogy megoldja a problémát. 

No de most örülnünk kéne, hogy az lesz, amit mi akartunk a programunkban, nem?

Nos, érthető felvetés, de sajnos nem így van. Mint ahogyan azt már korábban is kifejtettem, a tapasztalat azt mutatja, hogy a pártok az ilyen ígéretekkel csak a szavazatmaximalizálásra mennek, minthogy az elsődleges érdek a pozíciók megszerzése. A DK helyi vezetőjéről rendre derülnek ki összefonódásai a kormánnyal, miközben a cél egyértelműen a valódi civil kezdeményezések elhallgattatása azáltal, hogy célkitűzéseiket, jelmondataikat szemérmetlenül lemásolják, azzal a szándékkal, hogy a civil egyesületeket ilyen módon kiüresítsék. És a kiüresítés módja mindig ugyanaz:  "nincs már szükség rájuk, mert mi felvállaljuk a céljaikat". És itt jön a legnagyobb bravúr, annyira nem akarják a pártok, hogy civilek is rálássanak az önkormányzati munkára belülről, hogy azzal kampányolnak, hogy a civilek megerősödése csakis az önkormányzaton kívül, érdekképviseletekbe tömörülve lehet sikeres, így minden civil aki úgy érzi, a pártok egyeduralma az önkormányzatban hibás koncepció, és igenis képviselni akarja a lakók érdekét helyhatósági választáson, azt egész egyszerűen fideszbérencezéssel hiteltelenítik. És van aki ezt még meg is eszi :D Jó étvágyat :)

Apropó hitelesség!

Mivel az ellenzék lángoló pallosán fennen hirdeti a mi érdekeinket, vizsgáljuk meg a hitelességüket! Azt, hogy szinte egyikük sem köthető Erzsébetvároshoz, hagyjuk is, ez már rég nem újdonság.

Vagy esetleg ismét visszatérhetünk a polgármesterjelölt márciusi nyilatkozatára, melyben elmondja, hogy alkalmatlan lenne Erzsébetváros polgármesterének, és nem csinálna bohócot a politikából, majd rá alig pár hétre már közös polgármesterjelöltként tündököl, akinek mindigis ez volt célja, hogy Erzsébetváros polgármestere legyen. Olyannyira, hogy nem is számít ha nem győz, de töredékszavazatokkal akkoris behajózik a testületbe, hiszen még egyéni körzetben sem kell indulnia, egyszerűen csak a kompenzációs lista elegáns első helyén áll.

De ami igazán fontos, ami a hitelesség kérdésében pontot tesz a mondat végére: 

Ott volt vajon ezek közül a jelöltek közül bármelyik is, amikor lakossági fórumot tartottunk? 

NEM.

Talán esetleg beszálltak a terembérletek és hangosítás költségeibe?

NEM.

Ott voltak talán az éjszakai demonstráción?

NEM.

És a nappalin az önkormányzat előtt?

NEM.

Akkor talán a szemétszedéseinken ott voltak?

NEM.

És amikor a népszavazás volt?

NEM.

Mi két éve dolgozunk ezen. Saját időből, saját pénzből. És most jönnek ezek a megélhetési ejtőernyősök, és minket mernek hibáztatni, hogy miért is rontjuk az ő esélyeiket? Tényleg különb ez az "ellenzék" mint akit annyira leváltani akarnak? Szerintem sajnos nem. Elegünk van a hazudozásból, ígérgetésből, köpönyegforgatásból. A civilek rendelkeznek azzal az előnnyel, hogy kimondhatják az igazat. Mert ügyekért harcolnak, nem pozíciókért. De nézzünk csak még pár "apróságot" az ellenzék elmúlt 5 évéből:

  • Az ellenzéki összefogás listáján rögtön 2 olyan képviselő is van, dr. Kispál Tibor László, és Devosa Gábor, akik 2015. márciusban, gondolom talán a „hangoskodás” mérséklése végett megszavazták a kormánypárti képviselőkkel együtt az önkormányzati bérleményben(!) működő, a kereskedelmi nyilvántartás szerint 1400 fős Tesla technoklubot, az „Elektrotechnikai Múzeum hátsó udvarán található épület gazdasági célra történő hasznosítása”-címszóval, talán úgy gondolhatták, elfér a többszáz kocsma mellé mégegy „kulturális”, a környéken élőket mélynyomóval, és részeg barom, rongáló, utcát összehányó, ordítozó vendégkörével terrorizáló létesítmény, amely mögött álló vállalkozás négy év alatt összesen 670 milliós árbevétele mellé 118 milliós veszteséggel zárt, amikor lehúzta a rolót 2018-ban. (Persze a buli nem ért véget, jelenleg Hétkert néven folytatódik.) Nem érte meg a Teslás Neongroupnak (hivatalosan...?), de a vállalkozás mindig kockázattal jár (a VII. kerületben leginkább a lakók egészsége szempontjából).
  • 2017. év végén Ujvári-Kövér Mónika képviselőasszony így fogalmazott a bulinegyed „problémái” miatt összehívott ideiglenes bizottság ülésén: „tudjuk, hogy elfogadhatatlan értékek vannak, meg mindenféle jogaik sérülnek a lakóknak” - mégsem javasolta az 5 év alatt egyszer sem a nyitvatartás korlátozását, ahogy egyik másik ellenzéki képviselő sem (leszámítva Moldován Lászlót!)
  • 2014-től Egy fős többsége van az ellenzéknek a képviselő-testületben, mégis számtalan esetben Vattamányékkal együtt szavaztak, szinte mindig volt(ak) átszavazó(k),megszavazták számos, az önkormányzat tulajdonában álló ingatlan, üzlethelyiség áron aluli(?) értékesítését, vagy bérbeadását „vendéglátás” -funkció céljára , és még lehetne sorolni a végtelenségig. Úgy tűnik, hogy a 2015-ös településfejlesztési stratégiában vázolt veszélyek, amennyiben ezt programként tűzték ki az elmúlt 5 évben, sikeresen valósággá váltak.
  • Vattamányékat az elmúlt 5 évben összesen kevesebbet támadtak a „demokratikus ellenzéki” oldalról is, mint most azokat a civileket, lakókat, helyi kötődéssel, konkrétumokat tartalmazó, számonkérhető programmal rendelkezőket, akik a „demokratikus összefogás” útjába állnak. 
  • Az egyik belső körzetbe olyan momentumos jelöltet indítottak, akinek a pártja úgy "állt ki" a lakók mellett, hogy kampányt folytattak a lakosság ellen a népszavazáskor. Igen, ő az a bizonyos Bárdi Zsuzsanna, akinek érvrendszere abban merült ki, hogy ők a momentummal civilek, mi meg fideszbérencek vagyunk. :)

A listát még hosszasan lehetne sorolni, de igazából felesleges. Egyszerűen csak fel kell tenni a kérdést:

Ki a hitelesebb, aki pártérdekek által vezérelve pozíciót akar szerezni és úgy váltogatja a kampányígéreteket és programpontokat, mint más az alsóneműt, vagy az, aki két éve konzekvensen ugyanazt képviseli, idejét, energiáját, pénzét teszi bele, és vállalja, hogy céltáblája legyen a bulibizniszben érdekelteknek?

Fontos látni a különbséget a civil, és a párt alapvető működése között 

Míg a civil saját idejét, pénzét, erőforrásait használja egy közös cél elérése érdekében, addig a párt a köz pénzét, és erőforrásait használja saját céljainak elérése érdekében.

A civilnek fontosabb az ügy, mint a siker. A pártpolitikusnál azonban a sikerhez tartozik az ügy, megnézik mit akarnak hallani az emberek, mire szavaznának szívesen, és ahhoz társítanak ügyet. A civil nem cserélgeti az ügyeket, és ezen keresztül az elveit, csak azért, hogy választást nyerjen.  Erre iskolapélda a fentebb már megemlített momentumos és dk-s "megvilágosodások".

untitled-1_1.jpg

untitled-1.jpg

Meggyőződésem, hogy ha az ellenzék hozzáállása nem ilyen lett volna a tavalyi országgyűlési választáson is, akár még kormányt is lehetett volna váltani. De így sajnos nem sok remény mutatkozik erre, hiszen ezt a rendszert a többek közt az ellenzék erkölcsi nívója és romlottsága segítette kiépíteni, és hatalmon tartani. Ha valóban változást akarnának, akkor arra lenne szükség, hogy meghaladják a Fidesz erkölcsi minőségét, de amíg a parkolási mutyik, és egyéb összefonódások fémjelzik az ellenzék vezetőit, nem sok jóra számíthatunk.

Miért nem hallunk ezekről a dolgokról a médiában?

 

Az, hogy az egyesületünk létezik, és folyamatosan exponálja magát a közéletben, az egyetlen oka annak, hogy a pártok most mind a mi célkitűzéseinkkel kampányolnak. Ha mi nem lennénk, a belső-erzsébetvárosiak búcsút inthettek volna a záróra reményeknek, a középső-, és külső részen lakók pedig retteghetnének, hogy mikor ömlik a nyakukba a buligettó. Már ezzel az eredménnyel többet tettünk le az asztalra érdekérvényesítés tekintetében, mint a kormány-, és ellenzéki frakcióban ülő képviselők az elmúlt öt évben együttesen. Mégis küzdenünk kell minden megjelenésért. Vajon miért?

Az ellenzéki média szisztematikusan elhallgat minket, semmilyen megjelenési lehetőséget nem kapunk, úgy csinálnak, mintha nem lennénk, miközben az összeborulás jelöltjeit orrba-szájba promózzák. Az ATV , RTL és egyéb csatornák jelzésünket, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében hívjanak meg minket is, egyszerűen válaszra sem méltatják. Sajnos ez egyértelmű, csak meg kell nézni, melyik orgánum milyen tulajdonosi kezekben mozog. 

Emellett pedig a kormánymédia arra sem veszi a fáradságot, hogy ő maga üsse az ellenzéket, hiszen nem érdeke. A rendszerük addig van biztonságban, amíg ilyen háztáji ellenzékük van. 

Néha napján kapunk lehetőséget megszólalni kormánymédiában, ahova persze csak azért hívnak, hogy felhasználjanak minket, úgymond velünk csépeltetik a csalánt. Erre válaszul pedig az ellenzéki propaganda gépezet lesújt ránk:
"lám, ezek a fideszes médiába járnak, fideszbérencek!" - miközben tudván tudják, és tesznek is róla: nem juthatunk szóhoz máshol.

Ha Neked is eleged van az elvtelenségből, ha az erkölcsi meghaladásra szavaznál, ha elutasítod a rossz és kisebb rossz dilemmáját, válaszd a CIVILSÉGET! Mert ez az ellenzék soha nem fog kormányt váltani, hiába ígérik ezt minden alkalommal. Az összefogósdi csupán egy kiváló alkalom az ellenzéknek arra, hogy a "választási matekra" és stratégiai okokra hivatkozva nyíltan, a szemünk láttára végezhessék a kerületeken, körzeteken és pozíciókon való piszkos osztozkodást!

 

Ha van olyan ügyed, amiben hiszel, amire áldoznál az életedből és erőforrásodból, vagy csak támogatnád, ne a pártokban bízz, hogy majd megoldják helyetted - NEM FOGJÁK.

Kezdj el érte dolgozni!

 

Keresd meg azokat a civileket, akikkel közös a célod, mert így kezdődik a valódi képviseleti demokrácia, nem pedig Budapest kerületeinek és körzeteinek fentről történő szétosztogatásával!


Mi segítünk, itt vagyunk, Érted vagyunk!

szavazz.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetedhetker.blog.hu/api/trackback/id/tr4515068934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása